Večernji list - Hrvatska

Livaković košta 10 milijuna € i želi u klub gdje će biti prvi vratar

Zašto najbolji Dinamov igrač još nije dobio adekvatnu ponudu?

- Tomislav Dasović

Dinamovi vratari uvijek su intrigantn­a i škakljiva tema za raspravu. Ne tako davno aktualna su bila Dinamova nevjerojat­na lutanja oko odabira prvoga golmana, kada su se u relativno kratkom razdoblju na vratima izmjenjiva­li Zelenika, Migliore, Sandomiers­ki, Eduardo i Šemper, a danas, kada Dinamo zapravo ima vratara svjetske klase, koji ga je čudesno spašavao i u susretu s Feyenoordo­m, ne možemo se čudom načuditi što, zaboga, Dominik Livaković još radi u Dinamu.

Vratara je teško prodati

Vjerojatno si je i on to pitanje postavljao cijelo ljeto, vjerojatno još većim intenzitet­om otkako je postao svjestan šokantne spoznaje da je vratar Lokomotive (pazite, Lokomotive!) Ivo Grbić, bez ijednoga nastupa za reprezenta­ciju, dobio angažman u Atleticu, a on, prvi golman nacionalne momčadi i Dinamov svetac zaštitnik, Dominik Savio Livaković, ostao je zacementir­an u Maksimiru.

S jedne strane, svima kojima je stalo do Dinama trebalo bi biti drago da plavi imaju hobotnicu na vratima na koju se uvijek mogu osloniti, i da je ona jamstvo da Dinamo u Europi neće doživljava­ti brodolome. S druge strane, većina će Livakoviće­vih poklonika njegovu trenutačnu poziciju doživjeti kao kozmičku nepravdu prema jednom doista izvrsnom vrataru koji je, ni kriv ni dužan, pustio korijenje u Maksimiru i rezigniran­o promatra kako njegovi suigrači, jedan po jedan, odlaze iz Dinama.

Pogledajte taj niz u posljednje tri godine, pravac Njemačka, Engleska, Italija, Rusija: Brekalo, Ćorić, Benković, Sosa, Šunjić, Šemper, Olmo, Gojak, Moro, Gvardiol. A gdje je Livi? Eno ga, čuči u Maksimiru i još čeka svoga Godota.

Naravno da ga to čučanje ne žulja do neizdrživo­sti, jer naš heroj Livi čuči na 600.000 eura godišnje, ali, opet, izostanak bilo kakve akcije i kluba i menadžera oko transfera sigurno ga čini nervoznim i nestrpljiv­im.

Svjestan vlastite bespomoćno­sti u ovoj situaciji, Dominik Livaković odlučio je činiti ono što čini već godinama: briljirati na Dinamovim vratima i pritom ostvarivat­i impozantne brojke. Tako Livi ima čak 198 nastupa u osam sezona provedenih u Hrvatskoj ligi, i samo legendarni Ladić (231) od reprezenta­tivnih vratara ima više od njega (Pletikosa 164, Butina 154, Subašić 136, L. Kalinić 113). Livaković već ima i 34 europska nastupa za Dinamo (od toga deset u Ligi prvaka), a od vratara plavih ispred njega su Ladić s 43 te Butina i Kelava sa po 36.

I onda, povratak na pitanje s početka priče: što, zaboga, Dominik Livaković još radi u Dinamu? Pitali smo čovjeka bliskoga igraču, izvanredno upućenog u situaciju na tržištu.

– Vratara je danas teško prodati – kaže naš izvor i pojašnjava:

– Najprije, Livaković ima odštetnu klauzulu od 10 milijuna eura, što je za vratara popriličan iznos. Klubovi u Španjolsko­j, Italiji i Njemačkoj na vratarskim su pozicijama “zatvoreni”, a Livaković je vratar koji ne ide bilo kamo, odnosno ne da bi bio drugi vratar. Ostaju nam, dakle, Engleska i Francuska. Englezi mogu platiti, ali očito nemaju potrebu za vratarima, dok je francuski Rennes ljetos bio pregovarao s Dinamom o Dominiku, ali se onda odlučio za vratara Dijona, zato što ga bolje poznaje i jer govori francuski.

Livi će uskoro napuniti 26

Naš sugovornik upućuje nas i na analizu netom završenoga prijelazno­ga roka. A ona kaže kako su u prvih sto najvećih transfera protekloga ljeta samo dva bila vratarska, na 58., odnosno 76. mjestu. Rennes je prodao Edouarda Mendyja u Chelsea za 24 milijuna, a Bournemout­h Aarona Ramsdalea u Sheffield United za 20,5 milijuna eura. Vratari očito nisu tako tražena roba, osobito ne iz Hrvatske lige za 10 milijuna eura, i ne za status prvoga vratara jakoga kluba iz zapadne Europe, pa makar on bio i reprezenta­tivac svjetskoga doprvaka. Primjerice, kada je Montpellie­r bio ponudio šest milijuna eura za Dominika, taj klub nije imao nikakvu šansu.

I tako, vrijeme curi, Livaković će uskoro (9. siječnja) napuniti 26, što je dob u kojoj se u Dinamu već postaje legenda, poput Ladića, Sammira i Ademija, vratarski će rekordi padati, ali cijena na tržištu sigurno neće. I opet, ništa neće narušiti Livijevu sabranost. Dok je njega, Dinamo ima bar tanašnu nadu da će prezimiti u Europi. Bez njega, ne bi bio otišao ni dalje od Cluja.

Svjestan bespomoćno­sti u ovoj situaciji, Dominik je odlučio činiti ono što čini već godinama: briljirati na Dinamovu golu

 ??  ?? LEGENDA LIGE Livaković ima 198 nastupa u HNL-u i samo ih legendarni Ladić (231) od reprezenta­tivnih vratara ima više od njega
LEGENDA LIGE Livaković ima 198 nastupa u HNL-u i samo ih legendarni Ladić (231) od reprezenta­tivnih vratara ima više od njega
 ??  ??
 ??  ?? RENNES je ljetos pokazao interes, ali se onda odlučio za vratara Dijona
RENNES je ljetos pokazao interes, ali se onda odlučio za vratara Dijona

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia