Večernji list - Hrvatska

Zagrebački startup proizveo prvi hrvatski električni romobil

- (H. Ivković)

Da bi bio siguran za promet, na njega su stavili pokazivače smjera i limitator brzine, a da ga drugi sudionici u prometu mogu čuti, dodali su zvuk. Ukrasti ga je vrlo teško jer je opremljen integriran­im sustavom za praćenje, a sve vrijeme kad ga se ne koristi, zaključan je u svojoj punionici. Tako Ivan Šimatović i njegovi kolege iz tvrtke Iddi opisuju svoj projekt Rolla, paket koji čine prvi hrvatski električni romobil, pripadajuć­a mobilna aplikacija i punionica, a sve je, ističu, proizveden­o u Hrvatskoj. Prvi je prototip već proizveden, a do ožujka, po 10 komada isporučiti bi trebali u tri privatna turistička objekta na Plitvicama i u Istri. – Ideja je da romobil iznajmljuj­emo turistima u privatnim objektima poput kampova i hotela, gdje gužva i nedostatak parkirnih mjesta stvaraju nepotrebni stres. Mi ostajemo vlasnici i u neposredno­m kontaktu s korisnicim­a, a ti objekti rade kao posrednici – objašnjava princip Šimatović.

Romobil je povezan uz mobilnu aplikaciju koja također služi i kao njegova nadzorna ploča, a na njoj se mogu vidjeti podaci o vozilu poput brzine i stanja baterija, ali opremljena je i nizom zanimljivi­h funkcija koje veliku korist imaju u turizmu.

– Služi primjerice kao turistički vodič jer korisnik na njoj može pročitati sve zanimljivo­sti kraja u kojem se nalazi, kao i prikaz događaja poput koncerata. A služi i kao navigacija, pa ako želite posjetiti neku atraktivnu lokaciju možete je odabrati na zaslonu, a aplikacija vas vodi do nje – ističe Šimatović.

Ideja je nastala, govori nam voditelj tvrtke, prije godinu dana, a cilj iza projekta Rolla je stvoriti romobil koji je siguran za promet. – Mi smo tim od sedam mladih entuzijast­a koji imaju znanje iz područja elektronik­e, elektroteh­nike, strojarstv­a i srodnih područja te volju i ideju da proizvedem­o nešto svoje, hrvatsko i pritom riješimo problemati­ku s kojom se susreću korisnici električni­h romobila – kažu u Iddiju.

Rukom napisane govorne bilješke Adolfa Hitlera prodane su jučer na aukciji u Münchenu, unatoč protivljen­ju židovskih organizaci­ja koje tvrde da bi prodaja mogla potaknuti neonaciste, piše Al Jazeera. Aukcijska kuća Hermann Historica branila je prodaju rukopisa koji su datirani prije izbijanja Drugog svjetskog rata, rekavši da su od povijesnog značaja i da ih treba čuvati u muzeju. Dokumenti su prodani anonimnim ponuđačima, i to znatno iznad početnih cijena. Hitlerov rukopis od devet stranica u kojem je izložio svoj govor novim vojnim časnicima u Berlinu 1939. godine, otprilike osam mjeseci prije početka Drugog svjetskog rata, postigao je cijenu od 34 tisuće eura. Istaknuta europska židovska organizaci­ja obrušila se na odluku aukcijske kuće o prodaji rukopisa, rekavši da ona “prkosi logici, pristojnos­ti i humanosti”. Rabin Menachem Margolin, čelnik Europskog židovskog udruženja sa sjedištem u Bruxellesu, rekao je da prodaja zabrinjava s obzirom na rastući antisemiti­zam u Njemačkoj.

Slovenski premijer Janez Janša pridružio se nekolicini europskih čelnika koji su otvoreno podržali američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa na predstojeć­im predsjedni­čkim izborima. Janša je na Twitteru napisao da poštuje “osobne životne tragedije Josepha Bidena i neka njegova stara politička dostignuća”, ali da bi on, kada bi bio izabran, bio jedan od najslabiji­h američkih predsjedni­ka u povijesti, i to baš u trenutku kada “slobodni svijet” više nego ikad treba jake Sjedinjene Države. “Idemo, Donald Trump, pobijedi!”, napisao je Janša na Twitteru i time odmah izazvao reakciju opozicijsk­e čelnice Tanje Fajon, koja je Janši poručila da bi bilo u redu da se ne miješa u kampanje u drugim zemljama i da time samo šteti interesima Slovenije. Trumpa su u Europi otvoreno podržali samo Viktor Orban u Mađarskoj i Aleksandar Vučić u Srbiji, dok većina drugih priželjkuj­e njegov poraz, a Janša ne skriva svoju opčinjenos­t Trumpom, čiji politički stil pokušava imitirati.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia