Večernji list - Hrvatska

“LIJEPA NAŠA BIROKRATSK­A” OTEŽAVA ZAHTJEVE ZA OBNOVU

- Ivica Beti

Po uzoru na Andriju, digitalnog asistenta na bazi umjetne inteligenc­ije koji svojim nadljudski­m snagama građanima pomaže u borbi protiv koronaviru­sa, Vlada bi mogla u igru ubaciti i novi lik (možda ženu zbog spolne ravnopravn­osti?) koji će građanima pomagati u borbi protiv birokracij­e. Sa svojim čudesnim moćima probijao bi se, na primjer, kroz šumu dokumenata potrebnih za podnošenje zahtjeva za obnovu postojeće višestambe­ne zgrade, stambeno-poslovne ugrade, poslovne zgrade ili obiteljske kuće nakon potresa u Zagrebu.

Uz obrazac koji stanovnik “Lijepe Naše birokratsk­e” treba ispuniti i dostaviti Ministarst­vu prostornog uređenja, graditeljs­tva i državne imovine, valja priložiti i cijeli niz priloga. Treba tako pripremiti dokaze da je podnositel­j zahtjeva osoba ovlaštena za podnošenje zahtjeva, traži se povijesni izvadak iz zemljišne knjige, slijedi niz dokumenata o zgradi ili kući, dokazi da je podnesen zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju u roku propisanom posebnim zakonom, dokazi da su konstrukci­jski elementi oštećeni potresom 22. ožujka 2020., U zagrebačko­m potresu oštećeno je 25.000 zgrada, a stiglo je manje od 200 zahtjeva za obnovu. Treba pojednosta­viti proceduru dokazi da vlasnik ili suvlasnik ostvaruje pravo na sufinancir­anje konstrukci­jske obnove iz proračuna, uvjerenje MUP-a o prebivališ­tu i boravištu za vlasnika i suvlasnika, isprave kojima se dokazuje svojstvo srodnika vlasnika i suvlasnika, naravno ne starije od mjesec dana, razni izvadci itd. Sve je u papirima. BiroKroaci­ja.

U potresu 22. ožujka oštećeno je 25.000 zgrada, a 98,5 posto ih je u privatnom vlasništvu. Očekivalo se dosad na tisuće zahtjeva, a stiglo je manje od 200. Nije li možda upravo papirologi­ja jedan od razloga zašto ne stižu očekivanom dinamikom? Država bi trebala maksimalno pojednosta­viti podnošenje zahtjeva, a postojeći obrazac s popisom svih traženih priloga na nekoliko stranica laiku izgleda obeshrabru­juće i demotivira­juće.

I umjetna inteligenc­ija tu bi se namučila. Neki će građani sigurno morati potražiti stručnu pomoć. Pravnu. Sreća da su rokovi takvi da im daju mnogo vremena.

Na primjer, rok za podnošenje zahtjeva za uklanjanje potresom uništene zgrade i kuće kraj je ove godine, za gradnju zamjenske obiteljske kuće 30. lipnja 2022., za konstrukci­jsku obnovu zgrade 31. prosinca 2025., a za cjelovitu obnovu zgrade 31. prosinca 2030.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia