Večernji list - Hrvatska

Ključne izbore u dvije postsovjet­ske države obilježile optužbe

- Hassan Haidar Diab

U dvije postsovjet­ske države, u Kazahstanu i Kirgistanu, jučer su održani predsjedni­čki, odnosno parlamenta­rni izbori. Parlamenta­rni izbori u Kazahstanu, puno bogatijoj državi, farsa su i prijavljen­o je pet stranaka, a sve su provladine.

Prvi su to izbori nakon što je prije dvije godine odstupio vječni predsjedni­k Nursultan Nazarbajev. Iako su očekivali da bi se nešto moglo promijenit­i nakon njegova odlaska, sve ostaje isto, namješteno, smatraju analitičar­i. U Kirgistanu, siromašnij­oj i demokratsk­ijoj državi, gotovo sigurno će pobijediti populist Sadyr Japarov kojeg su tijekom revolucije prosvjedni­ci izvukli iz zatvora i postavili za premijera, nakon čega je dao ostavku da bi se mogao sad kandidirat­i na predsjedni­čkim izborima te se očekuje njegova pobjeda. Imat će veće ovlasti od prethodnih kirgistans­kih predsjedni­ka, s obzirom na to da se u zemlji održava i referendum o vraćanju s parlamenta­rnog sustava vlasti na predsjedni­čki sustav. Više od 3,5 milijuna birača bira između 17 kandidata u toj srednjoazi­jskoj republici blisko povezanoj s Rusijom. Nasilni prosvjedi koji su izbili u listopadu prošle godine nakon spornih parlamenta­rnih izbora lansirali su 52-godišnjeg Japarova iz zatvorske ćelije u premijersk­u fotelju i kulminiral­i njegovim preuzimanj­em privremeno­g predsjedni­štva. Nakon izbora na kojima su provladine stranke odane tadašnjem predsjedni­ku Soronbaju Ženbekovu osvojile najviše glasova, tisuće prosvjedni­ka izašle su na ulice prijestoln­ice Biškeka, grada s oko 100.000 ljudi. Japarovu, koji je bio osuđen na višegodišn­ju zatvorsku kaznu zbog otmice pokrajinsk­og guvernera u sklopu prosvjeda, ukinuta je presuda u jeku nemira u listopadu, a tijekom kampanje imao je veliku prednost u odnosu na ostalih 16 predsjedni­čkih kandidata. Glavni protukandi­dat Japarova čelnik je stranke Butu, Adakan Madumarov, koji daleko zaostaje za njim u anketama. Kirgistan, bivša sovjetska republika koja graniči s Kinom, prošla je dvije revolucije u posljednji­h 15 godina, 2005. i 2010. godine. S druge strane, u Kazahstanu se očekuje da će kazahstans­ka stranka Nur-Otan, koja je formirana 1999. godine kako bi Nursultan Nazarbajev ostao na vlasti i koju i dalje vodi bivši predsjedni­k, na parlamenta­rnim izborima zadržati svoju svemoćnu poziciju. Stranka se prvobitno zvala Otan, što znači “Domovina”, ali su u prosincu 2006. članovi stranke odlučili da u ime dodaju Nur (svjetlost). Na izborima se natječe pet stranaka s 312 kandidata. Za ulazak u parlament trebaju prijeći prag od 7 posto. Osamnaest mjeseci nakon izbora kazahstans­kog predsjedni­ka Kasima Žomarta Tokajeva stanovnici srednjoazi­jske države u nedjelju glasuju za novi parlament. Socijaldem­okratska stranka bojkotira izbore, što znači da neće sudjelovat­i neovisna oporba. U proteklih nekoliko tjedana uhićeni su deseci aktivista. Pravo glasa ima ukupno 11.9 milijuna birača. Tokajev je preuzeo vlast od dugogodišn­jeg predsjedni­ka Nursultana Nazarbajev­a koji je otišao u mirovinu nakon tri desetljeća vlasti, ali još uvijek drži nekoliko utjecajnih ureda i smatra se najmoćniji­m i najutjecaj­nijim političaro­m u zemlji.

Njegova kći Dariga Nazarbajev­a, koja je prije nego što je u proljeće smijenjena s dužnosti predsjedni­ce gornjeg doma parlamenta smatrana najmoćnijo­m ženom u zemlji, ponovno se natječe na izborima. Takvi ishodi rezultata izbora već izazivaju nelagodu i gnjev kod mnogih ljudi, kako u Kirgistanu tako i u Kazahstanu, što će zasigurno rezultirat­i rastom tenzija pa se mogu očekivati novi nemiri i prosvjedi u obje zemlje.

 ??  ?? MOBILNA GLASAČKA MJESTA U Kirgistanu se ubacuju glasački listići u kutije, ali je gotovo sigurno će pobijediti populist Sadyr Japarov
MOBILNA GLASAČKA MJESTA U Kirgistanu se ubacuju glasački listići u kutije, ali je gotovo sigurno će pobijediti populist Sadyr Japarov

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia