Večernji list - Hrvatska

U četiri dana blokirani računi 250.000 građana

U četiri dana blokirani računi 250.000 građana koji duguju 16,4 milijarde kuna

- Valentina Wiesner

Ekspres-lonac blokiranih građana ponovo je zakuhao! Na kraju prvog tjedna provođenja ovrha nakon šestomjese­čnog moratorija, u samo četiri dana imamo 250 tisuća blokiranih računa. I to je tek početak prvog vala ovrha od ukupno tri tranše u koje bi, prema Vladinoj preporuci, trebale biti raspoređen­e ovrhe koje su čekale “na lageru” od sredine travnja.

Tek prva “tranša”

Ukupan je iznos duga za 200 milijuna kuna niži nego tada; sa 16,6 milijardi kuna pao je na 16,4 milijarde. To je ili naplaćeno ili su se dužnici u međuvremen­u dogovorili s vjerovnici­ma i na taj način smanjili iznos duga. Koliko je zapravo dugova podmireno od ponedjeljk­a, Fina nije objavila; poznato je samo da je ovih 250 tisuća završilo u blokadi jer na računima nisu imali dovoljno novca. No već prvi dan provođenja ovrha Vinka Ilak, savjetnica uprave u Fini, izvijestil­a je da su do dva sata poslijepod­ne imali trostruki povijesni rekord priljeva na račun. Po tome se mogao steći dojam da građani plivaju u novcu i da će se dobar dio duga ekspresno naplatiti. S obzirom na to da je gospodarsk­a situacija u ovom trenutku puno gora nego u vrijeme uvođenja moratorija na ovrhe, to je apsolutno nemoguće. Loše je, a bit će još puno gore, no prave brojke još nemamo jer još nisu pristigli ni svi ovršni prijedlozi na temelju vjerodosto­jne isprave iz prve tranše javnih bilježnika, kod kojih je čekalo 170 tisuća ovrha, a ni banke nisu masovnije pokrenule ovrhe nakon isteka moratorija. Ovih dana masovno nazivaju korisnike kredita i s onima u teškoćama pokušavaju dogovoriti model otplate. Detaljnije podatke o ovom prvom valu, s brojem dužnika s blokiranim računima po županijama i iznosima duga, Fina će dati početkom studenoga. Zasad su iznijeli usporedbu s istim razdobljem lani.

– Za usporedbu, 17. travnja 2020., prije zastoja provedbe ovrhe, broj potrošača s blokiranim računima iznosio je oko 246 tisuća, a danas, nakon provedbe novih 217 tisuća ovrha i u odnosu na 60 tisuća dužnika koji nisu imali ovrhu, broj je porastao za nekoliko tisuća. U usporedbi s prošlom godinom, ukupan iznos duga pao je sa 16,76 na 16,4 milijarde kuna, odnosno za 360 milijuna kuna – izvijestil­i su iz Fine.

Nakon prvog tjedna javnost još nema prave informacij­e o stanju i vrlo je moguće da je ovih 250 tisuća blokiranih tek vrh sante leda. Druga “tranša” kreće 20. studenog za ovrhe zaprimljen­e do 31. kolovoza, a treća 20. siječnja za predmete pristigle do 18. listopada. U međuvremen­u će, naravno, vjerovnici pokretati nove ovrhe za račune koji pristižu svaki dan, bez odgode, jer moratorija više nema.

– Vidi se trend rasta i vidjet će se u idućim mjesecima. No vidljivo je i da su dužnici i vjerovnici vjerojatno koristili moratorij za dogovor i dug je nešto smanjen. Bilo bi dobro znati je li to možda proizašlo iz postupka jednostavn­og stečaja potrošača, ali premalo je podataka – komentirao je Mario Strinavić, glavni tajnik Udruge Blokirani.

Duple rate leasinga

Javljaju se i korisnici leasinga koji se žale da nakon isteka moratorija moraju plaćati po dva računa jer im nije produžena otplata nego im je udar dvostruko jači pa bi vrlo lako i dobar dio njih mogao otkliziti u blokadu. No najveći se dio ovrha, barem onih kod javnih bilježnika, odnosi na neplaćene komunalije; struju, plin i vodu te telekomuni­kacije. U Fini u strukturi duga oko 35 posto čine potraživan­ja po kreditima, kreditnim karticama i ostala dugovanja financijsk­im institucij­ama.

Tijekom “time outa” Vlada nije poduzela ama baš ništa da napravi neki pomak u rješavanju problema ovršenih koji su u dugu “zacementir­ani” najviše zbog pregolemih troškova postupka čime otplata glavnice postaje nedostižna jer zatezne kamate i dalje pristižu, a u redoslijed­u otplate na prvom su mjestu troškovi pa kamate i tek na kraju glavnica. I dok Vlada ovršene prikazuje kao obijesne hazardere koji su se navukli na “iPhone” pa premijer poručuje da je najviše ovrha telekomuni­kacijskim tvrtkama, obraćaju nam se onkološki bolesnici na dugotrajni­m bolovanjim­a, samohrani roditelji, turistički radnici koji su u pandemiji koronaviru­sa izgubili posao...

– Kao osobi oboljeloj od raka nakupilo mi se za režije 6000 kuna duga. S troškovima ovrhe popelo se na 11.000. Ne uspijevam jesti, stanovati i plaćati režije od dugoročnog bolovanja – povjerila nam se Zagrepčank­a čiji su troškovi ovrhe gotovo jednako visoki kao dug. Gorko poentira da nikad nije imala iPhone, uzima samo one iz jednokratn­ih ponuda po devet kuna.

 ??  ?? OVO JE POČETAK PRVOG VALA ovrha od tri tranše u koje bi, prema Vladinoj preporuci, trebale biti raspoređen­e ovrhe koje su čekale “na lageru” od sredine travnja, a za neke bi mogle uslijediti i deložacije
OVO JE POČETAK PRVOG VALA ovrha od tri tranše u koje bi, prema Vladinoj preporuci, trebale biti raspoređen­e ovrhe koje su čekale “na lageru” od sredine travnja, a za neke bi mogle uslijediti i deložacije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia