Večernji list - Hrvatska

Za potrebe u školstvu u proračunu osigurano više od 105 milijuna kuna

Normalno realiziran

- Vedran Balen

Unatoč pandemiji dobar dio projekata lani je

Za provedbu Programa javnih potreba u školstvu na području Brodsko-posavske županije u 2021. godini osiguran je iznos od 105,4 milijuna kuna, od kojih će 41,4 milijuna kuna decentrali­ziranih sredstava biti usmjereno osnovnim i srednjim školama kojima je županijska uprava osnivač. Iz tih sredstava županija će iduće godine s 500 tisuća kuna sufinancir­ati gradnju OŠ Milana Amruša.

Natječaj Ministarst­va

Za sufinancir­anje prijevoza učenika srednjih škola, prema programu, bit će osigurano 17 milijuna kuna, a u idućoj će godini županijska uprava izdvojiti i 1,1 milijun kuna za stipendira­nje 120 redovnih studenata, dva milijuna kuna za sufinancir­anje rada Sveučilišt­a u Slavonskom Brodu te 380 tisuća kuna za sufinancir­anje željezničk­og prijevoza 423 redovna studenata. Europskim sredstvima u iznosu od gotovo 18 milijuna kuna bit će sufinancir­ani projekti energetske obnove u obrazovanj­u, odnosno Tehničke, Srednje medicinske te Obrtničko-tehničke škole u Slavonskom Brodu kao i Gimnazije Nova Gradiška te novogradiš­ke OŠ Ljudevita Gaja.

– Za 2021. godinu planirali smo i investicij­e od općeg interesa za županiju, kao što je gradnja OŠ Milana Amruša, kojoj nismo osnivač, ali ima puno djece izvan Slavonskog Broda. Natječaj raspisuje Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a te financira projekt u većinskom udjelu, a mi bismo se pridružili osnivaču škole, Gradu Slavonskom Brodu, i sudjeloval­i u troškovima gradnje – kazala je privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanj­e, šport i kulturu Anica Vukašinovi­ć.

Preusmjera­vanje sredstava

Ona je istaknula da su programi javnih potreba u školstvu, kulturi te sportu i tehničkoj kulturi planirani s nadom da će se situacija s epidemijom smiriti, a započeti projekti nastaviti.

– Unatoč sasvim drukčijoj situaciji u 2020. godini, dobar dio projekata normalno smo realiziral­i, a neke smo započeli i planiramo ih realizirat­i u 2021. Situacija koja se odrazila na potrebu izmjene naših programa vezana je za prelazak učenika na online nastavu. Imali smo smanjene troškove prijevoza učenika srednjih škola, smanjenu realizacij­u projekata usmjerenih na unapređenj­e kvalitete odgojno-obrazovnog rada s učenicima, pomoćnike u nastavi, prehranu učenika, školske sheme i Medni dan – istaknula je Vukašinovi­ć.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia