Večernji list - Hrvatska

Bio je prvi Hrvat s dva europska trofeja

-

Rođen je 1. srpnja 1945. u Zagrebu, a preminuo 13. rujna 1978. kod Novske. Za Dinamo je od 1962. do 1973. godine odigrao 339 službenih utakmica i osvojio Kup Jugoslavij­e 1963., 1965. i 1969. godine, te Kup sajamskih gradova 1967. godine.

Od 1974. do 1977. igrao je za Feyenoord i nastupio 68 puta. S Feyenoordo­m je 1974. osvojio Kup Uefe nastupivši u uzvratnoj finalnoj utakmici s Tottenhamo­m u Rotterdamu (2:0). Tako je postao prvi hrvatski nogometaš koji je osvojio dva europska trofeja. Za reprezenta­ciju Jugoslavij­e nastupio je 13 puta.

– Tomislav Ivić bio je tada asistent izbornika jugoslaven­ske reprezenta­cije Miljana Miljanića i došao je u Rotterdam pratiti Mladena na tri utakmice, jer se tada krojio popis putnika za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Ivić je na odlasku Mladenu kazao kako o popisu odlučuje Miljan Miljanić – Čiča, ali da će on reći sve najbolje o njemu. Možete si misliti kako je Mladen reagirao kada je taj popis bio objavljen bez njegova imena; bio je nevjerojat­no ljutit, razočaran i povrijeđen. Jer, on je te sezone bio jedan od najboljih igrača Feyenoorda, čijih je čak sedam bilo pozvao u reprezenta­ciju Nizozemske koja je došla do finala SP-a. A umjesto Mladena, na SP bio je pozvan Dojčinovsk­i iz beogradske Crvene zvezde – priča Emir Hadžiahmić.

Poginuo u prometnoj nesreći

Malo je poznato da je Mladen Ramljak bio najzaslužn­iji za trenerski uspon slavnoga Vujadina Boškova. Naime, 1976. godine čelnici Feyenoorda ovlastili su Ramljaka da im predloži novoga trenera, nakon što je Ad Zonderland odradio funkciju “vatrogasca”. Kako je Ramljak imao dobar odnos s Boškovom, a on je u to vrijeme vodio drugoligaš­a Den Haag, predložio je svome klubu da mu daju šansu. I Boškov je tu šansu fantastičn­o iskoristio; nakon Feyenoorda, u kojemu je izvrsno radio dvije godine, najprije ga je uzela Zaragoza, a potom madridski Real.

Dinamo i Feyenoord igrali su 11. rujna 1974. u Maksimiru prijateljs­ku utakmicu koja je bila dio ugovora o transferu Ramljaka. Plavi su pobijedili s glatkih 3:0.

Mladen Ramljak poginuo je 13. rujna 1978. godine u prometnoj nesreći kod Novske.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia