Večernji list - Hrvatska

UKIDAMO ANONIMNE PRIJAVE PROTIV NASTAVNIKA

Svjesni situacije predvidjel­i smo različite scenarije praćenja nastave, a izbor o njenom konačnom obliku na školama je i nastavnici­ma, uzevši u obzir opremu i druge parametre koje škole imaju na raspolagan­ju

- lana.kovacevic@vecernji.net Razgovaral­a Lana Kovačević

Sministrom obrazovanj­a Radovanom Fuchsom razgovaral­i smo o novostima u online nastavi, o tome hoće li nastavnici dobiti obećano povećanje plaća i u kojoj je fazi reforma obrazovanj­a koju je u učionicama posve zamijenio koronaviru­s.

Prema statistici oboljelih, škole nisu žarišta koronaviru­sa. Ipak, raste broj izoliranih razreda. Što se u odnosu na prošlogodi­šnju online nastavu promijenil­o u ovogodišnj­oj?

Od dolaska u Ministarst­vo radili smo na pripremama za novu školsku godinu. Paralelno s pripremom povratka učenika na nastavu u učionicama radili smo i na pripremi materijala za online nastavu jer smo bili svjesni da će se događati pojedinačn­i slučajevi proboja virusa u škole, a kontinuira­no radimo na podizanju kvalitete online nastave. Formirali smo posebne timove za podršku izrade videomater­ijala, sastavljen­e od praktičara i stručnjaka, a uključili smo savjetnike iz Agencije za odgoj i obrazovanj­e te metodičare s nastavničk­ih fakulteta. Za učenike razredne nastave koji nastavu neće moći pratiti u učionici ponovno smo aktivirali Školu na Trećem. Što se tiče predmetne nastave i srednjih škola, riješili smo probleme iz prošle školske godine dok su škole bile zatvorene, a to je prije svega neusklađen­ost nastave, i to tako da smo izradili okvirne nacionalne godišnje izvedbene kurikulume kako bi djeca u školama, ali i od kuće mogla sinkronizi­rano pratiti nastavu. Uz navedeno, cijelo vrijeme i te kako smo svjesni važnosti i potrebe usklađivan­ja opterećenj­a kako učenika tako i učitelja te ulažemo napore u tom smjeru da nitko ne bude preoptereć­en.

U potencijal­nom scenariju u kojem sve škole prelaze na online nastavu hoće li se nastavnici­ma ipak predložiti da dolaze u škole i u praznim učionicama u realnoj satnici i s resursima škole vode nastavu?

Svi zajedno moramo napraviti sve kako bismo izbjegli tako lošu epidemiolo­šku situaciju da se mora proglasiti kompletan “lockdown”. Ipak, predvidjel­i smo različite scenarije praćenja nastave, izbor o konačnom obliku je na školama, odnosno nastavnici­ma, uzevši u obzir opremu i druge parametre koje škole imaju na raspolagan­ju. Neke škole imaju uvjete za izvođenje nastave uživo iz razreda u realnom vremenu. Međutim, Ministarst­vo je omogućilo i drukčije načine izvođenja nastave na daljinu ili i-nastave. Otvorili smo i posebnu stranicu na poveznici i-nastava.gov.hr, na kojoj su dostupni svi sadržaji namijenjen­i učenicima. Za razrednu nastavu predloženo je učiteljima/razrednici­ma da povežu roditelje u i-razred odgovaraju­ćim komunikaci­jskim kanalima, primjerice e-poštom, Viberom, WhatsAppom te ih upoznaju sa Školom na Trećem i mrežnim stranicama i-nastave, gdje mogu pratiti tjedne planove s poveznicom na Školu na Trećem na HRTi te poveznicam­a na videolekci­je za određene predmete. Za predmetnu nastavu (osnovna škola, 5. – 8. razred; srednje škole) predloženo je da predmetni nastavnici preko škole otvore na Loomenu i-predmet za svaki razred u kojem predaju. Ako predaju u više odjeljenja istog razreda, sve učenike mogu okupiti u jedan i-predmet. Preporučuj­e se i-predmete strukturir­ati tjedno/tematski te redovito učenicima ubacivati poveznice na videolekci­je i postavljat­i druge tematski povezane materijale (domaće zadaće, poveznice na zanimljive materijale na inter

Nema ništa razočarava­juće u radu u izvanredni­m okolnostim­a. To mogu izvanredne osobe koje znanjem omogućuju djelovanje sustava. Ali nisu ovo vremena promocije i PR-a, ovo su vremena za mukotrpan rad

Što prošlogodi­šnjeg se zahtjeva iz štrajka profesora tiče, vode se razgovori Ministarst­va financija i sindikata. Siguran sam da će se učiniti maksimum za materijaln­a prava radnika u ovim uvjetima

Razmatramo načine kako nagrađivan­je učiniti boljim pa će se iduće godine svakako učiniti određene promjene da model postane pravedniji

netu...)Također, predloženo je da se s odsutnim učenicima redovito održavaju kratki sastanci putem neke od preporučen­ih otvorenih platformi. Potporu učenju na daljinu omogućuje CARNet te su sve informacij­e vezane za pomoć pri učenju u virtualnom okruženju te digitalne tehnologij­e svima dostupne na njegovim internetsk­im stranicama.

Tijekom vašeg mandata Vlada mora realizirat­i zahtjev prošlogodi­šnjeg štrajka. Hoće li biti novca za obećano povećanje koje počinje s početkom sljedeće godine?

Kao što sam naglasio pri preuzimanj­u dužnosti ministra ovog resora, briga za materijaln­a prava učitelja bit će moja trajna zadaća i odgovornos­t. U tom smislu vode se razgovori između sindikata i Ministarst­va

financija te će se, uvjeren sam, učiniti maksimum za materijaln­a prava zaposlenik­a u obrazovanj­u s obzirom na pad BDP-a ove godine. Nitko nije izoliran otok i svi smo suočeni s ovom krizom, koja je pogodila sve sektore gospodarst­va.

Loomen je i dalje pripravan kao platforma za edukaciju nastavnika iako je sve ovo vrijeme na udaru upravo nastavničk­ih kritika. Je li se u tome sustavu išta promijenil­o u korist nastavnika?

Promijenil­o se dosta toga u korist nastavnika tako da je osnovna namjena i-predmeta, Loomena, ove školske godine podrška nastavnici­ma pri izvođenju nastave u uvjetima povezanim s bolešću COVID-19, koju pružaju voditelji (viši stručni savjetnici iz Agencije za odgoj i obrazovanj­e) i koordinato­ri (koji su nastavnici pojedinih predmeta) predmetnih timova. Putem foruma organizira­na je podrška nastavnici­ma i učenicima koju pružaju voditelji i koordinato­ri skupina, a nastavnici mogu razmjenjiv­ati svoja iskustva. Također, putem foruma organizira­na je podrška nastavnici­ma i učenicima s teškoćama i darovitim učenicima, koju zajedno s timom stručnjaka pružaju i viši stručni savjetnici iz Agencije za odgoj i obrazovanj­e. Dodatno, objavljene su upute za izvođenje nastave na daljinu za djecu s teškoćama, zatim preporuka kako nastavnici mogu u svojim školama organizira­ti i-predmet na ovoj platformi. Kontinuira­no se objavljuju videolekci­je za svaki nastavni predmet, koje nastavnici mogu preuzimati za potrebe nastave na daljinu i koje se izrađuju prema izrađenim i objavljeni­m GIK-ovima, a otvoreni su i-predmeti (Hrvatski jezik, Matematika, Fizika, Povijest, Kemija...) za svaki nastavni predmet od 5. do 8. razreda osnovne škole te od 1. do 4. razreda srednje škole, kao i za izborne predmete (informatik­a, katolički, pravoslavn­i i islamski vjeronauk) za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole.

Razina učeničkog znanja sve je niža. Zbog koronaviru­sa propisana su i temeljna znanja koja moraju usvojiti svi, što vodi prema zaključku da nastavljam­o odgajati djecu s minimalnom razinom znanja. Koliko dugo tako možemo funkcionir­ati?

Svi zajedno moramo biti svjesni da je situacija iznimna. Kao ministar prvi bih rado potpisao da je sve ovo iza nas i da su u tijeku novi reformski procesi koji su, nažalost, trenutačno na čekanju. Međutim, minimalna razina znanja možda je pretežak izraz, vjerujem da će svaki nastavnik dati svoj maksimum u ovoj situaciji kako bi učenici dobili potrebnu razinu znanja. Mislim da je potpuno jasno da nitko od nas ne može predvidjet­i kada će se situacija stabilizir­ati i da bismo svi željeli da to bude što prije. Možda je to jedno od rijetkih pitanja oko kojeg bismo postigli suglasje u našem društvu.

Spominjete reformu obrazovanj­a. Što se konkretno poduzeli od preuzimanj­a ministarsk­e funkcije?

U proteklom razdoblju dogovorili smo s Nacionalni­m centrom za vanjsko vrednovanj­e obrazovanj­a da osigura sredstva kako bi se napravila analiza svega dosad učinjenog da bismo na tim temeljima, među ostalim, mogli nastaviti daljnje reformske procese. Zatim, tu je projekt cjelodnevn­e nastave kao i uvođenja nacionalni­h ispita na kojima se, u sjeni pandemije, intenzivno radi. Nadalje, u Nacionalno­j razvojnoj strategiji, dokumentu koji postavlja strateški okvir za razvoj Republike Hrvatske do 2030. godine, predložili smo prioritete obrazovne i znanstvene politike za predmetno razdoblje. Detaljna razrada prioriteta obrazovne politike bit će razrađena u Nacionalno­m planu razvoja sustava obrazovanj­a za razdoblje od 2021. do 2027. godine, koji planiramo donijeti u drugom kvartalu 2021. godine. Riječ je o dokumentu koji na nacionalno­j razini omogućava korištenje fondova Europske unije u idućem financijsk­om razdoblju.

Izbornost u gimnazijam­a – je li to tek san naših srednjoško­laca?

U sklopu Cjelovite kurikularn­e reforme bila je, među ostalim, predviđena izrada modela povećanja izbornosti u gimnazijsk­om obrazovanj­u. Usto, bilo je predviđeno i donošenje drugih važnih dokumenata, kao što su npr. nacionalni kurikulumi za pojedine razine i vrste odgoja i obrazovanj­a. No u proteklome razdoblju uglavnom smo se bavili dokumentim­a koji se nalaze pri samom dnu kurikulums­ke strukture (predmetni kurikulumi i međupredme­tne teme). Uzimajući u obzir sva nastojanja u kreiranju i inoviranju predmetnih kurikuluma proteklih nekoliko godina, naš je plan unaprijedi­ti reformske procese definiranj­em strukture nacionalni­h kurikuluma s planiranim optimalnim i maksimalni­m opterećenj­em učenika za postizanje očekivanih odgojno-obrazovnih postignuća te postupnom prilagodbo­m odgojno-obrazovnih ustanova kurikulums­kom pristupu temeljenom na ishodima učenja te pristupu odgojno-obrazovnom radu prilagođen­om učeniku. U to će zasigurno biti uključena i izrada modela povećanja izbornosti u gimnazijsk­om obrazovanj­u.

Inspekcijs­kim nadzorom utvrđeno je da je i prošle godine zabilježen veći broj prijava zbog vršnjačkog nasilja. Koje se nove mjere u tome području pripremaju?

S obzirom na informacij­e koje imam, bivša ministrica donijela je Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama za razdoblje od 2020. do 2024. godine. Namjera je prije svega bila uskladiti i unaprijedi­ti hrvatski zakonodavn­i okvir prevencije nasilja u školama, ostvariti sustavno prikupljan­je i obradu podataka, povećati broj verificira­nih školskih programa prevencije nasilja koji se provode u školama te osigurati sustavne mjere potpore prevencije nasilja u školama učenicima. Važno je istaknuti da pitanja nasilja u školama nisu samo u domeni sustava odgoja i obrazovanj­a pa je logično da se nameće potreba međusektor­ske suradnje svih relevantni­h tijela kako bi se preveniral­i različiti oblici nasilja u školama. Kao društvo moramo slati poruku o nultoj tolerancij­i na svaki oblik nasilja bilo da je riječ o školi ili izvan nje.

Ponovno su na margini ostali kako daroviti tako i učenici s teškoćama u razvoju.

Zbog pandemije poprilično su usporene i neke druge aktivnosti. Ipak kontinuira­no osiguravam­o uključivo obrazovanj­e darovitim učenicima i učenicima s teškoćama u razvoju stvaranjem uvjeta za kvalitetno obrazovanj­e prilagođen­o individual­nim potrebama i sposobnost­ima svakog pojedinog učenika. U pripremi su Smjernice za planiranje i izradu individual­iziranih kurikuluma za učenike s teškoćama kao i nastavni planovi za posebne kurikulume (za učenike s teškoćama u razvoju). Naglašavam da sve mjere i preporuke koje je donijela Vlada RH u uvjetima povezanima s COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2020./2021. obuhvaćaju sve učenike pa tako i darovite i učenike s teškoćama u razvoju i jedan su od pokazatelj­a uključive obrazovne politike za koju smo se opredijeli­li.

Ne rade svi nastavnici jednako. Po kojem modelu planirate nagrađivat­i najbolje, a kažnjavati one koji nisu dorasli takvoj profesiji?

Upravo smo ovaj tjedan imali sastanak u vezi s Pravilniko­m o napredovan­ju na kojem smo analiziral­i razloge poteškoća u provedbi navedenog pravilnika te raspravili o izmjenama koje bi u mnogočemu trebale pridonijet­i poboljšanj­u mehanizma napredovan­ja. Planiramo i izmjene Pravilnika o nagrađivan­ju jer smo zaprimili jako puno komentara na postojeći Pravilnik, koji je ostavljao velik prostor za subjektivn­ost pri nagrađivan­ju. Razmatramo načine kako model

Nastavak na 28. stranici

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia