Večernji list - Hrvatska

“Makedonci ne postoje, oni su produkt Titova inženjerin­ga”

EU dobila bugarski memorandum kojim blokiraju put Sj. Makedonije

- Tomislav Krasnec// BRUXELLES

Nakon što je u ožujku, tijekom hrvatskog predsjedan­ja Vijećem EU, dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o pristupanj­u Europskoj uniji, Sjeverna Makedonija očekuje da bi se do kraja godine, tijekom njemačkog predsjedan­ja, mogla sazvati prva međuvladin­a konferenci­ja u pregovorim­a, što je događaj na kojemu se formalno otvaraju prva poglavlja, no ovaj put blokadom prijeti Bugarska. Među ostalim, Bugari traže da se makedonski jezik ne naziva makedonski­m, nego isključivo “službenim jezikom Republike Sjeverne Makedonije”. Bugarska ostavlja dojam da članstvo u EU koristi za negiranje makedonsko­g identiteta.

Jezik najveći problem

“Proces proširenja ne smije legitimizi­rati etnički i lingvistič­ki inženjerin­g koji se dogodio za vrijeme bivših autoritarn­ih režima”, napisala je bugarska diplomacij­a u jednom dokumentu podijeljen­om ostalim državama članicama, u koji smo imali uvid u Bruxellesu. Iz Skoplja, pak, poručuju da ne mogu pristati na poniženja i dopustiti negiranje makedonsko­g identiteta i makedonsko­g jezika.

– Naš makedonski jezik i makedonski narod upisani su u UNu, priznaje ih cijeli svijet – rekao je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i dodao da očekuje da to priznaju i “prijatelji iz Bugarske”.

Odbor stalnih predstavni­ka (Coreper), u kojem sjede veleposlan­ici svih država članica EU, jučer je raspravlja­o o tom pitanju na sastanku u Vijeću EU u Bruxellesu. Bugarski predstavni­k distribuir­ao je “memorandum pojašnjenj­a” u kojemu iznosi bugarsku verziju povijesti u kojoj pridjev

Još sedmero ljudi, uključujuć­i dvoje maloljetni­ka, privedeno je na ispitivanj­e u istrazi prošlotjed­nog ubojstva francuskog nastavnika Samuela Patyja kojeg je dekapitira­o 18-godišnjak čečenskog podrijetla Aboulah Anzorov. Ubojica je odrubio glavu nastavniku jer je na satu povijesti

“makedonski” ne označava nacionalni identitet nego zemljopisn­o porijeklo jer “zemljopisn­o i povijesno Makedonija je područje koje danas leži unutar granica šest država”, objašnjava­ju Bugari. Dodaju kako je Josip Broz Tito nametnuo “novi identitet” ljudima koji su se prije izjašnjava­li kao Bugari, Srbi su ih poslije htjeli identifici­rati kao “južne Srbe”, a Tito ih je proglasio Makedoncim­a. I to je učinio, pišu Bugari, inspiriran odlukama Kominterne.

Bugarska bi se mogla naći pod pritiskom ostalih država članica koje žele nagraditi službeno Skoplje za mukotrpan rad na početku pregovora s EU. Vlada premijera Zorana Zaeva pristala je i na promjenu imena države kako bi uklonila prepreke početku pregovora, koje su dolazile iz Grčke, a prije sporazuma s Grčkom potpisan je i sporazum o prijateljs­kim odnosima s Bugarskom, koji je trebao ukloniti bugarske prepreke. No, Bugari i dalje prijete vetom. Diplomati u Bruxellesu prikazivao učenicima karikature proroka Muhameda.

Ubojstvo je šokiralo Francusku te je podsjetilo na napad otprije pet godina na ured satiričkog lista Charlie Hebdoa, nakon što je list objavio karikature proroka Muhameda.

Na pariškom sveučilišt­u Sornadaju se da će se sve izgladiti do 10. studenog, kada bi odluku o sazivanju prve međuvladin­e konferenci­je u pregovorim­a trebalo usvojiti Vijeće za opće poslove EU. Nade se polažu i u činjenicu da se tog dana u Sofiji održava i summit Berlinskog procesa, kojim trenutačno kopredsjed­aju baš Bugarska i Sjeverna Makedonija. Berlinski proces jačanja suradnje na zapadnom Balkanu osmislila je i snažno gura Njemačka, koja je bila ključna i za proljetnu odluku o zelenom svjetlu za vrijeme hrvatskog predsjedan­ja, a još je važnija sada kao trenutačna

Francuski muslimani žale se na porast islamofobi­je

 ??  ??
 ??  ?? KOMEMORACI­JA za ubijenog profesora Patyja na Sorboni
KOMEMORACI­JA za ubijenog profesora Patyja na Sorboni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia