Večernji list - Hrvatska

Trump je na putu da Bidena pobijedi s većom razlikom nego H. Clinton

Pogled kroz dvogled

- Borislav Ristić

Idućih desetak dana čitav će svijet s pojačanom pozornošću pratiti izbore za Bijelu kuću. Tko će pobijediti – Biden ili Trump? To je “pitanje za milijun dolara” o kojem se vode rasprave na televiziji, pišu analize u novinama, žučno diskutira na društvenim mrežama. Kao da svatko o tome ima svoje mišljenje i želi dati svoj doprinos “dijalogu čovječanst­va” o jednoj stvari koja, izgleda, nikoga ne ostavlja ravnodušni­m. S druge pak strane vidimo kako su se formirala dva tabora i svaki tabor ima svoje, potpuno odvojene slike stvarnosti. To je situacija koja podsjeća na onaj eksperimen­t u kojem se na podu sobe nacrta broj 6, koji onaj na drugoj strani sobe vidi kao 9. Kada bi bilo stvarnog dijaloga oni bi ubrzo uvidjeli kako su i jedan i drugi u pravu iz svog kuta. Ali uzavrele strasti ne dozvoljava­ju nam takav pristup pa imamo samo sukob dvaju isključivi­h viđenja. Ironija je u tome da društvene mreže samo pojačavaju ovu isključivo­st i ljude još više zakopavaju u ideološke rovove. One nas, po pravilu, povezuju s ljudima sličnih uvjerenja i stavova pa tako dobivamo zatvorene virtualne komune istomišlje­nika koji se međusobno potiču u isključivo­sti, a ne dijalošku situaciju. Stvar ne čine lakšom ni tradiciona­lni mediji, koji su se u ovoj situaciji mahom odlučili za agitaciju u korist kandidata ljevice. Zbog toga iz suprotnog tabora stalno stižu pritužbe za “fake news”. Ali ta situacija za desne predstavlj­a i svojevrsni blagoslov jer oni tako dobivaju širu sliku stvarnosti. Naime, desni vide to što vide, ali vide i ono što vide lijevi jer im tu sliku prenose mediji. Lijevi su pak lišeni te šire perspektiv­e upravo zato što im mediji potvrđuju njihovu sliku stvarnosti. Zbog toga smo imali situacije, poput prve Trumpove pobjede ili Brexita, u kojima se lijevi iznenade pa potom smišljaju čitavu silu izgovora kako bi objasnili svoj promašaj. Postoji čitav jedan kontinent stvarnosti koji lijeva strana uopće ne vidi. Kako ne bismo opet došli u situaciju globalnog iščuđavanj­a i masovnog živčanog sloma na ljevici, pogledajmo na trenutak kako stvari oko američkih izbora izgledaju iz tog šireg kuta, koji je danas mnogima potpuno nevidljiv, i ovdje bar taksativno navedimo dio te stvarnosti koja govori u prilog tome da je Trump na putu da ostvari pobjedu nad Bidenom s većom razlikom nego protiv Hillary Clinton.

Prije svega, treba navesti da Amerikanci tradiciona­lno daju prednost reizboru aktualnog predsjedni­ka. Najvažnija stavka im je pritom ekonomija, a u prilog reizbora govore i ankete po kojima više od polovice Amerikanac­a kaže da danas, pod Trumpom i koronom, bolje žive nego prije četiri godine, kada su Obama i Biden bili na vrhuncu. Uz to, Bidenovo zalaganje za dizanje poreza ne ide mu u prilog jer po pravilu uvijek gubi onaj tko obećava veće poreze.

Bidenu ne ide u prilog ni to što je u politici već 47 godina i istrošen, a obično je izazivač taj koji mora igrati na entuzijaza­m ljudi koje će privući novima idejama. Zato ne čudi što ankete pokazuju puno veći entuzijaza­m Trumpovih glasača. To se vidi i po Trumpovim skupovima koji su masovni, dok Biden gotovo da i nema kampanju i sasvim se oslanja na podršku medija, premda su ovo su izbori u kojima odlučuje motivacija i izvlačenje svojih na birališta, a ne sadržaj. Ako pogledamo anketu Investor’s Business Daily, koja se na prošlim izborima pokazala jako pouzdanom, vidjet ćemo da je Trump u zadnjih desetak dana poništio Bidenovu prednost i doveo odnos do poravnanja. Situacija mu je sada još povoljnija nego 2016. jer je u pozitivan trend ušao tjedan dana ranije nego na prošlim izborima. Taj trend pokazuje kako bi Trump na dan izbora mogao ostvariti ne samo uvjerljivu elektorsku pobjedu, već i dobiti većinu svih glasova.

Takva pobjeda Trumpu je bitna i da bi omeo planove oko osporavanj­a izbornih rezultata, za što je igrokaz već pripremlje­n kako bi demokrati opravdali svoj poraz. Treba spomenuti kako se u izbore i nebo umiješalo pa Trumpu svakako ide u prilog i izbor nove sutkinje Vrhovnog suda uoči samih izbora. Konačno, stvari bi dodatno mogla zakomplici­rati i neka Bidenova priznanja na zadnjoj debati, kao i aktualna istraga o korupciji njegove obitelji.

Ako je kome sve ovo promaklo, treba se pripremiti na još četiri duge godine Trumpova drugog mandata.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia