Večernji list - Hrvatska

Markirali i u godini štrajka i online nastave

- Lana Kovačević

U Hrvatskoj je, prema statistici Ministarst­va obrazovanj­a, svaki učenik tijekom prošle školske godine u prosjeku sakupio 1,11 neopravdan­ih sati. Najmanje je to neopravdan­ih sati od školske 2013./2014. godine do danas, no učenici, posebno srednjoško­lci, nemaju razloga za ponos. Naime, navedeni broj neopravdan­ih manji je u odnosu na školsku 2018./2019. godinu kada je po statistici svaki učenik u svim školama Hrvatske imao 1,70 neopravdan­ih, no alarmantan je jer su prošle godine učenici najmanje od svih obrazovnih razdoblja boravili u školama. Neopravdan­e su, dakle, nagomilali i u godini u kojoj su nastavu pratili iz domova te su se morali prilagodit­i i cirkularno­m štrajku nastavnika. Iako školske 2019./2020. godine smanjenje prosječnog broja neopravdan­ih sati iznosi 28,49 posto, najviše izostanaka koje ni liječnici ni roditelji nisu uspjeli opravdati sakupili su učenici Međimurske, Virovitičk­o-podravske, Sisačko-moslavačke, Osječko-baranjske, Zadarske i Primorsko-goranske županije.

Najnedisci­pliraniji Zadrani

Po školama, najviše su markirali osnovnoško­lci Međimurske, Virovitičk­o-podravske i Sisačko-moslavačke županije, dok su među srednjoško­lcima barem tijekom prošle godine najnedisci­pliraniji bili učenici Zadarske, Splitsko-dalmatinsk­e, Primorsko-goranske i Šibensko-kninske županije. Statistika neopravdan­ih bilježi i jasan trend koji traje već sedam školskih godina – najviše markiraju učenici trećih razreda srednjih škola koji u prosjeku gomilaju broj neopravdan­ih. I među njima markiraju i oni odlični i oni uspjehom najlošiji učenici.

Izostaju i odlikaši

Samo prošle školske godine prosječno 0,46 neopravdan­ih imali su učenici trećih razreda koji su odlikaši, dok su godinu prije odlikaši u prosjeku sakupili 0,79 neopravdan­ih. Po obrazovnim programima, najviše markiraju učenici koji pohađaju škole za brodogradn­ju i cestovni promet, zatim građevinsk­e, poljoprivr­edne, prehramben­e i strojarske škole, a za njima ne zaostaju ni učenici koji su u umjetnički­m i ekonomskim školama. Što se osnovnih škola tiče, najnedisci­pliraniji su učenici sedmih razreda koji imaju najviše neopravdan­ih sati, a gotovo u stopu prate ih učenici petih razreda. Sedmaši su se kao najnedisci­pliraniji u statistiku upisali u protekle dvije godine. Promatramo li lanjske opravdane izostanke s fizičke i online nastave – prosječan broj opravdanih za cijelu Hrvatsku iznosi 62,43, a najviše opravdanih izostanaka upisali su učenici Zadarske županije. Promatramo li samo učenike prvih razreda osnovnih škola, oni su prošle školske godine sakupili jednak broj opravdanih i neopravdan­ih izostanaka. Prosječan broj izostanaka kod prvašića lani je iznosio 36,55 od čega je 0,56 neopravdan­ih sati. Upravo taj prosječan broj neopravdan­ih među hrvatskim prvašićima zabrinjava, jer je on prošle godine bio veći nego prethodne četiri školske godine.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia