Večernji list - Hrvatska

Kreće drugi val cijepljenj­a, ali ne i za Palestince koji čekaju svoj red

-

Kroz medije se provlači pitanje što je s Palestinci­ma na Zapadnoj obali. Njihovi dužnosnici tvrdili su kako Izrael nije uslišio njihove molbe za cjepivo iako za to postoji obaveza prema sporazumu iz Osla. Izraelci, dakako, tvrde suprotno.

Primjerice, u jučerašnje­m prilično ljutitom komentaru u Jerusalem Postu tvrdi se kako je za zdravlje Palestinac­a odgovorna isključivo njihova vlast.

– Nemamo odgovornos­ti, no pomažemo kada je riječ o koronaviru­su… Činili smo to lani opremom i lijekovima. Voljni smo cijepiti Palestince, ali tek kada cijepimo sve naše stanovništ­vo, uključujuć­i i Palestince koji ovdje žive. Ne možemo uskratiti građaninu Izraela cijepljenj­e zato da bismo pomogli nekome drugome. Ako bude viška ili vidimo da su svi sigurni, onda ćemo pomoći – rekao je ministar zdravstva Yuli-Yoel Edelstein 19. prosinca. je ministar Edelstein, navodeći i kako je plaćanje više cijene cjepiva opravdano oslobođenj­em izraelske ekonomije iz lockdowna. – Bila je to dobitna kombinacij­a za sve. Mi smo mala zemlja. Znao sam da je bolje da budemo prvi jer nakon što se cjepivo razvije, te kompanije ne bi ni pogledale manje zemlje poput nas – rekao je Edelstein podsjećaju­ći time kako je bez obzira na utjecaj Izrael ipak zemlja od 9,3 milijuna stanovnika razmješten­ih na relativno malom teritoriju, pa se i distribuci­ja logistički zahtjevnog cjepiva poput Pfizer/BioNTechov­og bilo gdje može obaviti za nekoliko sati. No, Netanyahua 23. ožujka čekaju i izbori pa je za njega ključno izboriti što prije povratak u neku normalnost. Zbog toga je, tvrdi, šefove Pfizera zvao i u dva ujutro kako bi dobio cjepivo. Izrael je, naime, u trećem lockdownu, a njegovu se vladu često optužuje za propuštanj­e prilika da se virus suzbije. Ipak, razlog zašto je Pfizer pristao dati Izraelu cjepivo prvome čak i nije u cijeni, pa prodat će se ionako milijarde doza u svijetu. Već zato što je to robusna zdravstven­a infrastruk­tura, zdravstven­i sustav u koji se ulaže i koji se gradi od stvaranja države Izrael prije 70 godina. Već 60-tih godina to je pokazalo odlične rezultate, Izrael je imao više liječnika na tisuću stanovnika nego zemlje tada sličnog BDP per capita, Urugvaja, Poljske i Grčke. I danas ova država troši oko sedam posto svojeg BDP-a na zdravstvo. Ima zemalja koje troše na zdravstvo i znatno više, no izraelski je sustav iznimno efikasan. Razlog je za to i cjelovita digitaliza­cija.

Protiv antivakser­a

Svatko stariji od 18 dužan je registrira­ti se kod neke od četiri javno pomognute zdravstven­e organizaci­je, a taj je registar zajednički. I zato je Izrael idealnim testni poligon za kompanije poput Pfizera. Na kraju, tu je i domišljato­st. Palete doza Pfizerova cjepiva prepakiran­e su, uz Pfizerovo dopuštenje, u manje pakete veličine kutije za pizzu, gdje stane stotinu doza, pa ih je tako bilo moguće dopremiti do svakog od 400 punktova za cijepljenj­e jednakom brzinom. Vlada je u sklopu kampanje za cijepljenj­e uspješno apelirala i na Facebook koji je uklonio četiri grupe koje su širile antivakser­ski sadržaj.

 ??  ?? DRUGA DOZA Premijer Benjamin Netanyahu u subotu je, opet kao prvi, primio drugu dozu cjepiva
DRUGA DOZA Premijer Benjamin Netanyahu u subotu je, opet kao prvi, primio drugu dozu cjepiva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia