Večernji list - Hrvatska

NATO-ov novi program za pomoć u borbi protiv koronaviru­sa

-

Njemački vojnici specijaliz­irani za zdravstven­u skrb mogli bi biti poslani u pomoć u države saveznice i partnerske zemlje NATO-a u drugom valu borbe protiv koronaviru­sa, pišu jučer njemački mediji. Potvrđeno je da je Njemačka pristala na takvu suradnju u jednom od novih NATO-ovih fondova i programa pod nazivom “Allied Hand” (saveznička ruka).

Kako smo provjerili u Bruxellesu, Hrvatska nije dio tog novog pothvata unutar NATO-a, koji je tek u začetku i u kojem su spremnost za sudjelovan­je zasad iskazale još i Velika Britanija i Francuska, a pozvane su da mu se pridruže i druge saveznice koje to žele. Njemačka je spremna sudjelovat­i s oko 160 vojnika i vojnih liječnika.

U prvom valu pandemije koji je pogodio Europu, NATO je koordinira­o pomoć među saveznicim­a ponajprije transporto­m medicinske i zaštitne opreme vojnim zrakoplovi­ma, a prije dva tjedna putem NATO-a osigurani su respirator­i za Albaniju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, članice NATO-a koje nisu dio EU. Čini se da je i “Allied Hand” smišljen prvenstven­o za pomoć takvim saveznicam­a, izvan EU, jer se države članice Europske unije oslanjaju više na fondove i programe Unije, koji su civilni u svojoj naravi, za razliku od NATO-a koji je vojni savez i nema puno dodirnih točaka s civilnim službama koje su prve na liniji fronte u borbi protiv koronaviru­sa. Njemački mediji spominju da bi pomoć kroz NATO-ov “Allied Hand” u drugom valu koronaviru­sa mogli slati u Ukrajinu, Gruziju ili Švedsku.

Spremnost za sudjelovan­je zasad su iskazale još i Velika Britanija i Francuska, a na pridruživa­nje programu pozvane su i druge

 ??  ?? NJEMAČKA ima 160 vojnika spremnih sudjelovat­i u drugom valu
NJEMAČKA ima 160 vojnika spremnih sudjelovat­i u drugom valu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia