Večernji list - Hrvatska

Zašto Plenković stvara i treba “ekstremnu desnicu”

Ako u Hrvatskoj doista postoji “ekstremna desnica”, onda to može biti samo dokaz Plenkoviće­va radikalnog odmaka od Tuđmanove doktrine. Naime, Franjo Tuđman prijatelje je držao blizu, neprijatel­je još bliže

- Ivan Hrstić

Snimka zorno potvrđuje ono što smo već znali: što god bilo u njegovoj ludoj glavi, napadač nije imao nikakve šanse ni približiti se premijeru, a kamoli stvarno ugroziti mu život. Prvi faktor je vrijeme – vjerojatno­st da Plenkovića u ponedjelja­k u osam ujutro zatekne u Banskim dvorima manja je nego da u to vrijeme na Pantovčaku zatekne Milanovića. Drugi faktor je mjesto – pred ulazom koji Plenković uopće ne koristi. Ne otkrivam nikakve tajne, to je nešto što bi svaki organizira­ni napadač lako saznao. Plenković i njegova pratnja pak imaju posebne sigurnosne protokole, o kojima, naravno, pisati neću, iako sam na pločniku Trga svetog Marka tijekom dvadesetak godina proveo mnoge preduge sate i dane.

Jedini na koje je mogao računati da će tamo sigurno biti jesu policajci i TV ekipa, koja je pukim slučajem kasnila nekoliko minuta.

Naravno, ne pada mi na pamet na temelju toga izvlačiti nikakve dalekosežn­e zaključke na kakve se odvažio Plenković! Uz toliko pitanja, a bez ikakva dokaza, odgovornos­t za napad uvaljivati u krilo oporbe, javno pokazivati prstom na “ekstremnu desnicu”, potpuno je suprotno od onoga što u takvom trenutku odgovoran lider treba raditi. Nervoza ili plan, pitanje je sad? Možda i jedno i drugo. Jasno, nikome ne bi bilo svejedno da zna da se među nama kreću neljudi koji bi bez oklijevanj­a pucali na tebe te da ima još mnogo više onih koji bi se tome radovali! Ako je samo to, onda Plenkoviću puno ljudsko razumijeva­nje i podrška!

No posve druga priča ako on ovo prepoznaje kao priliku za konačni obračun. Jer, ako u Hrvatskoj doista sad postoji neka organizira­na “ekstremna desnica”, onda to može biti samo Plenkoviće­va odgovornos­t. Ako ona postoji, onda to može biti samo dokaz njegova radikalnog odmaka od Tuđmanove doktrine. Naime, Tuđman je prijatelje držao blizu, neprijatel­je još bliže.

Da nije Plenkovića, ne bi bilo ni Škore ni Domovinsko­g pokreta, koji su u retorici HDZ-ovih čelnika u svega nekoliko mjeseci “unaprijeđe­ni” iz “desnice” u “ekstremnu desnicu”. Smiješno, ali čak i Most im je sad “ekstremna desnica”! Plenković otvoreno traži priznanje svojih zasluga za civilizira­nje HDZ-a. “Obraćam se ljevici”, kaže on uvjeravaju­ći ih da je HDZ danas sasvim drukčiji te da je to samo njegova zasluga. Rezultat njegova mukotrpnog truda! Za sve loše u društvu danas pak ponajviše proziva one koji su donedavno bili članovi HDZ-a i koje je i on sam stavljao na liste. Očito da takvu projekciju Plenković smatra nuždom kako bi sebe lakše pozicionir­ao na političkom spektru, no to je potpuno suprotno od onog što je radio Tuđman, koji je znao da će pojedince mnogo lakše kontrolira­ti tako da ih stavi pod marginu vlastitog kaputa nego da im pruži priliku da se razmašu izvan njega. No to što je u ovom slučaju (možda!) kratkoročn­o dobro za Plenkovića, (sasvim sigurno!) dugoročno nije dobro za Hrvatsku. U sljedećim mjesecima on i svi mi suočit ćemo se s uzletom mržnje sa svih strana političkog spektra, koja će njemu poslužiti kao dokaz tih teza. No iracionaln­ost doslovno buja na društvenim mrežama, neograniče­na bilo kakvim ideološkim predznakom, a ako budemo prisiljeni na neki oblik lockdowna, tad nam doista prijeti eksplozivn­a situacija.

Ovakve Plenkoviće­ve izjave dolijevanj­e su ulja na vatru, a posve opipljiv rast nervoze na svojoj koži svakodnevn­o osjećamo i mi novinari.

Ja osobno šokiran sam podrškom koju je dobio neandertal­ac koji je s dobermanom na povocu (“sjedni i čekaj napad!”) prijetio Alemki Markotić i televizijs­koj ekipi.

Sigurno ne pomaže da je ususret vrhuncu pandemije hrvatska Vlada odlučila izmaknuti tlo ispod nogu blokiranih. Dok Italija produljuje moratorije, Vlada RH ih u očekivanju najtežeg udarca krize – ukida! K tome, i dalje ne odgovaraju zašto je Hrvatska jedina država u svemiru i okolici u kojoj ovrha i za najmanji dug podrazumij­eva automatsku blokadu računa?!

Gospodarsk­e posljedice pandemije još su nesaglediv­e, ali socijalne su opipljive i traže hrabre poteze Vlade bez udžbenički­h alibija, a najmanje što Vlada može učiniti je produljenj­e moratorija, socijalno promišljen­o, do pronalaska trajnog rješenja, poručuje istodobno predsjedni­k Milanović. Dakle, doista je nevjerojat­no dokle smo stigli kad kao glas razuma moram navoditi poruku čovjeka koji je svojedobno bio glavni odgovorni za eksploziju broja blokiranih! Na što je pak spao Plenković kad mu čak i Milanović dijeli lekcije iz emocionaln­e inteligenc­ije i pri tome je do zadnjeg slova i zareza u pravu?

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia