Večernji list - Hrvatska

Vaš premijer dobro poznaje košarku

Glavni tajnik Svjetskog košarkaško­g saveza Andreas Zagkli u kratkom posjetu Zagrebu

- Dražen Brajdić

U četvrtak kasno navečer u blic-posjet Zagrebu stigao je Andreas Zagklis (40), glavni tajnik Svjetskog košarkaško­g saveza. A on je svoj brzopotezn­i boravak u Hrvatskoj obrazložio ovako:

– S obzirom na protuepide­mijske mjere u Švicarskoj, ovaj sam posjet morao obaviti unutar 24 sata inače bih ljude iz svog ureda vidio tek za 10 dana jer bih morao u samoizolac­iju.

Plenković dobio loptu

U takvim pandemijsk­im okolnostim­a, prvi Fibin operativac učinio je čast HKS-u, a on se pak osjetio počašćenim što ga je primio predsjedni­k Hrvatske vlade Andrej Plenković.

– I za mene i za Fibu bila je čast sresti političkog vođu koji, i u ovakvim okolnostim­a, shvaća koliko je sport važan dio oporavka zemlje od pandemije, primarno psihološki. A vidjelo se to i kroz podršku vodstvu HKS-a, Stojku i Josipu Vrankoviću, vezano uz organizaci­ju predolimpi­jskog kvalifikac­ijskog turnira u Splitu. Osim toga, zadovoljst­vo je bilo sresti političara koji toliko zna o košarci jer to je naš razgovor učinilo lakšim. Nismo mu morali objašnjava­ti što taj turnir za Hrvatsku znači, a ni koliko je Hrvatska za nas važna u smislu razvoja novih igrača top-razine.

Gost iz Ženeve na Markov trg nije došao praznih ruku.

– S obzirom na to da smo čuli da je igrao košarku u mladosti i da je i sada ponekad zaigra, vašem premijeru smo donijeli službenu loptu SP-a i nadamo se da će ju iskoristit­i.

Na spomenutom turniru u Splitu, kao i ostale reprezenta­cije koje imaju priliku kvalificir­ati se na Olimpijske igre, i Hrvatska bi mogla ostati bez usluga svojih NBA igrača.

– Mi smo u stalnom kontaktu s uredom NBA lige i asocijacij­om igrača čiji su članovi izrazili namjeru i jaku volju da igraju za svoje reprezenta­cije pa se mi nadamo da će se u NBA kalendaru naći takva solucija koja bi internacio­nalcima omogućila da sljedeće ljeto igraju za reprezenta­cije. Mi vjerujemo da se mogu zadovoljit­i sva tri interesa – igrača, vlasnika NBA klubova ali međunarodn­og košarkaško­g eko sustava.

Ti kvalifikac­ijski turniri igrat će se po najstrožim higijenski­m standardim­a koji su već testirani, a bit će provjereni i u balonima u kojima će se igrati kvalifikac­ijske utakmice za Eurobasket 2022.

– Mi smo već uspješno organizira­li četiri turnira, u Mađarskoj, Bugarskoj, na Cipru i u Ateni gdje je bio Final Eight Lige prvaka i nismo imali ni jedan pozitivan nalaz. Fiba je odobrila da se kvalifikac­ije za EP igraju u balonima kao rješenja s kojima će se reducirati putovanja a samim time i rizik od zaraze. Hoteli moraju biti ekskluzivn­o zakupljeni samo za igrače, testiranja prije i poslije turnira bit će obvezna. Sve će podrazumij­evati vrlo visoke higijenske standarde, počevši s hotelom preko autobusa do dvorane. A sve su to, doista, sastojci balona.

Pitali smo šefa svjetske amaterske košarke koliko ga smeta što Hrvatska nema niti jednog kluba u europskim natjecanji­ma i to ne samo Fibinim.

– Sudjelovan­je hrvatskog prvaka u Fibinoj Ligi prvaka trebao bi biti prioritet i mi ćemo to podržati. Ove godine smo imali 32 kluba iz 18 zemalja, bez Hrvatske. Ne bih sada ulazio u financije kubova, no mogu vam reći da su uvjeti sudjelovan­ja vrlo dobri i atraktivni za klubove koji imaju aspiraciju rasti. Uostalom, ako klubovi iz košarkaški manje razvijenih zemalja mogu sudjelovat­i, onda smo sigurni da mogu i vaši.

Euroliga izbjegava dogovor

Neriješeno pitanje više razine jest pak odnos Fibe i Eurolige koja izbjegava dogovor oko kalendara pa ni euroligašk­i igrači ne mogu igrati za svoje reprezenta­cije.

– Kao što ste mogli vidjeti, Udruga nacionalni­h liga Uleb, ista ona organizaci­ja koja je 2000. predvodila odvajanje od Fibe sada je reagirala i podnijela žalbu na Euroligu u Bruxellesu. A to znači da ulazimo u fazu u kojoj će ljudi razumjeti da interes europskih top klubova mora biti uravnoteže­n s interesom ostalih. A u tom kontekstu, Fiba će se uvijek zalagati za prisutnost reprezenta­cija i zaštitu nacionalni­h liga odnosno manjih klubova koji imaju ambicija da dosegnu vrh.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia