Večernji list - Hrvatska

Linus Strasser postao prvi njemački kralj Sljemena

Prvo slalomsko slavlje za Nijemca koji je dugo lovio postolje, Kristoffer­sen i Pinturault podbacili

- Edi Džindo

Iako je definitivn­o prva priča dana povijesno ostvarenje hrvatskih skijaša i još jedan dokaz vraćanja hrvatskog skijanja na mapu, ne smijemo, naravno, zaboraviti ni na one najbolje sa sljemenske utrke.

U trećoj slalomskoj utrci sezone pobjedu je iznenađuju­će odnio Linus Strasser i tako postao prvi Nijemac koji je slavio na Sljemenu. Nakon pet slavlja Austrijana­ca, dva Francuza, dva Talijana i jednog uspjeha Šveđanina na tu ljestvicu je u povijesti utrke u Zagrebu sad upisana i njemačka zastava.

Loši vremenski uvjeti

Strasseru je ovo druga pobjeda te peto postolje karijere, ali nijednom dosad nije uspio slaviti niti doći na postolje u pravim utrkama, već u kratkim turnirima paralelnih utrka.

Već godinama u slalomu dolazi blizu plasmana na postolje, ali nikako ga nije ugrabio. Do ove utrke šest puta je bio u Top 10 u slalomu, ali nikad na podiju. U prvoj vožnji bio je na osmom mjestu, a maestralno­m drugom vožnjom preko grba uspio je doći do tijesnog slavlja, s 10 stotinki prednosti ispred drugoplasi­ranog Manuela Fellera te 16 stotinki ispred trećeplasi­ranog Marca Schwarza. Austrijski dvojac već je ove sezone iste plasmane zauzeo u prvom slalomu sezone u Alta Badiji.

U prvoj vožnji je vodio branitelj naslova s prošlogodi­šnje sljemenske utrke Clément Noël koji je na kraju upropastio svoj rezultat te pao na sedmo mjesto, čak i iza našeg Filipa Zubčića.

Kao što je i sam branitelj naslova rekao, ove godine su vremenski uvjeti bili puno lošiji nego prošle. Staza je bila mekša i lakše su na podlozi staze nastajale grbe za razliku od prošlogodi­šnjeg “ledenog izdanja”. Međutim, organizato­ri su, s obzirom na uvjete, napravili najbolji mogući posao unatoč spomenutim grbama.

Klasično, obje vožnje na Sljemenu su za slalomaše bile iznimno zahtjevne, prije svega zbog dužine staze. Naime, slalom u Zagrebu je nerijetko najdulji slalom cijele sezone te je do izražaja dolazila fizička pripremlje­nost. Razlika između dvije vožnje najviše se osjetila u postavkama staze. Prva vožnja koju je postavio Talijan Jacques Theolier bila je nešto jednostavn­ija i više orijentira­na za napad na vrata, posebice na strmijim dijelovima. S druge strane, druga vožnja koju je postavio Austrijana­c Martin Kroisleitn­er nešto je zatvorenij­e postavljen­a, s promjenama ritma i lukovima na najstrmiji­m dijelovima. Treba spomenuti i dva najveća razočarenj­a utrke. Dva najbolja slalomaša u proteklih nekoliko godina Henrik Kristoffer­sen i Alexis Pinturault ponovno su dokazali da ih ne ide najbolje za Sljemenu te zauzeli tek 10., odnosno 18. mjesto.

Još pet slaloma u siječnju

U slalomu tek sad počinje pravi dio sezone. Dok su u prva tri mjeseca sezone slalomaši odradili tek dvije utrke (Alta Badia, Madonna di Campiglio), a do kraja siječnja očekuje ih čak pet slalomskih utrka. Prva je na rasporedu ona u Adelbodenu na legendarno­j stazi Chuenisbär­gli, a nakon toga su slalomi u Wengenu, Kitzbühelu i Schladming­u, dok se slalomski siječanj završava s dva slaloma u francuskom Chamonixu.

 ??  ?? LINUS STRASSER dosad je pet puta bio na postolju u paralelnim utrkama, ali nikad u “pravim” skijaškim izazovima
LINUS STRASSER dosad je pet puta bio na postolju u paralelnim utrkama, ali nikad u “pravim” skijaškim izazovima
 ??  ?? NE PONOVILO SE Zbog pandemije koronaviru­sa navijačima je bio zabranjen dolazak na sljemensku utrku
NE PONOVILO SE Zbog pandemije koronaviru­sa navijačima je bio zabranjen dolazak na sljemensku utrku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia