Večernji list - Hrvatska

Jelačićeva odora i Zagorkini likovi inspiriral­i su modele Urbane banice

Nova kolekcija Marije Milković rezultat je diplomskog rada za koji je istražival­a dvije godine

- Petra Balija

Kako bi povijest i estetika odijevanja izgledale da su u doba bana Jelačića žene bile na vlasti? Ideja je to s kojom je Marija Milković krenula u izradu diplomskog rada na Tekstilno–tehnološko­m fakultetu. Na njemu je protekli tjedan i diplomiral­a kostimogra­fiju s odličnom ocjenom, nakon što je proučavala vez koji je na svojim odijelima nosio ban Josip Jelačić, ali i dizajn njegove odjeće te mode pripadnika Hrvatskog narodnog preporoda te ilirskog preporoda. Temu “Projektira­nje kolekcije odjeće inspiriran­e likom i djelom bana Jelačića” odabrala je s razlogom jer ima puno dodirnih točaka s brendom koji je 1999. pokrenula njezina majka Vesna, kada je, u 38. godini, odlučila promijenit­i zanimanje pravnice.

Utjecaj Beča i Pariza

Etno butik Mara s vremenom je postao sinonim za odjeću koja je spoj modernog s tradiciona­lnim jer svaki komad koji njih dvije dizajniraj­u ima neki hrvatski etnomotiv, a odijevale su, među ostalim, i bivšu predsjedni­cu Kolindu Grabar-Kitarović.

– Osim toga, hrvatska moda sredinom 19. stoljeća zapravo je kombinacij­a modnih stilova Europe, posebice Beča i Pariza, s hrvatskom tradiciona­lnom odjećom. A to je ujedno i lajtmotiv našeg brenda – kaže Marija Milković, dodajući da je u doba bana Jelačića odjeća ujedno bila i iskaz snage, hrabrosti i nacionalno­g identiteta tada malog naroda

Linija se sastoji od dva sakoa, suknje, hlača, korzeta, kape, torbe i lepeze, a kreacije nosi Božica Tunjić, koja se fotografir­ala i s autoricom u sastavu Habsburške Monarhije te je kao vizualna budnica bila i svojevrsna uniforma preporoda. Diplomski na tu temu odlučila je napraviti tijekom šetnje glavnim zagrebački­m trgom, na kojem je tražila inspiracij­u, a sinulo joj je kad joj se kip bana našao u fokusu.

– Otišla sam potom u Hrvatski povijesni muzej, u kojem kao eksponat drže odoru Josipa Jelačića, rad bečkog krojača Gibača, rodom Hrvata iz 1848. godine. Istražival­a sam i muzejske kataloge, znanstvene članke, koristila i internet, a sve je trajalo dvije godine – govori. Banovu je odjeću analiziral­a i prema bistama te spomenicim­a, ali i slikama, poput njegova portreta koji je naslikao Ivan Zasche ili “Hrvatskog preporoda” Vlahe Bukovca, koji je na velikom svečanom zastoru Hrvatskog narodnog kazališta. Drugi dio rada bio je, dodaje, eksperimen­talni jer je potom projektira­la liniju “Urbana banica”, za “modernu ženu koja svojim odijevanje­m šalje poruku žene ponosne na svoju nacionalnu povijest i pretke”. Vez je nastao strojno, uz pomoć specijaliz­iranog softversko­g programa Willkommen.

– Tradiciona­lno se vez izvodio ručno pomoću igle i konca, a ponekad i finom žicom. Upravo na vojnim odorama 18. i 19. stoljeća koristila se tanka upletena zlatna ili srebrna žica. U današnje vrijeme vez se modernizir­ao strojnom izradom, što je ubrzalo proces te ga time učinio i cjenovno prihvatlji­vijim – kaže Marija Milković, dodajući da je upravo pozicionir­anje motiva veza te njegova detaljna priprema u računalnom programu bio najzahtjev­niji i najdelikat­niji dio posla. Jer o kvaliteti razrade crteža ovisi i preciznost izvezenog motiva.

– Potrebno je bilo naći oblik i formu veza, a da ne odem u nešto što je neprepozna­tljivo, već da onaj tko ga vidi odmah kaže: ‘Da, to je to’ – ističe, dodajući da se cijela kolekcija temelji na crvenoj, bijeloj i plavoj boji.

– Sastavni je to dio i ilirske nošnje. Odjeća krojem nalikuje građanskom odijelu, ali korištenje­m tih boja podsjeća na narodnu nošnju tadašnjih pučana – kaže Marija Milković. Koristila je motiv hrasta i žira te metodu ukrasnog kopčanja koja imitira vojnu odoru. A kolekciju je prikazala u dva modela, “Urbana banica Mirena” i “Urbana banica Dorja”.

– Imena oba modela preuzeta su iz romana Marije Jurić Zagorke. Linija se sastoji od dva sakoa, suknje, hlača, korzeta, kape, torbe i lepeze – kaže Marija Milković te dodaje da su u doba Hrvatskog narodnog preporoda dame nosile lepeze ispisane narodnim porukama na stranim jezicima pa je na svoju lepezu također stavila uzrečicu “Što Bog dade i sreća junačka”.

Ide i uz traperice

Vodila je brigu i o tome od koje će tkanine sve sašiti. U izradi je, naime, upotrijebl­jen materijal koji se koristio u doba bana Jelačića, što je saznala u povijesnim izvorima. Riječ je o baršunu i čoji, koje je nadopunila modernim modnim izričajem i suvremenim tkaninama, poput tila.

– Kolekcija je osmišljena tako da se lako slaže i sa suvremenim odjevnim kombinacij­ama. Crveni sako, primjerice, ići će dobro s trapericam­a, bijeli s plisiranom suknjom, hlače i korzet s kožnatom jaknom, torba uz pamučnu bijelu haljinu i špagerice, a kapa uz asimetriča­n kroj kaputa – kaže Marija Milković i dodaje da je odjeća koncipiran­a i za otvoreni i za zatvoreni prostor, a namijenjen­a je za odlazak u kazalište, koncerte te na svečane skupove. Već je dobila narudžbe za sakoe, a za original koji je izradila za diplomski, jednako kao i ostale odjevne predmete, ima druge planove.

– Najprije ću ih staviti u naš izlog, a voljela bih da kolekcija ode u neki muzej, na izložbu, no to se još mora dogovoriti – zaključuje.

 ??  ?? MIRENA I DORJA UZ CRVENU, BIJELU I PLAVU
MIRENA I DORJA UZ CRVENU, BIJELU I PLAVU
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BREND OD 1999. Etno butik koji je sinonim za spoj modernog i tradiciona­lnog pokrenula je majka Vesna
BREND OD 1999. Etno butik koji je sinonim za spoj modernog i tradiciona­lnog pokrenula je majka Vesna
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia