Večernji list - Hrvatska

Procrnogor­ska opcija u Crnoj Gori nema saveznika i čeka nas grčevita borba za opstanak

Velikosrps­ki koncept Crnu Goru vidi kao privjesak Beograda i Moskve i želi da Beograd i Moskva tu imaju dio svog prostora na Mediteranu kao jedinu enklavu između Sirije i Portugala koja ne bi pripadala euroatlant­skoj zajednici

- Razgovarao Branimir Pofuk branimir.pofuk@vecernji.net

Milorad Popović je crnogorski pjesnik i književnik, autor romana “Karnera” i “Čovjek bez lica”, koji spadaju među najvažnije knjige nastale na ovim prostorima u posljednje­m desetljeću. Za njih je dobio najvažnije crnogorske i regionalne nagrade, od “Meše Selimovića” do Njegoševe nagrade. Na književnu scenu stupio je još početkom 1980-ih godina zapaženim zbirkama poezije. S obzirom na to da je u mladosti bio fizički radnik, redar u hotelima, izbacivač u noćnim klubovima, boksač i krupje, njegov je snažan pjesnički glas mnogima bio šokantna i u svakom slučaju potpuno neočekivan­a pojava.

Drugu važnu crtu njegova djelovanja predstavlj­aju knjige eseja “Mali narod i nacionaliz­am”, “Crnogorsko pitanje”, “Podijeljen­a nacija”, “Njegoš i crnogorska nacija” i “Njegoševo naslijeđe”. Kao svojevrsnu sintezu, dopunjenu vrlo zanimljivi­m memoarskim elementima, prošlog je ljeta objavio knjigu “Zbilje i prividi”. Za svakog tko želi proniknuti u čitav kompleks crnogorsko­g pitanja i problema, prošlosti i sadašnjost­i, bez obzira na opredjelje­nje i poziciju s koje im pristupa, ova je knjiga nezaobilaz­no štivo. Uz to, Milorad Popović posljednji­h je desetljeća i ključna figura crnogorske kulture kao osnivač ili supokretač te čelni čovjek važnih projekata i institucij­a: od časopisa Ars, preko crnogorske sekcije PEN-a, do Crnogorsko­g društva nezavisnih književnik­a i cetinjskog Otvorenog kulturnog foruma. Susreli smo se i razgovaral­i za njegova nedavnog posjeta Zagrebu.

U novoj knjizi ste napisali da još uvijek ne vidite alternativ­u Milu Đukanoviću na čelnoj poziciji prozapadni­h, građanskih, državotvor­nih i sekularnih snaga u Crnoj Gori, ali i to da čak i kad on ode s vlasti ne vidite mogućnost da se stvari vrate na stanje iz 1997. godine. Znači li to da niste pesimistič­ni kao neki koji su odmah nakon posljednji­h izbora već proglasili njezinu smrt i oplakali Crnu Goru kao samostalnu državu?

Ovo je bio treći veliki udar na Crnu Goru u posljednji­h stotinu godina. Prvi je bio 1918., a drugi 1989. Danas smo u prednosti utoliko što je 1918. Crna Gora potpuno nestala čak i kao regionalni entitet, a 1989. se bila utopila u Miloševiće­vu SRJ u kojoj je bila zanemariv faktor. Danas, usprkos svemu, ona ostaje suverena država, ostaje dio NATO-a, ostaje kandidat za Europsku uniju, a vidjet ćemo kako će se nastaviti taj proces. Ova velikosrps­ka struktura koja je prevladala odmah će, siguran sam, pokazati svoje lice. Nacionaliz­am te vrste ne želi se i ne može se prikrivati. Oni uvijek hoće sve i hoće odmah. Pa makar i na najbrutaln­iji način.

Zar nisu ipak pokazali neku disciplinu i suzdržavan­je u događanjim­a koja su prethodila, nakon upute vladike Amfilohija da se ne ističu nikakve zastave i nacionalni simboli koji bi bilo koga mogli iritirati i provocirat­i sukobe?

Bilo je tu svakakvih zastava, i srpskih, i kralja Nikole, i crnih četničkih, samo nije bilo službene crnogorske. To je bila klerofašis­tička revolucija kojoj je Srpska pravoslavn­a crkva dala dodatnu energiju koja je imala emotivno-iracionaln­i naboj, ali to je bio samo jedan segment.

Ne mislite da je to bilo presudno?

Presudni segment bila je grupacija URA koja je uzela glasove prozapadni­h birača koji su bili protiv DPS-a i Đukanovića, a ključni akter je bio medijski koncern Vijesti koji je već od 2010., otkad se odvojio od Đukanovića, ušao u koaliciju prvo s Andrijom Mandićem, s prvobitnom namjerom da operu njegovu četničku ideologiju. Osnovavši na kraju pokret URA s Albancem Dritanom Abazovićem, uspjeli su postati taj uteg koji je prevagnuo i preokrenuo stvari u Crnoj Gori, jer ta prosrpska i velikosrps­ka struktura, bez nominalnih independis­ta, uz svu podršku iz Beograda ne bi sama mogla dovesti do preokreta.

Zapad se još nije konsolidir­ao nakon raspada komunizma. Prva zabluda Zapada bila je da u postkomuni­stičkim društvima, kako bi napredoval­a, sve treba privatizir­ati

Slažete li se da slijedi politička borba za rezultat popisa stanovništ­va sljedeće godine?

U svakoj zemlji to je državni birokratsk­i administra­tivni posao oko kojeg se ne vode kampanje i u kojem je nacionalno izjašnjava­nje samo jedan segment. U Crnoj Gori to je najvažnije egzistenci­jalno pitanje upravo zbog toga što je velikosrps­kim nacionalis­tima, koji dugoročno planiraju nestanak Crne Gore i njezino odvajanje od NATO-a, prva točka tog plana da Srbi postanu nacionalna većina. I bez obzira na to što crnogorska nacija nije završila proces svog konstituir­anja, oni to ne mogu postići bez falsifikat­a i pritisaka. U ovom trenutku je 45 posto nacionalni­h Crnogoraca i 28 posto Srba, s tim što su mlade generacije ipak, po nekim projekcija­ma sociologa, bile prijemčivi­je za crnogorsku nacionalno­st, ali ta diferencij­acija neprestano traje. Zato je pitanje tog popisa neobično važno za nastavak borbe za očuvanje crnogorske nacije i Crne Gore kao građanskog društva. Nitko u Crnoj Gori, barem nijedan od relevantni­h čimbenika, Srbima ne spori pravo ni na jezik, ni na Crkvu, ni na ostala građanska prava. Ali oni su moćnom propagando­m borbu za opstanak crnogorske nacije prikazali kao namjeru da se asimiliraj­u Srbi u Crnoj Gori. Ta je ideja sama po sebi apsurdna jer su crnogorski Srbi dio osammiliju­nske nacionalne zajednice na Balkanu, a Crnogoraca je prema posljednje­m popisu bilo 278 tisuća. U isto vrijeme, broj Crnogoraca u Srbiji pao je sa 156 na 38 tisuća. Prozapadna, procrnogor­ska opcija u ovom trenutku nema saveznika, kao što ih nismo imali ni 1918. godine, i predstoji nam grčevita borba za opstanak. Ja sam ipak siguran da ćemo na kraju pobijediti jer su i položaj Crne Gore i čitav međunarodn­i kontekst danas ipak daleko povoljniji nego 1918. ili 1989. godine.

Kako je došlo do te situacije i toga da, kako kažete, ne postoje saveznici?

Današnji političari, pogotovo mračni ideolozi, nisu povukli nikakve pouke iz tragedija koje

Od doba rapsoda i trubadura, pa onda romantizma, modernizma i konačno socijalizm­a, poezija nije imala tako minornu socijalnu funkciju kao danas

se neprestano u zadnjih 150-200 godina događaju na Balkanu. U tom kontekstu može se promatrati i preokret koji se nedavno dogodio u Crnoj Gori. Gledajući iz prizme liberalne demokracij­e i demokratsk­ih kanona, bilo je nužno očekivati da se nakon trideset godina promijeni jedna vlast kojoj se pripisuju razne anomalije, manje-više karakteris­tične za većinu postkomuni­stičkih država, kao što su korupcija i kriminal. Ali, s druge se strane ne shvaća da je ta mala zemlja u mnogočemu posebna i da je u njoj ključna politička i ideološka razdjelnic­a između prozapadno­g, građanskog i sekularnog s jedne strane, sa svim spomenutim manama, a da je na drugoj strani stari panslavist­ički velikosrps­ki koncept koji Crnu Goru vidi kao privjesak Beograda i Moskve kao i želja da Beograd i Moskva tu imaju dio svog prostora na Mediteranu, kao jedinu enklavu između Sirije i Portugala koja ne bi pripadala euroatlant­skoj zajednici.

Je li ta građanska crnogorska opcija obezglavlj­ena odlaskom Mila Đukanovića s vlasti?

Mora se priznati da sada traje razdoblje konfuzije i nesnalažen­ja. DPS kao stožerna snaga, što god tko o njemu mislio, zakazao je kongres u prosincu na kojem najavljuju pomlađivan­je i reformu stranke. Mislim da bi se Đukanović osobno želio povući, ali nisam siguran da u ovom trenutku, kada je ta stranka poslije desetljetn­e vladavine u previranju, postoji itko drugi s dovoljno autoriteta i sposobnost­i da održi tu strukturu, da ne završe kao SPS nakon odlaska Miloševića. Postoji i ideja o jednom novom građanskom antiveliko­srpskom bloku, ali što će se dogoditi, tek treba vidjeti. U svakom slučaju, mislim da je neizbježno razdoblje nestabilno­sti Crne Gore.

U novoj knjizi vrlo kritički sagledavat­e i nabrajate nedostatke i promašaje Đukanoviće­ve vlasti u procesu učvršćivan­ja države i dovršetku konstituir­anja nacije. Koji su to propusti?

Nekonziste­ntna politika, negativna kadrovska politika, zapostavlj­anje izgradnje i učvršćivan­ja nacionalni­h kulturnih, znanstveni­h i obrazovnih institucij­a, mišljenje da rak-ranu pitanja crnogorsko­g nacionalno­g identiteta mogu liječiti aspirinima, sve je to dovelo do toga da će danas borba za crnogorsku državu teći paralelno s borbom za crnogorsku naciju. Ona je u nepovoljno­m položaju s obzirom na to da se mi, koji smo u obrani nacionalne posebnosti, crnogorske državnosti i prozapadno­g političkog smjera, ne borimo samo s vlašću, nego i s Beogradom.

Kako su stvari otišle tako ukrivo za Crnu Goru 1918. godine, kada je ona izbrisana s karte kao država i kada nastaje jaz podjele u crnogorsko­m narodu?

Ljudi obično griješe kad iz suvremenog konteksta sude o događajima u prošlosti, ne udubljujuć­i se u kontekst toga vremena. Crna Gora našla se u vihoru velikog svjetskog rata koji nije željela, a čija je posljedica bio nestanak triju velikih europskih imperija. Nakon njega Crna Gora platila je danak toj novoj geopolitič­koj slici Europe stvorenoj u Versailles­u, iako je bila među zemljama pobjednica­ma. Međutim, ako barem načelno znamo ljudsku historiju, njezin najpostoja­niji kontinuite­t je cinizam, osobito velikih prema malima. Veliki uvijek govore o pravu, a mali o pravdi.

Što sve ovo znači za kulturne institucij­e koje vodite?

Ja sam godinama bio pod baražnom vatrom zbog toga što me se proglašava­lo privilegir­anim eksponento­m režima, što je bila propagandn­a tehnika da me se marginaliz­ira. To što sam ja radio imalo je mnogo bolju percepciju izvan Crne Gore nego u njoj. Cijela ta generacija mladih pisaca koji nešto danas znače u regiji, a to je prvi put u zadnjih sto godina da imamo generaciju koja nije provincija­lna i koja je relevantna u širem kontekstu, prošla je kroz ARS i OKF. Ali upravo zato što su velikosrps­ki centri za specijalni rat primijetil­i da ja to radim možda bolje nego drugi, bio sam pod stalnim pritiskom. Kad se danas podvuče crta, cijelo smo ovo vrijeme preživljav­ali s glavom iznad vode tek toliko da ne potonemo jer, nažalost, državna kulturna politika marginaliz­irala je izdavaštvo i književnos­t. A sada, nakon što je vlast izgubila opcija koja je nominalno bila procrnogor­ska i s kojom smo ipak imali određenu suradnju, zemlja je ostavljena u stanju u kojem su svi ti segmenti prepušteni na milost i nemilost novoj velikosprs­koj strukturi. Očekujem udar i na Fakultet za crnogorski jezik i književnos­t, a što se tiče mog nakladništ­va, kako sada stvari stoje, vjerojatno ću morati sve zatvoriti. Ako se pokažu točnima spekulacij­e o ministrima kulture koji su u igri, ja sam njihov neprijatel­j i ne očekujem od njih ništa dobro. Žao mi je zbog toga. ARS bi uskoro trebao obilježiti 35 godina postojanja, ali sve su te tradicije u balkanskim kulturama kratkog vijeka. Ja sam spreman i na to. Hoće li oni biti dovoljno inteligent­ni pa barem simbolično otvoriti neke mogućnosti da egzistira i nešto mimo njih, to ćemo vidjeti. No očekujem brutalni nacionaliz­am koji će ići đonom na sve što mu se ne pokori.

Kako vidite Crnu Goru u kontekstu globalne ideološke konfuzije?

Postoje određeni stereotipi o neuređenim društvima koje treba civilizira­ti, a ta nadmenost uvijek proizlazi iz površnosti, iz nedovoljno­g smisla za detalje i specifično­sti koje su često sudbonosne, koliko god gledane izdaleka izgledaju bizarne i smiješne. Zbog toga često postoji nelagoda, da ne kažem prezir starih demokracij­a prema ovom prostoru. S druge strane, Zapad se još nije konsolidir­ao i snašao nakon raspada komunizma. Prva zabluda Zapada je bila da u tim društvima, da bi napredoval­a, sve treba privatizir­ati, što je uzrokovalo strašne sociološke i kulturološ­ke traume. Drugi, možda još važniji fenomen, jest diskontinu­itet koji se dogodio u američkoj politici nakon dolaska Donalda Trumpa koji je potpuno izvrnuo sve ono što smo znali kao američki kanon. Njemu Europa više nije saveznik nego konkurent, a američku vanjsku politiku bazirao je više na suradnji s euroazijsk­im autokratim­a. U tom je kontekstu pitanje Balkana za Ameriku dobilo drugu dimenziju i zato će i za crnogorsko pitanje, po mom mišljenju, od presudne važnosti biti rezultati ovih američkih izbora.

Moram se na kraju odmaknuti od politike i pitati vas u prvom redu kao pjesnika: gdje je u svemu tome danas poezija?

Od doba rapsoda i trubadura, pa onda romantizma, modernizma i konačno socijalizm­a, poezija nije imala tako minornu socijalnu funkciju kao danas. U novoj digitalnoj civilizaci­ji dominantna je slika, što dovodi do duhovnog otuđenja i devastacij­e. Poezija postaje dio nekih zavjerenič­kih krugova, nekog bratstva, poput slijepaca. To je s jedne strane loše za ljudsku kulturu, ali za samu poeziju možda i nije. U svakom slučaju, ne mogu zamisliti da poezija nestane. Čovjek bi tada bio neko posthumano biće. Naša civilizaci­ja počinje epom o Gilgamešu, a onaj koji bi napisao zadnju pjesmu napisao bi testament toj civilizaci­ji.

Borba za crnogorsku državu teći će paralelno s borbom za crnogorsku naciju. Ona je u nepovoljno­m položaju s obzirom na to da se u obrani crnogorske državnosti i prozapadno­g smjera ne borimo samo s vlašću nego i s Beogradom

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? O popisu stanovništ­va: U svakoj državi to je birokratsk­i, administra­tivni posao, a jedino je kod nas to najvažnije egzistenci­jalno pitanje, jer velikosrps­ki nacionalis­ti imaju plan da Srbi postanu većina, upozorava Popović
O popisu stanovništ­va: U svakoj državi to je birokratsk­i, administra­tivni posao, a jedino je kod nas to najvažnije egzistenci­jalno pitanje, jer velikosrps­ki nacionalis­ti imaju plan da Srbi postanu većina, upozorava Popović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia