Večernji list - Hrvatska

Kako se HEP osvetio Peteku za natječaj u Velikoj Gorici

Posao na HRT-u vrijedan 19 milijuna kuna

- Josip Bohutinski

U svega 15-ak minuta, dvije učenice nastradale su u naletu automobila na “zebri” ispred Tehničke škole u Ulici zbora narodne garde u Virovitici. Nesreće su se dogodile u četvrtak oko 13 sati. U prvoj je 15-godišnjaki­nja zadobila ozljede opasne za život te je iz virovitičk­e bolnice, u koju je stigla bez svijesti, isti dan prevezena u KBC Osijek. U drugoj je nesreći, pak, 16-godišnjaki­nja, srećom, samo lakše ozlijeđena.

– U obje prometne nesreće nastradale su pješakinje prelazile cestu na pješačkom prijelazu krećući se u smjeru Tehničke škole kada su na njih naletjela osobna vozila koja su se dolazila iz pravca centra Virovitice. Kako odmah nakon nesreće lakše ozlijeđena pješakinja nije osjećala posljedice naleta vozila, vozačica i pješakinja događaj nisu prijavljiv­ale policiji. Za vozačicom iz te prometne nesreće se, stoga, još traga – izvijestil­a je PU virovitičk­o-podravska. Krivac je u oba slučaja nepažnja vozača. Policija podsjeća sve vozače kako su se pješačkim prijelazim­a dužni približava­ti oprezno i brzinom koja ne ugrožava pješake, da mogu zaustaviti svoje vozilo i propustiti pješake koji su stupili na “zebru”.

– Pred nama je doba godine sa smanjenom vidljivošć­u pa podsjećamo pješake da su noću i u uvjetima smanjene udaljenost­i, kada se kreću kolnikom, obvezni biti osvijetlje­ni – poručuju.

Telefon za pretplatu: 01 5540 999

Telefon za čitatelje: 01 5540 000

REDAKCIJA

Tel: + 385 1 6300 605 Fax: + 385 1 6300 676 vecernji@vecernji.net

Osim natječaja vrijednog 100 milijuna kuna za pročišćiva­č voda, a koji je nedavno poništen, istražitel­ji sumnjaju da su gradonačel­nik Velike Gorice Dražen Barišić i Krešo Petek dogovorali i da natječaj za javnu rasvjetu u Velikoj Gorici, vrijedan 33 milijuna kuna, dobije Elektrocen­tar Petek. Ponude za taj natječaj su otvorene u ožujku 2019. Pristigle su bile tri ponude.

Novog natječaja nije bilo

Led Elektronik­a ponudila je 23,5 milijuna kuna, HEP ESCO 25,8 milijuna kuna, a zajednica ponuditelj­a Resalte i Elektrocen­tra Petek 32,9 milijuna kuna. Ponuda Led Elektronik­e je pri tome proglašena nepravilno­m jer nije imala jamstvo za ozbiljnost ponude. Natječaj je poništen i to uz objašnjenj­e da je naručitelj naknadno utvrdio da dokumentac­ija o nabavi nije u skladu s novim Zakonom o zaštiti od svjetlosno­g onečišćenj­a, a koji je stupio na snagu 1. travnja 2019. Novi natječaj nije raspisan, pripreme za to je prekinula akcija USKOK-a sredinom rujna.

Iako je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila žalbu HEP ESCO-a na odluku o poništenju, istražitel­ji ipak sumnjaju da iza te odluke stoji utjecaj Peteka na Barišića jer njegova ponuda nije bila najpovoljn­ija pa ne bi mogla biti ni odabrana. A USKOK-u smatraju da su dokaz za to i događaji oko 19 milijuna kuna vrijednog natječaja HRT-a “Energetska usluga unutarnje rasvjete”, a koji je objavljen 2. siječnja 2020. Za taj posao Petek je pripremao, kako su utvrdili istražitel­ji, dati ponudu s tvrtkama Energy Plus i IVIS 94. Istražitel­ji su uhvatili Peteka kako u razgovorim­a s partnerima spominje primjerice kako “nitko nije mogao primirisat­i dokumentac­iji” i “naša je dokumentac­ija… naša 100 posto”…. No račune mu je pomrsio HEP ESCO koji je također želio taj posao. Ključni partner za taj posao – Energy Plus je naime prešao na stranu HEP ESCO-a jer je, navodno, dobio veći udio, a što mu je bilo potrebno zbog jer financijsk­ih problema u kojima je bio. Petek je, prema saznanjima USKOK-a, nakon toga htio također da njegova tvrtka bude u zajednici ponuditelj­a za taj natječaj HRT-a s HEP ESCO-om. No to mu nije uspio. Istražitel­ji su zaključili da mu se HEP ESCO-a tako osvetio zbog natječaja u Velikoj Gorici. Petek je tako u jednom telefonsko­m razgovoru sa Zvonkom Magdićem, vlasnikom Energy Plusa, kazao za HEP ESCO: “Petek ne može jer nam je on srušil Goricu.”

Ipak nije uspio

A da je Petek zaista srušio natječaj u Velikoj Gorici, istražitel­ji su našli dokaz i u njegovu razgovoru s Gordanom Sataićem iz tvrtke IVIS 94. “Ja kad kažem da nešto držim pod kontrolom, ja držim, ak’ ništa drugo, ja poništim… kak’ je i bilo, ja sam poništio”, Petekove su riječi. No Petek nije uspio očito poništiti natječaj na HRT-u iako je spominjao, prema navodima istražitel­ja, da ima svog čovjeka u Nadzornom odboru. Na kraju je jedinu ponudu dao HEP ESCO s tvrtkom Hleb, i to u vrijednost­i 17,7 milijuna kuna. Petek nije poslao ponudu. A Energy Plus, utvrdili su istražitel­ji, prijavljen je kao podugovori­telj HEP ESCO-u i Hlebu te je dobio 59 posto vrijednost­i posla, odnosno 10,4 milijuna kuna. nalaz, na kraju, bio negativan, no Sud se odmah potom susreo s novom preprekom. Sljedeće je ročište zakazano za 23. studenoga.Zdravka Mamića, brata mu Zorana te sina Marija Mamića, zatim Damira Vrbanovića, Nikkyja Arthura Vuksana, Igora Krotu i Sandra Stipančića tereti se za zločinačko udruženje u sklopu kojeg su, preko off shore tvrtki registrira­nih u inozemstvu, iz Dinama izvukli najmanje 144 milijuna kuna. Ukupna je šteta nanesena Dinamu oko 200 milijuna kuna. Zdravku Mamiću sudi se u odsutnosti, a spojene su u tom postupku druga i treća optužnica protiv njega. U trećoj je sam, a optužen je da je s računa Dinama u Klagenfurt­u podignuo 2,2 milijuna eura i trošio ih za svoje potrebe.

 ??  ?? OPREZ U oba slučaja kriva nepažnja vozača
OPREZ U oba slučaja kriva nepažnja vozača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia