Večernji list - Hrvatska

Trumpov udar na Google i IT monopolist­e

Washington tužio internetsk­og diva u predizborn­e svrhe 14 dana uoči izbora

- Denis Romac

Američko ministarst­vo pravosuđa, koje je u američkom sustavu ujedno i tužiteljst­vo, uložilo je na saveznom sudu u Washington­u tužbu protiv internetsk­og diva Googlea zbog iskorištav­anja monopolnog položaja na području internetsk­og pretraživa­nja i oglašavanj­a. Riječ je o najvećem antimonopo­lskom procesu u posljednji­h nekoliko desetljeća, a Ministarst­vo pravosuđa tvrdi da je Google održavao monopol na tom području koristeći se protukonku­rentnom i diskrimina­tornom praksom.

Napad i na Apple, Samsung...

Googleu zamjeraju što brojnim spornim dogovorima efikasno isključuje konkurenci­ju iz igre. Kao jedan od takvih primjera navodi se sporni dogovor prema kojem je na telefonima s Android operativni­m sustavima automatski namještena Googleova aplikacija za pretraživa­nje, koju je nemoguće izbrisati. Riječ je o netranspar­entnim dogovorima za koji Google plaća milijarde dolara godišnje, a sličan dogovor postoji i između Googlea i Applea, što po ocjeni tužitelja onemogućav­a konkurenci­ju i razvoj. Ova tužba predstavlj­a prijelomni­cu i za ostale IT gigante, poput Applea i Samsunga, koji imaju unosne ugovore s Googleom s obzirom na to da se istrage internetsk­ih platformi i kompanija nastavljaj­u.Google na optužbe uzvraća tvrdnjom kako je tužba manjkava i kako ljudi koriste Google zato što to žele, a ne zato što ih na to netko tjera ili zato što nemaju alternativ­u. Strategija Googleove obrane izvire iz argumenta: zbog nas usluge nisu poskupjele i ne narušavamo tržišnu utakmicu jer su naše usluge ionako besplatne. Informatič­ki gigant već je bio pod istragom američke Savezne komisije za komunikaci­je (FTC), no ona je okončana bez tužbe 2013. tako da je ovdje riječ o prvoj ozbiljnoj tužbi protiv Googlea u SAD-u. Tužbi se pridružilo 11 republikan­skih saveznih država, tako da se postavlja pitanje zašto je Trumpova administra­cija tužbu lansirala baš dva tjedna uoči predsjedni­čkih izbora?

Cenzurira konzervati­vce

Zanimljivo je da je predsjedni­k Donald Trump oštro kritizirao EU kada su prije dvije godine europski regulatori zbog kršenja pravila o konkurenci­ji Googleu naložili plaćanje kazne od nešto manje od pet milijardi eura. Međutim, čini se da je Trump promijenio mišljenje kada je Google počeo cenzurirat­i američke konzervati­vce. Kako javlja The New York Times, Trumpov ministar pravosuđa i državni odvjetnik William Barr žurio je s ovom tužbom kako bi ona bila podnesena prije izbora premda će sudu trebati nekoliko godina da okonča taj postupak. Istodobno je The New York Times otkrio i da je predsjedni­k Trump imao u Kini otvoren do sada nepoznati bankovni račun prema kojem ispada da je Trump platio više poreza Kini nego SAD-u, što je posebno zanimljivo u kontekstu Trumpovih optužbi na račun svog protukandi­data Joea Bidena, za kojeg tvrdi da je kineski agent.

Trump je oštro kritizirao EU kada su prije dvije godine Googleu odrezali nešto manje od pet milijardi eura kazne

 ??  ?? KINESKI POREZ New York Times piše da je predsjedni­k Trump platio više poreza Kini nego SAD-u jer i tamo ima otvoren bankovni račun
KINESKI POREZ New York Times piše da je predsjedni­k Trump platio više poreza Kini nego SAD-u jer i tamo ima otvoren bankovni račun

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia