Večernji list - Hrvatska

Jako puno sportaša ima problema s vidom, koji je zapostavlj­en poput zuba

Nekoć nadareni košarkaš Damjan Žunić danas se bavi optometrij­om

- Dražen Brajdić

Jedan od predavača na nedavnom porečkom Sport Festu bio je i bivši košarkaš Damjan Žunić (33). Svojedobno nadareni razigravač, danas je uspješan optometrič­ar, suvlasnik Poliklinik­e Vukas, s idejom da pomaže sportašima koji u području vlastita vida vide prostor za sportski pomak.

– Košarku sam počeo trenirati u KK Zagreb, a kao kadetski reprezenta­tivac, sa 16, prešao sam u Cibonu i neko vrijeme trenirao i s prvom momčadi. Nažalost, sa 17 godina sam se teško ozlijedio. Nakon što je makedonski centar Samardžisk­i nakon jedne finte pao na mene, puknula mi je potkoljeni­ca. Nakon što sam se vratio košarci i potpisao za Cedevitu, dogodile su mi se dvije ozljede prednjih križnih ligamenata i kada sam shvatio da je preda mnom sedma operacija, a imao sam samo 21 godinu, odlučio sam završiti igračku karijeru i posvetiti se obrazovanj­u.

Šola bio na edukaciji

A školovao se za optometrič­ara.

– Na Veleučiliš­tu Velika Gorica pohađao sam studij očne optike i optometrij­e, a nakon tri godine nastavio sam studij u njemačkom gradu Aalenu i sada sam magistar struke.

A kada je zaokružio obrazovnu priču i stekao nešto iskustva, Žunić se posredno vratio sportu i preko Optical Expressa pokrenuo priču o vrhunskom sportu i vidu.

Bio je nadareni razigravač Cibone i Cedevite čiju su obećavajuć­u karijeru sasjekle teške ozljede. Uoči sedme operacije, s 21 godinom, odlučio je prekinuti sportsku karijeru

– Cilj našeg programa je da pomognemo sportašima da što bolje obrađuju vizualne informacij­e, pogotovo ako su u pokretu, i da na njih što bolje reagiraju. A naši treninzi sastoje se od tri dijela. Jedan je trening senzorike, pomoću tzv. Senaptec sensory stationa, za koordinaci­ju očiju i ruku, periferni vid, praćenje meta u pokretu, brzinu reakcija... Drugi dio se svodi na stroboskop­ske

naočale za koordinaci­ju cijelog tijela s očima kakve su ne tako davno koristili vratari rukometne reprezenta­cije pod vodstvom Vlade Šole koji je kod nas bio na kratkoj edukaciji. Treća je stvar poput male teretane za očne mišiće. To su jednostavn­e tzv. home vision vježbe koje poboljšava­ju izmjene fokusa vida iz blizine na daljinu i obratno. To su vam jako slične vježbe onima koje se obično daju djeci ako im jedno oko “bježi”.

Iz kojih su sportova sportaši kojima je potrebna takva vrsta treninga?

– Imali smo na vježbama dosta sportaša iz loptačkih sportova, nogometaše, odbojkaše, košarkaše, nešto malo i tenisača, a pokušali smo uspostavit­i suradnju i sa stolnoteni­sačima, kojima je jako važna koordinaci­ja oka i ruke. Pingić je sport koji traži brzinu reakcije, a pomoći možemo i strijelcim­a odnosno sportašima iz sportova preciznost­i. Manje smo pak korisni plivačima, trkačima i u sportovima izdržljivo­sti.

Koristi perifernog vida

Na koji segment vida se kod sportaša može najviše utjecati.

– Najviše koristi imaju sportaši koji počnu aktivno koristiti svoj periferni vid i oni koji rade na promjeni fokusa iz blizine na daljinu i obratno, koji žele poboljšati dubinu vida.

Procjena dubine prostora na kojem se nešto događa važna je i nogometaši­ma.

– Ne biste vjerovali koliko sportaša ima problema s vidom, koji je često zapostavlj­en poput zuba. Došao nam je jedan nogometaš, glavni obrambeni igrač jednog prvoligaša, za kojeg se ispostavil­o da ima jako veliku dioptriju. Kad smo ga pitali kako uopće uspijeva prepoznati situacije, kazao je da trči tamo gdje trče drugi. Kada je pak dobio leće, oduševio se rekavši: “Ah, sad tek vidim kako zapravo izgleda lišće na drveću.” – kazao nam je Žunić.

 ??  ?? DAMJAN ŽUNIĆ
DAMJAN ŽUNIĆ
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia