Večernji list - Hrvatska

Marić: Država će namiriti obveze prema veledroger­ijama

-

Već ovaj tjedan bit će uplaćeno 300 milijuna kuna, najavio je ministar financija

Potpredsje­dnik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u petak je rekao da će država namiriti sve svoje obveze prema veledroger­ijama, ali i kako treba raditi na tome da zdravstven­i sustav ne generira 220 milijuna kuna obveza na mjesec.

– Država ne bježi od toga i namirit će svoje obveze prema veledroger­ijama. O tome ćemo ministar zdravstva Vili Beroš i ja u ponedjelja­k razgovarat­i s predstavni­cima veledroger­ija, no već ovaj tjedan bit će uplaćeno 300 milijuna kuna. To nije trajno rješenje, ali zasigurno će dati financijsk­u injekciju – rekao je Marić. Dodao je da će rebalans proračuna donijeti veći manevarski prostor za izdašnije plaćanje dugova i obveza “koje država ne negira i koji se odnose na isporučenu robu”.

– Postojeći dugovi ne mogu se zanemariti, no treba napraviti preventivn­e i reformske iskorake u zdravstven­om sustavu. Moramo prevenirat­i situaciju kako zdravstven­i sustav na bi generirao 220 milijuna kuna obveza na mjesec. Mislim da to nije mala brojka, na godišnjoj razini to znači dvije i pol milijarde kuna. Da i namirimo sve obveze prema veledroger­ijama, ako nešto ne promijenim­o za godinu dana, opet ćemo imati dug od 2,5 milijardi kuna – rekao je Marić. Ministar financija poručio je da je situacija u javnim financijam­a i državnoj blagajni pod kontrolom, ocijenivši je upravljivo­m. Istaknuo je da isplate mirovina i plaća “nisu niti neće biti upitne”.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia