Večernji list - Hrvatska

Diego nakon karijere: Gledao je smrti u oči!

Mali zeleni 30. listopada napunit će 60 godina! Oproštajnu utakmicu igrao je na 37. rođendan, a već 2004. cijela je zemlja molila da preživi

- Ozren Podnar

Oproštajna utakmica na 37. rođendan označila je kraj velikog Maradone nogometaša i početak Maradone političkog aktivista, tv-ličnosti i teškog bolesnika.

U godinama poslije umirovljen­ja radio je, između ostalog, kao sportski komentator, dopredsjed­nik Boca Juniorsa i voditelj tv-showa, povremeno snimajući reklame. Uvjerljivo je nadmašio Peléa na Fifinu internetsk­om glasanju za nogometaša stoljeća 2000., dobivši 53,6 posto glasova naspram 18,33, koliko je skupio Brazilac. Međutim, prije svečanog proglašenj­a pobjednika Fifa je organizira­la još jedno glasanje u kojemu su sudjeloval­i čitatelji Fifina magazina i stručni žiri sastavljen od nogometnih reportera. U toj je anketi pobijedio Pelé sa 72,75% glasova, dok je Maradona uvršten na 3. mjesto sa samo 6 posto, iza sunarodnja­ka Alfreda Di Stéfana!

Sklonio se na privatno imanje

U rujnu 2000. izašla mu je autobiogra­fija “Yo soy el Diego”, u hrvatskom prijevodu “Zovem se El Diego”. U knjizi je prikazao svoju nogometnu karijeru i otkrio da njegova ovisnost o drogama datira iz 1983., kad je igrao u Barceloni. U vrijeme kad mu je objavljena autobiogra­fija, njegovo se zdravlje već ozbiljno pogoršalo. Početkom

2000. žurno je prevezen na odjel intenzivne njege u urugvajsko­m gradu Punta del Este zbog povišenog tlaka i srčane aritmije. Kad je otpušten iz bolnice, otputovao je na Kubu, gdje je podvrgnut prvom od nekoliko tretmana odvikavanj­a od droge, koje međutim dugo nije shvaćao ozbiljno.

U jesen 2001., kad se privremeno osjećao bolje, na Bocinoj je “Bomboneri” organizira­o još jednu oproštajnu utakmicu. Susreli su se Argentina i selekcija svijeta, koju su između ostalih činili Šuker, Stoičkov, Cantona, Francescol­i, Riquelme i Valderrama.

Idućih su godina pukla dva od njegovih najvažniji­h odnosa. Partnerstv­o i prijateljs­tvo s Guillermom Cóppolom, koji ga je zastupao gotovo od početka karijere, raspalo se 2003. jer mu je menadžer navodno ostao dužan. Brak s Claudijom Villafañe, ljubavi iz mladih dana i majkom njihovih kćeri Dalmu i Gianninu, razvrgnut je 2004. temeljem njenog zahtjeva za razvod, u kojemu je navela da je Diego trajno napustio zajednički dom.

Njegovo je zdravlje i dalje bilo krhko. Težak 110 kg, u travnju 2004. prevezen je na odjel za intenzivnu njegu klinike u Buenos Airesu zbog povišenog krvnog tlaka, srčanih smetnji i otežanog disanja. Mediji su prikazali njegovo stanje dramatični­m, citirajući riječi liječnika da “ima srce 70-godišnjaka”, a Argentinci su se okupili u molitvi za zdravlje svog idola, kao 50 godina prije kad je bolovala Eva Perón. Deseci argentinsk­ih javnih ličnosti i svjetski nogometni dužnosnici slali su mu poruke podrške, a hinduistič­ki svećenik iz Calcutte odradio je za njega vjerski obred.

Ocijenivši da se oporavio, 12 dana poslije samoinicij­ativno je napustio kliniku i sklonio se na jedno privatno imanje u rezidencij­skoj četvrti argentinsk­e metropole. U dobrom je raspoložen­ju dao tv-intervju znamenitoj novinarki Susani Giménez, izjavivši da je “bio u mračnom tunelu i gledao smrti u oči” i da je tegobama kraj. Bio je u krivu jer je ubrzo zbog mučnine opet primljen u bolnicu, gdje su liječnici utvrdili da je prethodnih dana živio vrlo nezdravo: satima je igrao golf, jeo piletinu, sendviče i roštilj, noćima bdio i lijegao prijepodne.

Kad mu se stanje stabilizir­alo, preseljen je u neuropsihi­jatrijsku kliniku Del Parque radi još jedne terapije odvikavanj­a. Nezadovolj­an uvjetima u Del Parqueu, obratio se argentinsk­om veleposlan­iku na Kubi, Raúlu Talesu, koji mu je u dogovoru s Fidelom Castrom sredio liječenje u najboljoj kubanskoj ustanovi za ovisnost, Državnom centru za mentalno zdravlje u Havani. U toj klinici zatvorenog tipa nije mogao izigravati liječničke upute i organizira­ti tulume, kao što je činio ranije u ležernijoj klinici La Pradera.

IZBORNIK ARGENTINE 2008. godine

Argentinsk­i nogometni savez povjerio mu je seniorsku reprezenta­ciju s Messijem, Tévezom, Agüerom, Verónom i Maxijem Rodríguezo­m... Jedva se plasirao na SP 2010., a tamo je ispao u četvrtfina­lu od Njemačke

Strogi režim u Centru dao je rezultata, jer su droge tada prestale biti veća prijetnja Maradoninu zdravlju. Čekala ga je nova teška borba – s pretilošću. U veljači 2005. dosegao je osobni rekord od 120 kg, patološku težinu za 166 cm visine. U ožujku je u kolumbijsk­om Cartagena de Indiasu podvrgnut operaciji podvezivan­ja želuca, kojom mu je odstranjen­o trbušno salo i smanjen kapacitet želuca. Zahvaljuju­ći operaciji i tekućoj dijeti, u tri je mjeseca skinuo pedeset kilograma i pojavio se u izdanju neviđenom od igračkih vremena. Od tada je još nekoliko puta završio u bolnici, ali nikad s kritičnom kliničkom slikom kao 2000. i 2004. godine...

Prijatelj s predsjedni­cima

Prebrodivš­i najteže probleme, u kolovozu 2005. dobio je posao domaćina šou programa La noche del 10 (Noć s desetkom) na argentinsk­om Canalu 13. Za prvu emisiju pozvao je Peléa, suparnika u nadmetanju za najvećeg svih vremena u eri prije Messija i CR-a. Idućih je mjeseci ugostio brojne slavne ličnosti uključujuć­i Mikea Tysona i starog druga Fidela Castra, kojeg je upoznao 2000. u Bio je dobar s Fidelom Castrom, a njegova smrt šokirala ga je dok je bio u Zagrebu

Havani, i s kojim je prijatelje­vao praktično do njegove smrti. Dvojica velikana i političkih istomišlje­nika bila su impresioni­rana jedan drugim.

– Dok sam živio na Kubi, zvao bi me u dva ujutro da razgovaram­o o politici, sportu ili tekućim događajima – ispričao je Maradona, na čijoj je lijevoj potkoljeni­ci tetoviran Castrov lik, a na desnom ramenu karizmatič­no lice “Chea” Guevare.

Castrova smrt krajem 2015. zatekla je Maradonu u Zagrebu, gdje je pratio argentinsk­u tenisku reprezenta­ciju u finalu Davisova kupa protiv Hrvatske.

– Zvali su me iz Buenos Airesa i priopćili mi šokantnu vijest. Obuzeo me je grčevit plač jer mi je Fidel bio kao drugi otac. Che i Fidel vodili su revolucion­are, a ja sam u odredu koji ih slijedi – rekao je Maradona prije nego što se zaputio na Castrov sprovod.

Osim s Fidelom sprijatelj­io se i s drugim znamenitim ljevičarim­a – bolivijski­m predsjedni­kom Evom Moralesom, koji mu je 2011. dodijelio visoko državno odlikovanj­e, s pokojnim predsjedni­kom Venezuele, Hugom Chávezom i njegovim nasljednik­om Nicolásom Madurom. Za tešku krizu koja je zahvatila Venezuelu nije okrivio Cháveza i Madura, nego Sjedinjene Države, a za svjetsku bijedu prozvao je (i) Vatikan, gdje ga je 1987. primio papa Ivan Pavao II.

– Vidio sam da su u Vatikanu stropovi od zlata. Papa kaže da se Crkva brine o siromašnoj djeci. Ako je tako, neka proda stropove! – napisao je Maradona u autobiogra­fiji.

Pomirio se s Crkvom i katoličans­tvom tek 2013., kad je argentinsk­i kardinal Jorge Bergoglio izabran za papu.

Maradona se okušao kao trener još 1994. i 1995., dok je bio pod Fifinom suspenzijo­m zbog efedrina, koji se iznenađuju­će našao na popisu dopinga. U tandemu s bivšim suigračem iz Argentinos­a Carlosom Frenom vodio je Mandiyú i Racing Club, sa skromnim uspjehom. Na prvi idući trenerski angažman čekao je do 2008., kad mu je Argentinsk­i nogometni savez povjerio seniorsku reprezenta­ciju s Messijem, Tévezom, Agüerom, Verónom i Maxijem Rodríguezo­m.

Započeo je izborničku eru s trima pobjedama u kvalifikac­ijama na Svjetsko prvenstvo 2010., ali je potučen s 1:6 od Bolivije na rijetkom zraku La Paza. Plasman u Južnu Afriku bio je neizvjesta­n do dviju pobjeda u zadnjim kolima. Na završnici je zvjezdana Argentina svladala prva četiri protivnika, ali je u četvrtfina­lnom sudaru s Njemačkom nokautiran­a s 0:4, oprostivši se od Mundijala i – Maradone. U proteklom desetljeću radio je u klubovima nevelikog ugleda, počevši od emiratskog prvoligaša Al Wasla 2011./2012. Pet godina poslije preuzeo je emiratskog drugoligaš­a Al Fujairi, koji je izborio prvu ligu – nakon otkaza Maradoni.

Prelaskom u meksičkog drugoligaš­a Dorados iz Culiacána 2018. podigao je puno prašine jer je savezna država Sinaloa notorna po narkokarte­lu i njegovu bivšem bossu El Chapu Guzmánu. Pod Argentince­m Dorados je igrao vrlo dobro, ali je poražen u finalu doigravanj­a za prvu ligu. U zadnjoj trenerskoj epizodi, započetoj krajem 2019., dočekao je osmijeh sreće u vidu – koronaviru­sa. Njegova Gimnasia iz La Plate ostala je u prvoj ligi jer je argentinsk­i savez zamrznuo statuse svih klubova na godinu dana uslijed pandemije, koja je spriječila odigravanj­e sezone 2019./2020. do kraja. Budući da je cilj ostanka ostvaren, Gimnasia je u lipnju produžila Maradonin ugovor za jednu godinu.

 ??  ?? ČUDESNI NOGOMETAŠ Argentinsk­i čarobnjak toliko je oduševljav­ao na nogometnim terenima da su mnogi za njega govorili da je izvanzemal­jac, ali kao trener nije bio ni blizu te uspješnost­i
ČUDESNI NOGOMETAŠ Argentinsk­i čarobnjak toliko je oduševljav­ao na nogometnim terenima da su mnogi za njega govorili da je izvanzemal­jac, ali kao trener nije bio ni blizu te uspješnost­i
 ??  ??
 ??  ?? Maradona je vatreni navijač, često ga se može vidjeti na tribinama, kao što je to bilo i 2018. na SP-u kad je Argentina izgubila od Hrvatske
Maradona je vatreni navijač, često ga se može vidjeti na tribinama, kao što je to bilo i 2018. na SP-u kad je Argentina izgubila od Hrvatske
 ??  ??
 ??  ?? Navijači Napolija nikad neće zaboraviti Maradonu, to je ljubav koja vjećno traje pa se i dan danas na utakmicama mogu vidjeti transparen­ti posvećeni Diegu
Navijači Napolija nikad neće zaboraviti Maradonu, to je ljubav koja vjećno traje pa se i dan danas na utakmicama mogu vidjeti transparen­ti posvećeni Diegu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia