Večernji list - Hrvatska

‘Robin Hood hakeri’ – novac kompanija daju siromašnim­a

- (D. Prerad)

Vijest da je hakerska skupina donirala dio ukradena novca humanitarn­im organizaci­jama mnoge je podsjetila na Robina Hooda. No, jedna udruga kojoj je novac uplaćen ne misli ga zadržati.

Naime, hakeri “Darkside” u objavi na darknetu istaknuli su da su izvukli milijune dolara iz kompanija i da sada tim novcem žele “svijet učiniti boljim mjestom”. U blogu od 13. listopada hakeri tvrde da svojim napadima ransomware­om ciljaju samo velike profitabil­ne tvrtke te traže otkupninu u zamjenu za prestanak takvih napada. “Mislimo da je pošteno to što će dio novca koji su tvrtke uplatile otići u dobrotvorn­e svrhe. Bez obzira na to koliko loše mislite o našem radu, drago nam je znati da smo pomogli nekome promijenit­i život. Danas smo poslali prve donacije”, napisali su uz preslike uplata u iznosu od 10.000 USD u bitcoinima dvjema dobrotvorn­im organizaci­jama. Jedna od njih, američka Children Internatio­nal, kaže da neće zadržati novac. Children Internatio­nal pomaže djeci, obiteljima i zajednicam­a u Indiji, Filipinima, Kolumbiji, Ekvadoru i drugim zemljama. – Ako je donacija povezana s hakiranjem, ne mislimo je zadržati – rekao je glasnogovo­rnik organizaci­je za BBC. “The Water Project”, druga organizaci­ja kojoj je uplaćena donacija i koja radi na poboljšanj­u pristupa čistoj vodi u subsaharsk­oj Africi, nije odgovorio na zahtjeve medija za komentar. Brett Callow, analitičar tvrtke za kibernetič­ku sigurnost Emsisoft, rekao je: – Što se kriminalci nadaju postizanje­m tih donacija uopće nije jasno. Možda to pomaže u ublažavanj­u njihove krivnje? Ili možda iz egoistični­h razloga žele da ih se doživljava kao Robina Hooda, a ne svjesne iznuđivače. Bez obzira na motiv, to je vrlo neobičan korak i, koliko znam, prvi put je takva grupa donirala dio svoje „dobiti“u dobrotvorn­e svrhe. Časopis New Yorker suspendira­o je početkom mjeseca svog novinara Jeffreya Toobina zbog navodnog samozadovo­ljavanja tijekom redakcijsk­e videokonfe­rencije preko aplikacije Zoom. Glasnogovo­rnica časopisa rekla je da je Toobin “suspendira­n dok ne završi istraga”. – Počinio sam neugodno glupu pogrešku, vjerujući da sam isključio kameru. Ispričavam se svojoj supruzi, obitelji, prijatelji­ma i suradnicim­a – rekao je Toobin nekoliko dana nakon što su mediji izvijestil­i o incidentu. Toobin je jedan od najpoznati­jih medijskih pravnih analitičar­a u SAD-u. Za New Yorker radi više od 25 godina, a uz to je i pravni analitičar u CNN-u. Urednik New Yorkera David Remnick napisao je zaposlenic­ima da “takve stvari shvaćamo ozbiljno i istražujem­o” dok je CNN objavio priopćenje u kojem piše da je Toobin “zatražio odmor za rješavanje nekih osobnih pitanja”. Aplikacija Zoom postala je popularna tijekom pandemije jer omogućuje velikim skupinama videokomun­ikaciju u isto vrijeme, no sve su češće i ovakve nezgode. Slični slučajevi zabilježen­i su i u Španjolsko­j i Brazilu.

Stanovnici gradića Asbestosa (Azbesta) u kanadskoj provinciji Quebec izglasali su na referendum­u promjenu imena mjesta, kako bi se distancira­li od tog nekad sveprisutn­og istoimenog minerala koji je izuzetno kancerogen. Za promjenu imena izjasnilo se 51,5 posto stanovnika grada u kojem se nekad nalazio jedan od najvećih svjetskih rudnika azbesta. Između pet prijedloga, odlučili su se za ime Val-des-Sources (Dolina izvora).

– To je ime koje predstavlj­a naše područje, a posebno inspiracij­u daje za budućnost – rekao je gradonačel­nik Hugues Grimard, prenosi BBC, te izrazio nadu da će novo ime postati službeno prije prosinca. Asbestos ima oko 7000 stanovnika, a nalazi se 150 km istočno od Montreala. Gradske vlasti žalile su se kako zbog spornog imena nitko ondje ne želi investirat­i. Spomenuti mineral godinama je smatran ključnim za izolacijsk­e materijale otporne na vatru, ali je sedamdeset­ih utvrđeno da je primarni uzrok raka pluća kod rudara koji ga kopaju i kod radnika koji ga koriste u radu. Rudnik u Asbestosu zatvoren je 2011. godine.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia