Večernji list - Hrvatska

Bidenov trijumf i u Georgii, početak kraja trumpizma u SAD-u?

DEMOKRATI OSVAJAJU I SENAT

- Dino Brumec

Iako se činilo da su republikan­ci favoriti, Demokratsk­a stranka u drugom krugu izbora u Georgii osvojila je jedno senatsko mjesto te je u trenutku zaključenj­a ovog izdanja bila vrlo dobro pozicionir­ana i da osvoji i drugo, iako ono još nije potvrđeno. Osvoje li demokrati na kraju oba mjesta u Senatu, u tom bi tijelu imali tijesnu većinu što bi olakšalo prve dvije godine mandata izabranom predsjedni­ku Joeu Bidenu koji će biti inaugurira­n 20. siječnja. Senat je važan zato što, zajedno s Predstavni­čkim domom Kongresa, donosi zakone, ali i samostalno potvrđuje ministre te time može utjecati na smjer politike vlade. Dvostruki poraz u Georgii za republikan­ce bi pak, pogotovo za predsjedni­ka Donalda Trumpa, bio katastrofa.

Trumpu pada popularnos­t?

U utorak je održan drugi krug izbora za Senat u Georgii, nakon što u prvom krugu koji je održan paralelno s izborima 3. studenoga, nitko nije ostvario zakonski minimum za pobjedu. Oči američke javnosti bile su uprte u tu saveznu državu koja jedina u SAD-u ima takva izborna pravila, a natjecali su se demokrat Raphael Warnock protiv republikan­ke Kelly Loeffller, kao i demokrat Jon Ossoff te republikan­ac David Perdue.

Warnock je proglašen pobjedniko­m, a nakon 98% obrađenih listića ima 50 tisuća glasova više od Loeffller (ili 1,2% prednosti). Warnock je inače pastor u crkvi u Atlanti u kojoj je nekada na tom mjestu bio kultni borac za ljudska prava Martin Luther King, a posebnu je pažnju među republikan­cima izazvala njegova prošlost u kojoj je podržavao druge svećenike koji su imali vrlo radikalnu retoriku protiv SAD-a. On je sam usvojio, u ekonomiji, prilično centristič­ke pozicije.

– Rekli su nam da ne možemo osvojiti ove izbore... Neka moja priča bude inspiracij­a za neku mladu osobu koja pokušava ostvariti američki san – rekao je Warnock koji je postao prvi afroamerič­ki senator iz Georgie.

U drugoj utrci, demokrat Ossoff je u trenutku zaključenj­a ovog teskta vodio za 16 tisuća glasova, odnosno 0,4%. Pobjeda ljevice u toj utrci još nije proglašena zbog male razlike glasova, ali su demokrati u puno boljoj poziciji da osvoje i drugo senatsko mjesto. Jučer je Ossoff proglasio svoju pobjedu, no mediji to još nisu potvrdili.

Trenutačni je omjer u Senatu: 50 republikan­aca prema 48 demokrata. U slučaju izjednačen­og rezultata, ključna je uloga potpredsje­dnika SAD-a, koji je ujedno i predsjedni­k Senata, a na tom će mjestu nakon inauguraci­je Bidena biti Kamala Harris, čiji bi glas bio presudan, 51. za demokrate. Osvoje li demokrati oba mjesta u Senatu, bio bi to vrlo velik poticaj za buduću administra­ciju Joea Bidena, ali i udarac za Donalda Trumpa koji bi mogao promijenit­i čak i utjecaj koji će imati u Republikan­skoj stranci nakon izbora. Osvoje li demokrati oba mjesta u Senatu, izjednačit će se s republikan­cima i odlučujući glas imat će K. Harris R. Warnock postao je prvi crni senator iz Georgie, i poručio je mladima: Neka vam ovo bude inspiracij­a

Naime, oba republikan­ska kandidata žestoki su Trumpovi lojalisti te bi njihov poraz ukazivao na smanjenu popularnos­t odlazećeg predsjedni­ka. Usto, u nedjelju je objavljena snimka razgovora Trumpa i republikan­skog dužnosnika Georgie u kojoj je predsjedni­k od njega tražio, i prijetio mu ako to ne učini, da preokrene službene rezultate predsjedni­čkih izbora iz studenoga kako bi Trump osvojio tu državu. Republikan­ski je dužnosnik to odbio, ali radi se o jednom od najvećih skandala ove administra­cije.

Trump, čiji mandat završava za dva tjedna, već je više puta natuknuo da bi se mogao kandidirat­i 2024. za predsjedni­ka, no ako izgubi oba senatska mjesta u Georgii, unutar Republikan­ske stranke bi se mogao naći dovoljan broj političara koji bi bili protiv trumpistič­kog vođenja države.

Potvrda Bidena u Kongresu

Za Demokratsk­u stranku bi pak dva osvojena mjesta u Senatu, koja su se jučer činila izgledna, mogla predstavlj­ati prekretnic­u jer se nakon izbora u studenome činilo da su republikan­ci tada izglednim zadržavanj­em senatske većine i smanjivanj­em zaostatka po broju mandata u Predstavni­čkom domu zapravo imali bolje izbore od očekivanih. No, osvoje li demokrati većinu u Senatu, značit će to da kontrolira­ju Bijelu kuću te oba doma Kongresa što bi ih učinilo definitivn­im pobjednici­ma u ovom izbornom ciklusu koji se od 3. studenoga protegao do jučer.

Jučer je, također nakon zaključenj­a ovog broja, Kongres potvrđivao, odnosno certificir­ao, službene rezultate predsjedni­čkih izbora. Nakon što su Amerikanci dali sedam milijuna glasova više Bidenu nego Trumpu i nakon što je elektorski kolegij na temelju tih izbora sredinom prosinca izglasao pobjedu demokrata, jučerašnje potvrđivan­je u Kongresu trebala je biti samo formalnost. No, skupina od 10-ak republikan­skih senatora, predvođeni­h bivšim predsjedni­čkim kandidatom Tedom Cruzom, tražila je odgađanje proglašava­nja Bidenove pobjede kako bi se “ispitali navodi izborne krađe”. Trump posljednja dva mjeseca tvrdi da su mu demokrati ukrali izbore, ali nije dao nijedan dokaz. Odgađanje potvrde Bidenove pobjede jučer se činilo osuđeno na propast.

 ??  ?? SLAVLJE DEMOKRATA J. Ossoff (lijevo) jučer je bio pred pobjedom, a R. Warnock (u sredini) već ju je odnio. Obojica imaju Bidenovu podršku
SLAVLJE DEMOKRATA J. Ossoff (lijevo) jučer je bio pred pobjedom, a R. Warnock (u sredini) već ju je odnio. Obojica imaju Bidenovu podršku
 ??  ?? KELLY LOEFFLER Kandidatki­nja za Senat koja je izgubila od Warnocka bila je vrlo lojalna odlazaćem predsjedni­ku Trumpu
KELLY LOEFFLER Kandidatki­nja za Senat koja je izgubila od Warnocka bila je vrlo lojalna odlazaćem predsjedni­ku Trumpu
 ??  ?? SUZAVAC I NASILJE Trumpovi pristalice prosvjeduj­u na američkim ulicama i optužuju demokrate za izbornu krađu
SUZAVAC I NASILJE Trumpovi pristalice prosvjeduj­u na američkim ulicama i optužuju demokrate za izbornu krađu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia