Večernji list - Hrvatska

‘Kuha’ u Vukovarsko­j županiji, članovi HDZ-a spremni za novo vodstvo

HDZ 22. studenog ima izbore za šefove općinskih, gradskih i županijski­h organizaci­ja

- Branimir Bradarić

Kada se na terenu već mislilo da će unutarstra­nački izbori u HDZ-u biti održani tek poslije lokalnih izbora, za što su se zalagali neki od viđenijih članova stranke, čelnici HDZ-a donijeli su odluku da će i izbori za predsjedni­ke i potpredsje­dnike općinskih, gradskih i županijski­h organizaci­ja biti održani 22. studenoga. Nakon donošenja takve odluke, sve oči članova te stranke usmjerene su prema Zagrebu, Splitsko-dalmatinsk­oj županiji kao i prema Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Odlazak članova

Upravo je Vukovarsko-srijemska županija jedna od onih gdje unutar članstva HDZ-a kuha već godinama. Članovi stranke govore o sukobima brojnih viđenijih članova, ali i o raspuštanj­u nekoliko gradskih i općinskih organizaci­ja. Iz raznih razloga iz HDZ-a su izašli i neki višegodišn­ji članovi pa je tako stranka izgubila od svojih nekadašnji­h članova vlast u Nuštru, Ivankovu… Na silu se išlo i na izvanredne izbore u Iloku, ali je HDZ tamo izgubio još uvjerljivi­je nego na lokalnim izborima 2017. godine. Nedavno je i na izborima za predsjedni­ke mjesnih odbora HDZ-a, predvođen pomoćnikom glavnog tajnika stranke Josipom Šarićem, HDZ izgubio izbore u Komletinci­ma, naselju u sklopu Grada Otoka. Dogodio se i slučaj Vukovar kada su stranku, zajedno s gradonačel­nikom Ivanom Penavom i dožupanom Damirom Barnom, napustili svi gradski vijećnici stranke, tako da HDZ u Gradskom vijeću Vukovara danas nema nijednoga vijećnika. Prethodno je mjesecima trajao otvoreni sukob na relaciji

HDZ Vukovara i Vukovarsko- srijemske županije gdje je na vlasti HDZ. Ni tu se nije stalo jer se unutarstra­nački sukobi nastavljaj­u i u Županji gdje je dio gradskih vijećnika otvoreno glasao protiv prijedloga gradonačel­nika Davora Miličevića tako da je u tamošnjem Gradskom vijeću upitna HDZ-ova većina. Zbog toga se i ne saziva sjednica Gradskoga vijeća iako je to oporba tražila. Ni u Vinkovcima situacija nije idilična jer je i tamo bilo svega i svačega tijekom izbora za mjesne odbore.

Dekanić ili Dabro

– Unutar HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije već godinama postoje veliki problemi koji se nisu rješavali, nego su se gurali pod tepih i zato danas imamo ovo što imamo. Ako želimo nešto popraviti i krenuti naprijed, moramo izabrati nove ljude i krenuti dalje jer nam u suprotnom prijete nove podjele i još lošiji rezultati – rekao nam je jedan od visoko pozicionir­anih članova HDZ-a koji je želio ostati anoniman. Kao glavni kandidati za budućeg predsjedni­ka HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije spominju se Damir Dekanić i Josip Dabro. Dekanić je načelnik Općine Andrijašev­ci i voditelj ispostave Hrvatskih šuma Vinkovci. S druge strane je Josip Dabro koji je bio predsjedni­k županijske mladeži HDZ-a, predsjedni­k Gradskog odbora Otok, a od 2017. godine na dužnosti je dožupana. Dabro je upravitelj Zaklade Vrhbosansk­e nadbiskupi­je koja ima svoje sjedište u Vukovaru. Spominje se i mogućnost kandidiran­ja ministra Maria Banožića za predsjedni­ka županijsko­g HDZ-a , ali s obzirom na sve probleme u Ministarst­vu obrane, mnogi ipak sumnjaju u takvu mogućnost.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia