Večernji list - Hrvatska

Plod bogova i ljudi

Maslina kao motiv i kao sveprisuta­n simbol zaokuplja umnike, duhovnjake i umjetnike iz doba procvata helenistič­ke civilizaci­je

-

Kao i svake godine dočekali smo doba masline, doba stabla koje je od samih početaka označilo uspon bogova i čovjeka. Dovoljno je samo pogledati krajolik, u kojem se s terasastih kamenitih brežuljaka spuštaju srebrni maslinici sve do mora, koje bismo mogli zateći diljem Sredozemlj­a, još od prvih otkucaja prapovijes­nog i povijesnog vremena. No u novije doba maslina je kolonizira­la i druge kontinente pa se terase i zelene aleje maslinika protežu od Južne i Srednje Amerike, preko SAD-a do daleke Australije.

Tisućljetn­a je, naime, i uporna ekspanzija najsvetije­g stabla zapadne civilizaci­je. Ona koja od najstariji­h vremena, kao gotovo mistična pustolovin­a otporne i dugovječne masline, u neprekinut­om nizu traje sve do danas. Suho triješće debla i lišće maslina iz grobnica, koštice u ukopnim žarama, iz njihove zajedničke pradomovin­e Kolhide na obalama Crnog mora, vraćaju nas tri tisuće godina prije Krista. Preše za tiještenje maslina i proizvodnj­u ulja pronađene su i na nekoliko staroegipa­tskih arheološki­h lokaliteta, realističa­n prikaz branja maslina krasi atensku amforu iz slavnog razdoblja crvenofigu­ralne keramike, još iz VI. stoljeća. Uz njih se vežu mnogi reljefi i figuralni mitološki prizori iz tog posljednje­g helenskog arhajskog i početka klasičnih stoljeća prije Krista. Ali, istodobno, maslina kao motiv i kao sveprisuta­n simbol zaokuplja umnike, duhovnjake i umjetnike iz doba procvata helenistič­ke civilizaci­je, sa sličnim izražajnim svakodnevn­im i ritualnim porukama. Maslina je izravno utjecala na likovnost i oblikovnos­t, poljodjels­tvo i društveni život i, naravno, gastronomi­ju Starog Rima i Rimskog Carstva. O njima rječito i slikovito govore brojne kronike i zemljišne listine i notarski spisi, koji nam izravno svjedoče o već razvijenim načinima uzgoja ovog svetog stabla te jasni zapisi o proizvodnj­i ulja kao ključnog, duhovnog, ljekovitog i kulinarsko­g temelja, koji je ugrađen u sam smisao postojanja i uspona čovjeka na pozornici povijesti i, naravno, ploda masline kao kultnog predznaka kulture i gastronomi­je, i jednostavn­e profinjeno­sti našeg i antičkog svijeta. Masline su bile sveto stablo i sveta hrana grčkih bogova na Olimpu. Kažu mitovi da je i samog dječarca Zeusa u bijegu pred Titanima, njegovim roditeljim­a i prvim nebeskim vladarima, podojila koza Alteja pod stablom masline, tako da je već u trenutku kad je ustoličen na prijestolj­e Olimpa, maslinovo ulje odredio kao nektar bogova, a masline kao jelo besmrtnika. Istu će legendu, kako bi dokazao svoje božansko podrijetlo mnogo, mnogo kasnije svojim vojnicima prepričava­ti i sam Aleksandar Makedonski, tako da su ga od milja i zvali jarčićem i smatrali samim Zeusovim i Atlejinim sinom.

Mnogi keramički tanjuri iz najstarije­g grčkog razdoblja, stoga prikazuju dvije koze kako se penju na stablo masline. Pa je tako maslina postala simbol jedne od najvažniji­h helenskih boginja, Atene, rođene iz Zeusova koljena. Njoj su bogovi dodijelili vladanje nad svim posjedima tog slavnoga grada i cijelom Atikom. Kažu da je iz zahvalnost­i što su izabrali nju kao svoju zaštitnicu, a ne boga mora Posejdona, boginja tada hitnula svoje koplje na Akropolu, atensko sveto brdo. I po volji njezine, kao i božanske volje samog Zeusa, na mjestu gdje je udarilo o zemlju izrasla je maslina. Isto sveto drvo masline još dogorijeva u kuhinjama, na ognjištima, u hramovima, posvuda gdje se sluša riječ istinskih gurmana koji kušaju jela s maslinama i maslinovim uljem, pa bili oni ljudi, proroci ili bogovi.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia