Večernji list - Hrvatska

Propali dolasci Mišića i Camacha, Dinamo vraća Ćužea

Zadnji dan prijelazno­g roka Dinamo je bio pred dovođenjem dvojice kapitalaca, a onda se zakomplici­ralo

- Robert Junaci

Europska nogometna tržišta već su neko vrijeme zatvorena, a jučer je završen i prijelazni rok u našoj ligi. Taj zadnji dan u Dinamu se očekivalo potpisivan­je ugovora s dvojicom sjajnih igrača i pojačanja i sve je bilo blizu završetka posla, no onda se sve zakomplici­ralo i ako se nešto u zadnjim satima prijelazno­g roka nije drastično preokrenul­o, pojačanja neće biti.

Naime, Dinamo je želio dovesti dvojicu igrača lisabonsko­g Sportinga, bivšeg igrača Rijeke i Osijeka koji je zadnju sezonu kao igrač Sportinga proveo na posudbi u PAOK-u, Josipa Mišića te Rafaela Camacha. No, portugalsk­i klub imao je prevelike apetite i želje.

Dvostruka cijena za Mišića

Kada je PAOK želio otkupiti Mišića, za njega je Sporting tražio dva milijuna eura, a sada od Dinama traže četiri milijuna i još 20 posto od budućeg transfera. Na to plavi nisu željeli pristati to prije jer je Mišić imao i zdravstven­ih problema. U lipnju je operirao cistu na preponama, a onda je operaciju nedavno morao i ponoviti. Vjerujemo da je sada zdrav i da je s njim sve u redu. Uostalom, liječnik Dinama dr. Smodek, toliko je temeljit na tim liječnički­m pregledima da mu sigurno ništa ne bi promaknulo. No, nije presudilo zdravlje nego preveliki apetiti Sportinga. Šteta, jer Mišiću je 26 godina, odlično je igrao u PAOK-u u posljednjo­j sezoni, pa i godinu prije kada je s tim klubom osvojio grčko prvenstvo i kupa. Dobro ga se sjećamo i iz Rijeke kada je bio važan kotač u momčadi Matjaža Keka, momčadi koja je osvojila kup i prvenstvo. Karakteran, u glavi zdrav dečko i odličan vezni igrač koji bi dobro došao Dinamu, pogotovu ako prezimi u Europi (ove sezone ne bi mogao igrati u skupini Europske lige, dovoljno mlad da dugo može igrati za plave, pa i ostvariti još koji transfer.

No, Portugalci su pretjerali u svojim iznosima za igrača koji ove sezone još nije igrao za njihovu momčad i koji još nije spreman za najveće napore.

Krilni igrač Rafael Camacho (20), mladi portugalsk­i reprezenta­tivac, također još ove sezone nije igrao za Sporting iako je u dresu Rijeke (gore) igrao je odlično protiv Dinama, sada je bio blizu dolaska u Maksimir, Camacho (dolje), također igrač Sportinga, trebao je pojačati krilnu poziciju plavih prošle sezone dosta igrao. Sporting ga je kupio od Liverpoola za pet milijuna eura, igrao je za mlađe momčadi Manchester Cityja i Liverpoola i Dinamo je bio spreman dovesti ga. Opcija je bila posudba na dvije godine, a tada bi otkupna cijena bila osam milijuna eura. I kad je gotovo sve završilo, Sporting je zatražio klauzulu da ga može vratiti već na ljeto. U Dinamu su procijenil­i da to nije dobro za njih jer bi igraču morali dati veliku plaću i razvijati ga, a onda bi za manje od godinu dana mogli ostati bez njega.

U Dinamu nakon toga nisu imali neko treće rješenje, nisu željeli nekoga dovesti samo zato da bi ga doveli. No, s posudbe vraćaju Marija Ćužea, ofenzivca koji može igrati na oba krila i u napadu. Ćuže je ljetos otišao na posudbu u Lokomotivu, za nju je nastupio osam puta, a sad se vraća kući.

Puno propalih pokušaja

Dok su Dinamovi izlazni transferi bili uspješni i donijeli velik novac, ulazni su bili puno manje uspješni. Istina, došli su Kastrati, Lauridsen, Jakić i Tolić, no dobar dio želja nije ostvaren. Propao je dolazak Kuščevića iz Čilea jer zbog gležnja nije prošao liječnički pregled. U zadnji tren propao je i dolazak Marquinosa, 20-godišnjeg lijevog krila iz Atletico Mineira. Igrač koji na Transferma­rktu vrijedi 5,5 milijuna eura sve se dogovorio s Dinamom, na kraju je i brazilski klub dogovorio sve uvjete transfera, ali se potom dogodio još jedan obrat u nizu.

– Mogu reći da smo poslali višemiliju­nske ponude za Alana Franca i mjesec dana prije nego što se dogodio transfer Haugea iz Bodoa u Milan, poslali smo ponudu od tri milijuna euraa ali je odbijena. Marquinhos je otpao iako smo pristali na sve uvjete Atletico Mineira, ali onda je došao e-mail predsjedni­ka kluba da ipak ne žele prodati igrača, da ga žele zadržati – kazao je u petak Zoran Mamić i vjerovao da će se sve dobro rasplesti s Rafaelom Camachom koji igra na toj istoj poziciji, ali onda se i tu sve jako zakomplici­ralo s neznatnim izgledima da se nešto promijeni.

No, gledajući europske ambicije, plavi i nisu puno izgubili jer su prijave igrača za Europsku ligu odavno završene i ti bi igrači mogli do zime igrati samo u HNL-u i Hrvatskom kupu. S druge strane, to je šteta jer se radi o kapitalcim­a za koje je Dinamo bio spreman bogato platiti, koje bi uigravao za proljeće i sljedeću europsku sezonu.

 ??  ?? JOSIP MIŠIĆ
JOSIP MIŠIĆ
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia