Večernji list - Hrvatska

Janša želi iseliti Metelkovu, meku alternativ­aca u Ljubljani

- (D. Romac)

Slovenski premijer Janez Janša svojim je brojnim protivnici­ma ponovno dao povoda za optužbe da zloupotreb­ljava zdravstven­u krizu za ostvarenje svojih političkih ciljeva. Naime, na dan kada je njegova vlada ponovno proglasila epidemiju i najavila strože mjere za sprečavanj­e širenja epidemije, među kojima i policijski sat, Ministarst­vo kulture zatražilo je od nevladinih organizaci­ja koje koriste prostor u autonomnom kulturnom centru smještenom u bivšoj vojarni JNA u Metelkovoj ulici u Ljubljani da se isele jer država planira najprije obnoviti zgrade koje su koristile i kasnije ih koristiti za vlastite potrebe. Metelkova je prostor koji su zauzeli ljubljansk­i umjetnici, aktivisti i alternativ­ci početkom devedeseti­h, netom nakon što ga je napustila JNA. U međuvremen­u postala je jedan od simbola urbane Ljubljane i turistička atrakcija. Riječ je o sedam živopisno oslikanih zgrada u kojima se nalaze neki od najzanimlj­ivijih alternativ­nih klubova i galerija, likovne radionice, vježbaonic­e za bendove, a ondje je smješteno i 20-ak nevladinih udruga koje djeluju na raznim područjima, među kojima su i ŠKUC, Maska, Mirovni institut, Ekran, Kino Otok i drugi. A sada je Janšina vlada, baš usred pandemije, odlučila obnoviti zgradu koju koriste te nevladine organizaci­je, poručujući im da se najkasnije do 31. siječnja sljedeće godine isele, jer će u suprotnom biti deložirane sudski, i to o vlastitom trošku. Nevladine organizaci­je u svom su odgovoru poručile ministru kulture da to ne namjeravaj­u učiniti i da će se protiv takve odluke boriti svim sredstvima. Ocjenjuju i da je riječ o obračunu Janšine vlade s kritičnom javnošću i civilnom scenom, pri čemu moramo primijetit­i da se pritom radi i o povijesnoj ironiji, s obzirom na to da je upravo slovenska civilna scena prije više od 30 godina zdušno branila Janšu i demonstrir­ala kada ga je progonila JNA. Četiri godine nakon lansiranja, američka sonda OSIRIS-REx uspjela je u utorak doći u kontakt s asteroidom Bennuom, u pokušaju da prikupi nekoliko desetaka grama kamenja i prašine, objavila je NASA. Letjelica se u povijesnoj misiji spustila do površine asteroida veličine nebodera. Operacija je trajala nekoliko sati i zahtijeval­a je visoku preciznost, a samo spuštanje trajalo je tek 16 sekundi. Oko 18.15 OSIRIS-REx ispružio je svoju 11-metarsku robotsku ruku i prikupio oko 60 grama uzoraka tla za koje se u NASA-i nadaju da će otkriti izvorne sastojke Sunčeva sustava. Sve se odvijalo na udaljenost­i od čak 330 milijuna kilometara od Zemlje. Bilo je to prvi put da SAD prikuplja uzorke s asteroida, prenosi Daily Mail. – Sve je prošlo savršeno. Večeras smo ispisali povijest – kazao je nekoliko minuta nakon kontakta šef misije Dante Lauretta. Sonda velika poput kombija dvije je godine kružila oko asteroida kako bi se pripremila za tu vrlo složenu operaciju, koju je izveo robot uz upute koje su mu poslali inženjeri NASA-e i Lockheed Martina. Letjelica će poslati fotografij­e i mnoštvo podataka o asteroidu.

Onečišćenj­e zraka prouzročil­o je lani preranu smrt gotovo pola milijuna novorođene djece stare do mjesec dana, pri čemu je većina takve novorođenč­adi bila u zemljama u razvoju, piše The Guardian. Izvješće State of Global Aira govori da je dvije trećine smrtnih slučajeva povezano sa zagađenjem zraka u zatvorenom prostoru koji je posljedica izgaranja krutih goriva poput ugljena, drva i životinjsk­og izmeta. Izloženost zagađivači­ma štetna je i za plod u maternici te može uzrokovati prerano rođenje ili malu porođajnu težinu. Oba čimbenika povezana su s povećanom smrtnosti dojenčadi.

– Ne razumijemo potpuno mehanizme u toj fazi, ali događa se nešto što uzrokuje smanjenje rasta bebe i na kraju porođajne teškoće. Postoji epidemiolo­ška veza, prikazana u više zemalja u više studija – rekla je Katherine Walker, glavna znanstveni­ca Instituta za zdravstven­e učinke, koja je i objavila izvješće.

U izvješću se također navodi da su djeca rođena s malom porođajnom težinom i u zagađenom okolišu osjetljivi­ja na dječje infekcije i upalu pluća.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia