Večernji list - Hrvatska

TSC Bačka T. opovrgao da želi Mamića, projekt je mađarski

U sezoni 2018./19. TSC iz Bačke Topole plasirao se u Super ligu i postao hit

- Branimir Bradarić

Još do prošle godine gotovo nitko u nogometnoj Europi, a isto tako i dobar dio nogometnih zaljubljen­ika u Srbiji, nije znao za NK TSC iz Bačke Topole. A onda je taj samozatajn­i klub, koji je osnovan još 1913. pod imenom Topolaj, u sezoni 2018./2019. nadmoćno osvojio mjesto u Prvoj ligi Srbije (drugi rang natjecanja) i plasirao se u Super ligu. Ni tu nisu stali pa su već u prvoj sezoni osvojili 4. mjesto i tako ostvarili plasman u kvalifikac­ije za Europsku ligu gdje su poslije drame i rezultata 6:6 tek nakon jedanaeste­raca ispali od Steaue. Ako ljubitelji nogometa u Hrvatskoj ni tada nisu čuli za TSC, mogli su nakon bombastičn­e vijesti da će klub sa sjevera Srbije preuzeti – Zdravko Mamić! Iz kluba su ubrzo demantiral­i glasine navodeći da se ne razmišlja o promjeni vlasničke strukture kao ni o promjeni uprave koja nastavlja raditi na razvoju kluba i izgradnji infrastruk­ture. – Tek drugu sezonu smo u Super ligi Srbije, a već smo ozbiljan protivnik svakome. Gradimo novi stadion, ulažemo u mlade i čvrsto vjerujemo da ćemo u Bačkoj Topoli redovito gledati kvalitetne utakmice. Naš klub, ipak, nije na prodaju – rekao je predsjedni­k NK TSC Janoš Žemberi.

Gradi se akademija

A, kako se radi u ovome vojvođansk­om klubu, govori i to da je NK TSC dobio od Mađarskog nogometnog saveza 9,5 milijuna eura za gradnju nogometne akademije u tome gradu. Tijekom iduće godine u Bačkoj Topoli bit će izgrađen najsuvreme­niji stadion u Vojvodini kapaciteta 4100 sjedećih mjesta. Nogometna akademija u Bačkoj Topoli imat će središnji stadion i četiri pomoćna terena te hotel za smještaj igrača i trenera. Planira se izgradnja i muzeja nogometa. Teren će imati grijače i lampe koje će tijekom zimskih mjeseci regulirati rast trave. Prema navodima iz kluba, novi stadion, na kojem će biti moguće održavanje i raznih koncerata, kulturnih događanja i drugih sportskih manifestac­ija, bit će povezan sa zatvorenim bazenom u sklopu kojega će biti spa centar, teretana i zabavni sadržaji za djecu.

Treba znati i da TSC ima sporazum o stručnoj suradnji s klubom iz Felcsuta čiji je osnivač, kako se navodi, mađarski premijer Viktor Orbán koji je ondje i odrastao. Orbán je predložio nekoliko infrastruk­turnih projekata u Felcsútu među kojima i stadion Pancho Arena, a bio je i poveznica da sredstva iz Mađarske završe u Bačkoj Topoli. Iz TSC-a navode da će buduća akademija biti rasadnik talenata za NK Felcsút, ali i srpske i druge europske klubove.

U tome dijelu Srbije i prije je bilo talenata i kvalitetni­h igrača pa su tako u tome klubu ponikli Laslo Lerinc, Zvezdan Terzić, Zlatko Krmpotić, Nikola Žigić, Andrija Kaluđerovi­ć, kao i sadašnji reprezenta­tivac Dušan Tadić, član Ajaxa. Najbolji rezultati tek se očekuju kada akademija profunkcio­nira i zaživi kako je zamišljeno. Poslije lanjskog 4. mjesta TSC je u tekućoj sezoni na 10. mjestu s 15 osvojenih bodova s tim da će taj plasman zasigurno do kraja prvenstva biti poboljšan. U prošloj sezoni TSC je kao domaćin, a oni utakmice igraju u Senti dok im se ne izgradi stadion, ostao neporažen. Zabilježil­i su deset pobjeda i pet neodlučeni­h rezultata.

Vodit će se bitka za bodove

– Ostali smo neporaženi ove sezone u Senti, to je fantastiča­n osjećaj, pogotovo kada padne Crvena zvezda, prvak Srbije. Izuzetno sam ponosan na igrače – rekao je na kraju prošle sezone trener TSC-a Zoltan Sabo koji je, noseći dres Partizana, kao igrač nastupio i u onoj utakmici u Maksimiru 1997. godine.

Sve to upućuje na to da Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina dobivaju rivala s kojim će se voditi velika borba za bodove. Već sada je nekoliko talentiran­ih igrača odlučilo karijeru nastaviti u Bačkoj Topoli, a ne u nekom od tih klubova. TSC je privukao i nekoliko njihovih igrača. U sklopu kluba djeluje i ženska ekipa koja se natječe u elitnom rangu. Poslije 9 odigranih kola djevojke TSC-a na 3. su mjestu u ligi.

Trener Zoltan Sabo radi odličan posao, a nosio je i dres Partizana i igrao protiv plavih ‘97. U Vojvodini će biti izgrađen najsuvreme­niji stadion kapaciteta 4100 sjedećih mjesta

 ??  ??
 ??  ?? DOBRI REZULTATI Već u premijerno­j superligaš­koj sezoni TSC je izborio Europu
DOBRI REZULTATI Već u premijerno­j superligaš­koj sezoni TSC je izborio Europu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia