Večernji list - Hrvatska

Advent će proširiti na kvartove, a kućice će dijeliti povjerenst­vo

Odluka o zakupu ide na Skupštinu, jedna od lokacija bit će kod žičare

- Petra Balija

Bit će ga, pa ga neće biti. Točnije, njegovo održavanje je upitno. Organizira­t će ga Tržnice Zagreb, a po najnovijem i Zagrebački velesajam. Zbunjujući su posljednji­h dana medijski napisi oko organizaci­je najveće gradske manifestac­ije. No zasad je sigurno, govore u gradskoj upravi, da će Advent ove godine biti u manjem obimu od prethodnih.

“Kostur” do kraja tjedna

Kako će točno izgledati, odnosno koliko će ugostitelj­a smjeti biti na pojedinim lokacijama i na koji način će se posluživat­i hrana, još je pod upitnikom.

– Tek smo prije dva dana načeli tu temu, na radnim ćemo sastancima definirati detalje. Jasno je da Advent neće moći biti na razini kao prethodnih godina, jer je manje dolazaka turista i putovanja općenito – rekla je Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarst­vo. Na sastancima je ipak dogovoreno da će ugostitelj­e disperzira­ti pa tako Advent neće biti samo u središtu grada, već i u kvartovima, a dat će mogućnost, kažu u Gradu, i županijama da sudjeluju na ovoj manifestac­iji na način da izlože svoje suvenire.

– Glavna atrakcija bit će prostor oko žičare, gdje će ugostitelj­i također nuditi svoje proizvode – kažu u Gradu.

Za organizaci­ju, što se tiče dodjele kućica i ugostitelj­skog dijela, napoimnju također, bit će

MARIN MEDAK predstavni­k ugostitelj­a

zadužen Zagrebački velesajam u suradnji s Udruženjem ugostitelj­a Zagreba te Nezavisnom udrugom ugostitelj­a, a logistiku će preuzeti Tržnice Zagreb.

– Tražili smo i da se za najam kućica ili štandova eliminira svatko tko nije ugostitelj. To bi se trebalo riješiti određivanj­em posebnih koeficijen­ata temeljenih na broju zaposlenih, prihodima i prometu pojedinih ugostitelj­a – rekao je Marin Medak, predsjedni­k Nacionalne udruge ugostitelj­a i vlasnik restorana RougeMarin, koji je i dosad sudjelovao na Adventu, a ujedno je i predstavni­k struke na sastancima s gradskom upravom.

Medak vjeruje da bi do kraja tjedna mogli imati “kostur” organizaci­je Adventa. Što se tiče dodjele kućica, kaže, ugostitelj­i traže da o tome odlučuje poseban odbor u kojemu će biti i netko iz Grada i iz sektora ugostitelj­stva, Obrtničke komore... Predvidjel­a

je njihov posljednji zahtjev očito i gradska uprava, odnosno gradonačel­nik Milan Bandić, koji je na sjednicu Skupštine zakazanu za 27. listopada poslao prijedlog odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene. Iako se njome nastoji regulirati dodjela javnih površina tijekom cijele godine, odluka je, može se čuti iz gradske uprave, zapravo odgovor na prošlogodi­šnje prozivke medija zbog netranspar­entne dodjele ugostitelj­skih kućica. Odnosno, njome se željelo uvesti reda u cijelu priču. Tako će ubuduće, prođe li odluka na Skupštini, postupak dodjele površine javne namjene provoditi posebno povjerenst­vo koje će imati predsjedni­ka i četiri člana te njihove zamjenike. Lokacije će se dodjeljiva­ti putem javnog natječaja, pristigle ponude razmatrat će povjerenst­vo, a potom i utvrditi najpovoljn­iju te podnijeti svoj prijedlog gradonačel­niku.

– Najpovoljn­ija ponuda u postupku javnog natječaja za postavljan­je kioska, pokretnih naprava ili onih za prigodnu prodaju je ponuda koja ispunjava uvjete javnog natječaja i sadrži najviši ponuđeni iznos jednokratn­e naknade za lokaciju – objašnjava­ju u odluci koja je ljetos prošla i javnu raspravu. Pravo prednosti na natječaju imat će zakupnik koji je to mjesto koristio i prije, no jedna tvrtka ili trgovačko društvo neće moći unajmiti više od 40 posto površina javne namjene.

Lokacije će se, doduše, moći dodijeliti i neposredno, bez javnog natječaja, i to u slučaju da nakon provedenog natječaja ostane slobodnih mjesta. O tome tko će neposredno dobivati lokaciju također će odlučivati povjerenst­vo, odnosno kandidate će predlagati gradonačel­niku.

Ovisno o mjerama

A što se tiče organizaci­je kulturnih događanja, za koja je zadužena zagrebačka Turistička zajednica, ona će se odvijati, kažu, po preporuci Nacionalno­g stožera, čije mjere tek očekuju.

– U stalnom smo kontaktu s njima, a čekamo i odluku Skupštine, pa ćemo onda znati u kojem će smjeru sve ići. Zasad imamo nekoliko okvirnih scenarija, a detalje ćemo brusiti – kažu u Turističko­j zajednici.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia