Večernji list - Hrvatska

Uspješniji studenti zaziru od rada na birokratiz­iranim i zastarjeli­m sudovima

Reforma pravosuđa nužna kako bi ojačalo povjerenje u državne institucij­e

- Iva Boban Valečić

Bujanje koronaviru­sa, velike korupcijsk­e afere i oružani napad na Banske dvore iz fokusa su javnosti maknule činjenicu da Hrvatska u vrlo kratkom roku mora osmisliti planove i strategije koje će joj omogućiti oporavak od sadašnjih šokova. Za to su nam na raspolagan­ju nikad izdašniji mehanizmi i fondovi EU, a u izradi razvojne strategije koja bi nam trebala osigurati povlačenje tog novca pomaže nam i Svjetska banka, čija direktoric­a za Hrvatsku Elisabetta Capannelli u intervjuu za jučerašnji Večernjak tvrdi kako Hrvatska u sljedećem desetljeću može ostvariti divovske pomake, ali samo ako napravi velike zaokrete u provedbi javnih politika. A kao prvi od nužnih koraka ističe temeljitu reformu pravosuđa koja će unaprijedi­ti poslovno okruženje i ojačati povjerenje u javne institucij­e.

Najbolnija točka

Pravosuđe kao najbolniju točku u funkcionir­anju države prepoznaju i hrvatski građani, kojih 80 posto po zadnjem Europskom pravnom semaforu ne vjeruje sudovima i sucima, a opći je dojam da sustav ne uspijeva izići na kraj s ključnim problemima društva, prije svega s korupcijom. Reformu pravosuđa obećavale su, dijelom i nastojale provesti sve vlade od 2000. do danas i bilo bi zlonamjern­o tvrditi da se na tom planu ništa nije pomaklo. Sudske statistike iz godine u godinu pokazuju smanjenje ukupnog broja predmeta, dijelom je reformiran­a mreža sudova, uveden je e-spis, no cijeli se proces kreće mnogo sporije nego što zahtijevaj­u okolnosti. O tome što bi trebalo napraviti da bi sustav povratio povjerenje građana, napisan je priličan broj stručnih analiza, a jedna od njih je “Pravosuđe u Hrvatskoj 2020., Stanje, uzroci krize i moguće mjere” Alana Uzelca, predstojni­ka Katedre za građansko procesno pravo zagrebačko­g

Osiguran je i novac jer je visoki udio takvih projekata jedan od zahtjeva Mehanizma za oporavak od posljedica epidemije, gdje je idućih godina na raspolagan­ju 10 milijardi eura

Pravnog fakulteta.

Prof. Uzelac ne vjeruje obranaškoj tvrdnji da je javno nepovjeren­je u pravosuđe rezultat nepoznavan­ja prava i stvarnog funkcionir­anja pravosuđa. Naprotiv, tvrdi da je ono “odraz stvarnih sistemskih nedostatak­a i raskoraka između rezultata koje pravosudni sustav postiže i potreba društva za adekvatnom pravnom zaštitom građana i pravnih osoba”. Kao bolnu točku Uzelac prepoznaje dugotrajne postupke u predmetima od interesa za javnost, a posebno zabrinjava njegovo upozorenje kako negativna percepcija javnosti dovodi do pada interesa za rad u pravosuđu. Uspješniji studenti na pravnim fakultetim­a, tvrdi Uzelac, zaziru od rada na sudovima i “birokratiz­iranim, hijerarhiz­iranim, međunarodn­o nekonkuren­tnim i tehnološki zastarjeli­m pravosudni­m strukturam­a, ovisnima o stalnim promjenama vlasti”.

Za izlazak iz ovakvog stanja Uzelac nudi i konkretne mjere, pri čemu ističe nužnost sustavnog planiranja reformskih procesa pod vodstvom odabranih neovisnih eksperata. Naglašava da se pravosuđe mora otvoriti prema problemima društva, a kad je riječ o kvaliteti kadra predlaže, među ostalim, promjene u sustavu imenovanja sudaca kojima bi se barem petina otvorenih sudačkih mjesta rezerviral­a za imenovanja izvan kruga karijernih sudaca i sudskih savjetnika, primjerice iz reda odvjetnika, bilježnika, korporativ­nih pravnika, pravnih znanstveni­ka...

Nasuprot tvrdnjama o uvođenju modernih tehnologij­a u hrvatskom pravosuđu, Uzelac tvrdi da u digitaliza­ciji radikalno kasnimo za drugim europskim zemljama, čak i da digitaliza­cija na hrvatski način ima negativan učinak.

– U mjeri u kojoj uspijeva umjesto redukcije glomaznog pravosudno­g aparata i modernizac­ije koja odgovara očekivanji­ma suvremenih korisnika, digitaliza­cija cementira stare obrasce rada i neracional­nu personalnu strukturu u pravosuđu – upozorava Uzelac.

Napomenimo da za digitaliza­ciju pravosuđa, bude li za nju istinske volje, Hrvatska ima i osiguran novac budući da je visok udio projekata digitalne transforma­cije jedan od zahtjeva Mehanizma za oporavak od posljedica epidemije, u okviru kojega će nam idućih godina na raspolagan­ju biti gotovo 10 milijardi eura.

Premala ulaganja

A da su premala ulaganja među ključnim kočnicama za bilo kakve reforme u pravosuđu, upozorava bivši ministar Ante Šprlje.

– Hrvatska nije strateški orijentira­na prema reformi pravosuđa. Svima su uvijek puna usta reforme, ali vlade uporno odbijaju strateški pristup i stanje nastoje popraviti ad hoc zakonskim izmjenama kada se suoče s nekim problemom. Da nema istinske volje za reforme, vidi se i iz proračunsk­ih izdvajanja za pravosuđe, koja su se povećavala samo dok smo pregovaral­i o ulasku u EU – tvrdi Šprlje. U prilog ovoj tezi navodi da sudovi u Zagrebu između ostalog pate i od manjka prostora pa suci rade od kuće iako je još za njegova mandata norveška vlada nudila 104 milijuna dolara kako bi se riješio ovaj problem. Baš kao i prof. Uzelac, i ovaj bivši ministar ističe kako se kompletni pravosudni sustav mora otvoriti novim i modernim metodama rada, pri čemu apostrofir­a i DORH kao “rigidnu vertikalnu strukturu”, zbog

efikasnost.• čega mu je smanjena

 ??  ?? DIGITALIZA­CIJA PRAVOSUĐA
DIGITALIZA­CIJA PRAVOSUĐA
 ??  ?? ANTE ŠPRLJE bivši ministar pravosuđa
ANTE ŠPRLJE bivši ministar pravosuđa
 ??  ?? ALAN UZELAC s Pravnog fakulteta u Zagrebu
ALAN UZELAC s Pravnog fakulteta u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia