Večernji list - Hrvatska

Slavica: Ja sam svoju kaznu već prošao

Optuženo 13 osoba, a među njima i kuhar iz “Kuhati sa srcem” Ni 13 godina od kornatske tragedije suđenje nije završilo

- Ivana Jakelić

Stjepan Plaščar (58) te još 12 osoba, među kojima je i Dejan Markus (43), Beograđani­n sa zagrebačko­m adresom koji se proslavio u srbijansko­j kulinarsko­j emisiji “Kuhati sa srcem”, a u Zagrebu je pokrenuo nekoliko ugostitelj­skih projekata te je imao i vinoteku, optuženi su za udruživanj­e radi krijumčare­nja i preprodaje droge. Riječ je o akciji kodnog imena Exotic, a USKOK ih tereti da su od ožujak 2019. do ožujka 2020. u Hrvatskoj i Sloveniji preprodava­li kokain i amfetamin koji su nabavljali u Nizozemsko­j. Plaščar se tereti da je financirao nabavu droge i automobila kojima se droga prevozila te skrivala po raznim skloništim­a radi daljnje preprodaje. Tereti ga se i da je nabavljao kriptirane mobitele kojima su optuženici komunicira­li, a brinuo se i za troškove obrana, ako bi netko od optuženika bio uhićen. Droga nabavljena u Nizozemsko­j dostavljal­a se kupcima u Austriji i Švicarskoj, dok se dio dopremao u Hrvatsku i Sloveniju, gdje se skladištio. Markus se inače “proslavio” nakon što je njegova sestra iz Beograda prijavila njegov nestanak, a onda se otkrilo da nije nestao, već da je završio u slovenskom zatvoru jer je uhićen dok se iz Nizozemske vraćao s drogom.

Telefon za pretplatu: 01 5540 999

Telefon za čitatelje: 01 5540 000

REDAKCIJA

Tel: + 385 1 6300 605 Fax: + 385 1 6300 676 vecernji@vecernji.net

– Navikao sam se. Teško je. Prošlo je 13 godina i očekujem kraj ove agonije. Ja sam svoju kaznu već prošao. Stradali vatrogasci bili su moji prijatelji i kolege, i izuzetno mi je teško zbog onog što se dogodilo. Sve bih dao da se to nije dogodilo. No i da nismo pokrenuli akciju koja je, na žalost ovako tragično završila, ja bih isto bio kriv. Obiteljima preminulih još jednom mogu ponoviti da mi je iskreno žao zbog svega - kazao je Dražen Slavica jučer nakon što je na Vrhovnom sudu održana sjednica na kojoj se raspravlja­lo o žalbama na nepravomoć­nu presudu kojom je oslobođen krivnje zbog kornatske tragedije.

Riječ je o jednoj od najvećih poratnih tragedija u Hrvatskoj kada je 2007. u gašenju požara na Kornatu živote izgubilo 12 vatrogasca. Preživio je jedino Frane Lučić, kojem je bilo opečeno 80 posto tijela.

Što se tiče Slavice, njega je tužiteljst­vo označilo kao osobu koja je odgovorna za kornatsku tragediju. Zbog toga mu se već dva puta sudilo i oba je puta nepravomoć­no oslobođen optužbi. Prvu je presudu Vrhovni sud ukinuo zbog procedural­nih razloga, a o drugoj, koja je donesena na Županijsko­m sudu u Zadru 2018., jučer se raspravlja­lo na Vrhovnom sudu.

Tužiteljic­a Zorka Fumić obrazložil­a je svoju žalbu te je tražila da se nepravomoć­na presuda ukine te odredi novo suđenje.

– Tužiteljst­vo je predložilo da se čitaju nalazi vještačenj­a koji su proveli vještaci CKV-a te da se ti vještaci ispitaju. Sud se o tome nije očitovao, odnosno nije naveo ni da prihvaća taj prijedlog ni da ga odbija. Za neke dokazne prijedloge koji su odbijeni nije jasno jesu li odbijeni kao nevažeći, odugovlače­ći ili kao nešto treće. Sud je pozvao vještake iz CKV-a, no nije ih ispitao kao vještake, već kao svjedoke – nabrajala je Z. Fumić razloge zbog kojih bi se po stavu tužiteljst­va nepravomoć­na oslobađaju­će presuda Slavici ponovno trebala ukinuti.

Očekivano, Čedo Prodanović, branitelj Dražena Slavice, ima sasvim drukčiji stav. Naveo je da nije točno da je Slavica dao dvije opečene obrane.

– U istrazi je dao okvirnu obranu bez detalja, dok je na raspravi tu obranu nadopunio dokazima koji su njemu išli u prilog. Iz cijelog postupka proizlazi kako ŽDO smatra da je Slavica sabotirao akciju spašavanja iako je 19 puta zvao i razgovarao s osobom koja je koordinira­la spašavanje. Bio je zapovjedni­k vatrogasne postrojbe, no nije bio zapovjedni­k spašavanja. Nakon 13 godina tvrditi da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje u postupku u kojem je bilo 150 rasprava te je na dva suđenja ispitano oko 100 svjedoka je deplasiran­o, da ne kažem nepristojn­o. Stav je obrane da je u ovom slučaju bila riječ o nesreći, a sve drugo je pokušaj tužiteljst­va da jednu tragediju završi ovako, jer za smrt 12 ljudi netko mora biti odgovoran. No ne znam kako netko može biti odgovoran za rijetki prirodni fenomen koji je uzrok požara. A ako bi netko i bio odgovoran, to sigurno ne može biti onaj tko je od požara bio udaljen 20, 30 kilometara – kazao je Prodanović.

Zatražio je da se Slavicu oslobodi kaznene odgovornos­ti, o čemu će odlučiti vijeće Vrhovnog suda koje čine suci Marin Mrčela,

Šćekić.• Perica Rosandić i Ratko renog heroina na ilegalnom narkotržiš­tu najmanje dva milijuna kuna, a kokaina najmanje 3,6 milijuna kuna. Pri uhićenju u pretragama je nađeno 1,3 kilograma kokaina te dva kilograma heroina kao i više kilograma smjese za povećanje mase heroina, odnosno kokaina. USKOK u optužnici traži i da se svoj šestorici produlji istražni zatvor.

Markulić inače ima legalan posao jer se bavi ugostitelj­stvom. Dodoja je pak stari znanac policije jer je svojedobno surađivao sa Željkom Maglovom, Zoranom Doždorom Jumom i narkobosom Ivanom Skenderom. Povezivalo ga se i sa Senkom Perakom iz Zadra, koji je 1998. ubijen u okršaju s policijom.

 ??  ?? TRAŽE NOVO SUĐENJE Tužiteljic­a je obrazložil­a svoju žalbu te je tražila da se nepravomoć­na presuda Slavici ukine te odredi novo suđenje
TRAŽE NOVO SUĐENJE Tužiteljic­a je obrazložil­a svoju žalbu te je tražila da se nepravomoć­na presuda Slavici ukine te odredi novo suđenje
 ??  ?? MARKUS se “proslavio” nakon što je njegova sestra prijavila njegov nestanak, a onda se otkrilo da je u slovenskom zatvoru
MARKUS se “proslavio” nakon što je njegova sestra prijavila njegov nestanak, a onda se otkrilo da je u slovenskom zatvoru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia