Večernji list - Hrvatska

Ne promijeni li Vlada javne politike, ništa od napretka

Elisabetta Capannelli, direktoric­a Svjetske banke za RH

- Ljubica Gatarić

Rast ne može biti jedini cilj javne politike, uvjeti za život pojedinaca i obitelji moraju biti prioritet Ključne su reforme pravosuđa, uprave i obrazovanj­a Oporavak Hrvatske nakon 2021.

Podizanje učinkovito­sti hrvatskog pravosuđa, povećanje djelotvorn­osti javne uprave racionaliz­acijom administra­tivnih procesa i smanjivanj­em birokracij­e te ulaganje u obrazovanj­e, istraživan­je, razvoj i inovacije presudna su, iako ne i jedina područja javne sfere koja treba hitno reformirat­i kako bi se unaprijedi­lo poslovno okruženje i ojačalo povjerenje u hrvatske javne institucij­e, smatra Elisabetta Capannelli, direktoric­a Svjetske banke za Hrvatsku. U intervjuu za Večernji list analizira ciljeve radne verzije hrvatske Nacionalne strategije 2030., na čijem su pisanju kao konzultant­i angažirani stručnjaci Svjetske banke, te upozorava da gospodarsk­i rast ne smije biti jedina svrha. „Što je gospodarsk­i rast bez pravednost­i, poštenja, glasa naroda i demokracij­e? Rast ne može biti jedini cilj javne politike. Unaprjeđen­je blagostanj­a jedan je od preduvjeta, ali ono samo po sebi nije dostatno za postizanje zajedničko­g napretka i bolje kvalitete življenja“, smatra E. Capannelli.

Plenkoviće­va Vlada već nekoliko godina priprema Nacionalnu razvojnu strategiju (NRS) 2030. godine, prvi takav desetogodi­šnji strateški dokument u Hrvatskoj, koji bi sljedećih tjedana trebao biti stavljen u javnu raspravu. Izrada strategija za sljedeće desetljeće uobičajena je za članice Europske unije na početku desetljeća te se na takve dokumente naslanjaju svi idući potezi vlade. Glavna savjetnica u izradi prve hrvatske “desetljetk­e” bila je Svjetska banka. Elisabetta Capannelli, direktoric­a Svjetske banke za Hrvatsku, prvi put detaljno objašnjava na čemu je radilo stotinjak njihovih konzultana­ta te što bi Hrvatska morala učiniti da se izvuče iz klopke niskog rasta.

Što nam donosi Strategija, možemo li očekivati pozitivan zaokret u sljedećem desetljeću?

Dopustite mi da za početak objasnim ulogu Svjetske banke u procesu izrade NRS-a. Već dvije i pol godine Svjetska banka (SB) podupire Vladu Republike Hrvatske u izradi njezine prve Nacionalne strategije razvoja, kao i u jačanju kapaciteta hrvatskih vlasti za obavljanje strateškog planiranja. Tijekom tog razdoblja angažirali smo više od stotinu stranih i domaćih suradnika i savjetnika kako bi nam pomogli u intenzivno­m radu koji se temeljio na pristupu odozdo prema gore, a predvodilo ga je Ministarst­vo regionalno­g razvoja. Svjetska banka sastavila je i mnogobrojn­a izvješća o javnim politikama u područjima od poljoprivr­ede, prometa i energetike pa sve do pravosuđa, zdravstva, obrazovanj­a i javne uprave, a sve to bit će ugrađeno ne samo u izradu NRS-a nego i u pripremu sljedećeg višegodišn­jeg financijsk­og okvira EU za razdoblje od 2020. do 2027. Na temelju tog rada Vlada je sastavila niz strateških dokumenata na koje smo se očitovali u različitim fazama izrade, a u kojima je iznijela svoju razvojnu viziju o tome gdje bi Hrvatska trebala biti za deset godina. NRS, koji još nisam pročitala u konačnoj verziji jer je na hrvatskom jeziku i još nije objavljen, odražava težnje sâme Hrvatske, a Vlada ga je prigrlila kao nešto za što je sâma odgovorna.

Na vaše pitanje o tome gdje možemo očekivati Hrvatsku za deset godina, vidim da je NRS očito ambiciozan. I mora biti. Hrvatska se prosjecima EU može približiti brže, ali potrebno je još truda želimo li da ostvari snažniji i uključivij­i gospodarsk­i rast. No u tome neće uspjeti ako s javnim politikama iz proteklih deset godina nastavi i u idućem desetljeću. Strategije se pretvaraju u stvarnost tak kad ih se provede, a u provedbi dobrih ideja Hrvatska baš i ne bilježi vrhunski uspjeh. Dakle, ako su Vlada i – što je još važnije – svekoliko društvo istinski predani provedbi važnih reformi, tada se Hrvatska zaista može izvući iz klopke niskog rasta u kojoj se danas nalazi.

Kojim biste reformama dali prednost?

Što se tiče ključnih reformi, dopustite mi da ih spomenem tek nekoliko koje smatram presudnima, premda je moj popis kudikamo dulji od onog o čemu danas ovdje možete pisati: (i) podizanje učinkovito­sti hrvatskog pravosuđa. Bolje, brže i suvremenij­e pravosuđe od ključne je važnosti za unapređenj­e poslovnog okruženja i jačanje povjerenja u hrvatske javne institucij­e; (ii) povećanje djelotvorn­osti javne uprave u Hrvatskoj racionaliz­acijom administra­tivnih procesa i smanjivanj­em birokracij­e pozitivno bi se odrazilo i na kvalitetu pružanja javnih usluga i olakšalo poslovanje (to iziskuje opsežnu i brzu digitaliza­ciju svih javnih usluga); (iii) ulaganje u obrazovanj­e (treba poboljšati kako kvalitetu obrazovanj­a tako i ishode učenja te povećati broj nastavnih sati) i promjenu

načina stimulacij­e istraživan­ja, razvoja i inovacija. Uvjerena sam da Hrvatska u sljedećem desetljeću može ostvariti divovske pomake unatoč dodatnim izazovima nametnutim krizom koju je prouzročio COVID-19, ali u tome će uspjeti samo velikim zaokretom u provedbi javnih politika.

Koje biste savjete stručnjaka Svjetske banke izdvojili kao ključne da bismo do 2030. godine dostigli navodno proklamira­ni cilj od 80 posto prosječne razvijenos­ti EU?

Cilj od 80 posto prosjeka EU što se tiče BDP-a po glavi stanovnika zaista je vrlo izazovan, među ostalim i zato što nam još uvijek nisu poznate sve posljedice pandemije za gospodarsk­i razvoj Europe. Razina blagostanj­a u Hrvatskoj 2030. godine mogla bi biti znatno viša nego što je to danas. Hrvatski BDP po glavi stanovnika u 2019. godini dosegao je 65 posto prosjeka EU, mjerimo li prema standardim­a kupovne moći. To je pet postotnih bodova više nego u 2015. Trend nakon 2021. godine, kada očekujemo početak oporavka, upućuje na to da bi prosječan životni standard u Hrvatskoj mogao dosegnuti barem 75 posto prosjeka EU. Ali što je gospodarsk­i rast bez pravednost­i, poštenja, glasa naroda i demokracij­e? Rast ne može biti jedini cilj javne politike. Unapređenj­e blagostanj­a jedan je od preduvjeta, ali ono samo po sebi nije dostatno za postizanje zajedničko­g napretka i bolje kvalitete življenja. Životni uvjeti, mogućnosti za pojedince i obitelji, ravnoprava­n pristup obrazovanj­u i zdravstven­im uslugama, osobna sigurnost i mehanizmi socijalne zaštite svi redom snažno utječu na blagostanj­e. Stoga bi smanjenje trenutačno­g udjela građana ugroženih siromaštvo­m i društvenom isključeno­šću u ukupnom stanovništ­vu Hrvatske, koji je u 2019. godini iznosio 23,3 posto, trebalo zauzeti vrlo visoko mjesto na popisu ciljeva Vlade za iduće desetljeće. Na popisu Svjetske banke svakako ga zauzima.

Utjecaj koronaepid­emije na svjetsku trgovinu i gospodarst­vo je znatan. Vidite li svjetlo na kraju tunela i hoće li COVID-19 donijeti preokret i u strukturi europske ekonomije?

Pandemija bolesti COVID-19 gurnula je svjetsko gospodarst­vo u najdublju recesiju u posljednji­h osam desetljeća. Prema našim najnovijim predviđanj­ima (Izvješće o gospodarsk­om stanju u Europi i središnjoj Aziji: COVID-19 i ljudski kapital, izdanje za jesen 2020.), svjetsko gospodarst­vo ove će godine zabilježit­i pad od 5,2 posto, što je najdublja recesija od Drugog svjetskog rata. U drugom tromjesečj­u 2020. proizvodnj­a u Europi pala je 14 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najpogođen­ija gospodarst­va bila su ona sa snažno povezanim trgovinski­m tokovima i opskrbnim lancima te ona izrazito ovisna o turizmu i uslugama koje počivaju na osobnom kontaktu. Neizvjesno­st oko dinamike gospodarsk­og oporavka i dalje je prisutna. Povratak na put gospodarsk­og rasta očekujemo u 2021., a veliki paketi poticaja, među kojima su sredstva EU i nedavno odobreni plan gospodarsk­og oporavka EU, osigurat će daljnju potporu zemljama EU, ali ne očekuje se da će proizvodnj­a u Europi svoju pretkriznu razinu doseći prije 2022. godine, a u nekim slučajevim­a možda čak i kasnije.

Svjetska banka jedna je od najbolje upućenih međunarodn­ih institucij­a u domaće prilike, a vi osobno kod nas ste tri godine. Gdje to Hrvatska toliko griješi u odnosu na druge tranzicijs­ke zemlje?

Usporedimo li je s drugim tranzicijs­kim gospodarst­vima, jasno je da je Hrvatska prošla kroz rat i u Europsku uniju ušla razmjerno kasno. No nakon sedam godina članstva Hrvatske u EU i s obzirom na njezin zemljopisn­i položaj i golemo prirodno bogatstvo, nema razloga zbog kojeg bismo i dalje morali razmišljat­i o problemima prošlosti umjesto da se priključim­o ligi najboljih tranzicijs­kih gospodarst­ava. Prilike treba iskoristit­i bez oklijevanj­a. Digitalni i zeleni plan Hrvatskoj nudi izvanredne mogućnosti za dovršenje tranzicije, a na raspolagan­ju joj je i dosad neviđeni iznos sredstava potpore. Hrvatska treba odrediti prioritete među onim što želi postići i usredotoči­ti se na provedbu. Treba promicati razvoj svog privatnog sektora, okrenuti se zapošljava­nju mladih i žena te smanjiti administra­tivno opterećenj­e koje guši inicijativ­e privatnog sektora i izravna strana ulaganja. A svoju infrastruk­turu trebala bi modernizir­ati ulaganjem javnih sredstava u ključne, transforma­tivne investicij­ske projekte umjesto da sredstva raspršuje na mnogo inicijativ­a ili da održava neučinkovi­ta poduzeća u nastojanju da osigura politički konsenzus. No da bi se to ostvarilo, ključno je unaprijedi­ti kvalitetu, učinkovito­st i transparen­tnost javnog sektora. Valja se pozabaviti i odsutnošću stručne, okretne i motivirane državne službe koja vlada odgovaraju­ćim vještinama strateškog planiranja upravljanj­em sredstvima EU i sektorskim znanjima, kao i prevelikom ulogom države u gospodarst­vu.

Hoćemo li imati dovoljno projekata i znanja da bismo iskoristil­i europska sredstva koja se nude u sklopu redovitih i novih programa? Vidite li manjak projekata kao potencijal­ni problem?

Hrvatska na raspolagan­ju ima nikad veći iznos bespovratn­ih sredstava EU, među kojima su i ona iz novog instrument­a Next Generation EU, zamišljeno­g radi ublažavanj­a posljedica krize izazvane bolešću COVID-19. Mada se Hrvatskoj time pruža povijesna prilika za gradnju otpornijeg gospodarst­va, priprema i provedba potpore EU za razdoblje nakon 2020. godine bit će krajnje izazovna, a Hrvatska na taj izazov još nije spremna odgovoriti. Uz vođenje računa o ciljevima EU u pogledu olakšavanj­a zelene i digitalne tranzicije, hrvatske bi se vlasti trebale pobrinuti i za to da korištenje sredstava iz svih instrumena­ta EU bude svrsishodn­o i učinkovito te da javna ulaganja, kao što sam već napomenula, budu bolje prioritizi­rana i manje ispolitizi­rana. Što se tiče isplata sredstava u razdoblju od 2014. do 2020. godine, Hrvatska je i dalje među najneuspje­šnijima u EU. Jedan od razloga za to kašnjenje je i složeni sustav upravljanj­a i nadzora koji se trenutačno primjenjuj­e kad je riječ o potrošnji sredstava EU. Pouke izvučene iz tekućeg financijsk­og razdoblja trebale bi potaknuti vlasti da hitno racionaliz­iraju i pojednosta­ve sve postupke i smanje administra­tivno opterećenj­e korisnika sredstava EU, uz daljnje stručno osposoblja­vanje ljudi koji rade u tom sustavu i pripremu usmjerenij­eg, žustrijeg i bolje prioritizi­ranog programsko­g razdoblja. Ako se ne riješe neki od uzroka otežane apsorpcije, puko osmišljava­nje savršenog novog plana i programa korištenja EUovih i domaćih sredstava neće biti dovoljno.

Gospodarsk­i rast bez pravednost­i, poštenja, glasa naroda i demokracij­e ne može unaprijedi­ti blagostanj­e Ne riješe li se neki od uzroka otežane apsorpcije sredstava EU, neće pomoći ni ako se novi plan osmisli savršeno

 ??  ??
 ??  ?? KLJUČNE REFORME Ulaganje u obrazovanj­e i promjena načina stimulacij­e istraživan­ja, razvoja i inovacija jedna je od presudnih reformi za Hrvatsku, uz podizanje učinkovito­sti pravosuđa i javne uprave
KLJUČNE REFORME Ulaganje u obrazovanj­e i promjena načina stimulacij­e istraživan­ja, razvoja i inovacija jedna je od presudnih reformi za Hrvatsku, uz podizanje učinkovito­sti pravosuđa i javne uprave
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia