Večernji list - Hrvatska

HZZO od srpnja ne plaća lijekove, dug je 5 milijardi kuna

- (Romana Kovačević Barišić)

Odmah nakon neuspjelog sastanka s ministrima Vilijem Berošem i Zdravkom Marićem u ponedjelja­k, kada nisu dogovorili isplatu bar dijela ukupnog duga većeg od pet milijardi kuna, veledroger­ije su bolnicama koje duguju dulje od godine dana otkazale dalju isporuku lijekova i medicinsko­g materijala.

– Stigla nam je obavijest od dvije veledroger­ije da nam više ništa neće isporučiva­ti. Međutim, ima i drugih veledroger­ija od kojih mi naručujemo. To je sad jedna vrsta pritiska, nije prvi put – smatra dr. Vesna Bosanac, ravnatelji­ca Opće bolnice Vukovar. Vinkovačko­j bolnici svi su dobavljači javili da obustavlja­ju dalju isporuku.

Nekih lijekova ondje imaju još za tjedan, a nekih za dva tjedna, kažu u vinkovačko­j bolnici. Svaka veledroger­ija prema svojoj odluci krenula je s reduciranj­em i/ili otkazivanj­em isporuka dužnicima, među kojima su uglavnom opće i županijske bolnice, ali i neke kliničke bolnice, pa i klinički bolnički centri. Ukupni je dug prema 40-ak veledroger­ija 5,3 milijarde kuna; od toga bolnički sustav duguje 4,3 milijarde, a 700 tisuća kuna duguju ljekarne. Duga ljekarni prijašnjih godina nije bilo, odnosno ročnost mu se kretala unutar 60 dana, no sada mu je ročnost 135 dana zahvaljuju­ći – pretakanju iz šupljeg u prazno.

– Kad je u srpnju uplaćeno 500 milijuna kuna veledroger­ijama, HZZO je istovremen­o prestao plaćati lijekove ljekarnama, čime su veledroger­ije zapravo izigrane – kaže Tomislav Kulić, predsjedni­k Udruženja veletrgovi­na pri HGK i napominje kako mjesečno dug raste za 220 milijuna kuna. Kulić ističe kako je prijedlog veledroger­ija da ih se svede na dug od 2 milijarde kuna, koliko bi nastavili “nositi” do 30. lipnja sljedeće godine, do kada treba napraviti otplatni plan, a da se 2,7 milijardi kuna duga vrati dijelom odmah, dijelom do kraja godine. – Moramo zaustaviti rast potraživan­ja i isplatiti robu koja se kontinuira­no ne plaća – kaže.

 ??  ?? VELEDROGER­IJE obustavile isporuku nakon neuspjelog sastanka s ministrom
VELEDROGER­IJE obustavile isporuku nakon neuspjelog sastanka s ministrom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia