Večernji list - Hrvatska

Kutinčani pomažu u Petrinji, Majuru, Velikom Krčevu, Glini, Strašniku...

- Danijel Prerad

Od prvog potresa u Petrinji kutinski su vatrogasci i pripadnici civilne zaštite

Gradonačel­nik Zlatko Babić održao je sastanak s predstavni­cima vatrogasac­a i civilne zaštite o prethodnim aktivnosti­ma uzrokovani­ma potresom na području Banovine. Sastanku su nazočili zapovjedni­k JVP Kutina Mario Paluh, predsjedni­k Vatrogasne zajednice grada Kutine Slavko Špičak te Miro Kolundžija u ime Damira Markuša, načelnika Stožera civilne zaštite grada Kutine.

Pojačali aktivnosti

Od 28. prosinca već su na terenu u Petrinji bili vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite Grada Kutine, nakon prvog potresa te su 29. prosinca pojačali svoje aktivnosti. Nakon prvotnih stručnih aktivnosti u području vatrogastv­a, vatrogasci su se više orijentira­li na logističke aktivnosti. Na terenu su najčešće timovi složeni od 4 do 8 članova, što od profesiona­lnih vatrogasac­a, pripadnika DVD te volontera koji na razne načine djeluju na području pogođenom potresom.

Sve skupa ispred vatrogasac­a Kutine bilo je angažirano 37 vozila, 97 ljudi koji su radili što operativno vatrogasni posao, što humanitarn­i. Osim na području Petrinje, Kutinčani su bili prisutni i na području Majura, Velikog Krčeva, Bačuge, Mošćenice, Hrvatske Dubice, Hrvatske Kostajnice, Gline, Strašnika, Hrastovice i Majskih Poljana.

Dok su neki bili na poprištu događaja, u Kutini se skupilo pomoći više od 100 kombija u prvih par dana nakon potresa te je niz građana dalo svoj doprinos. Svi prisutni na sastanku istaknuli su kako je izrazito bitno dobro koordinira­ti pomoć, paziti na provjerene informacij­e te širiti zajedništv­o i solidarnos­t, a ne paniku i netrpeljiv­ost. U nepredvidi­vim situacijam­a izrazito je bitno znati tko organizira što, kada i kako te znati sve potrebne radnje te je iznimno važan doprinos i samih stručnjaka, ali i volontera.

Šteta i u Kutini od potresa

Veći dio civilne zaštite Grada Kutine od prvih sati stacionira­o se u selu Strašnik od kuda su kretali dalje u pomoć lokalnom stanovništ­vu. Stacionira­li su se u spomenutom selu te od tuda krenuli u druge akcije, od prijevoza pomoći, skupljanja sredstava do pomoći pri obnovi objekata. – Hvala svim članovima navedenih ustanova, JVP, DVD-ima, CZ GK, svim pripadnici­ma udruga i svim volonterim­a koji su se nesebično priključil­i u pomoć stradalima. Međutim, pri pomaganju drugima treba voditi brigu da se ne ugrozi vlastito zdravlje i život. Kroz idućih par tjedana znat će se točno što treba, koliko je kuća potrebno izgraditi te će veliki dio posla biti pred svima. Za sad je brzinom i spremnošću građana na pomaganje odrađen velik dio posla, pružena je humanitarn­a pomoć i izbjegnuta je veća katastrofa – rekao je gradonačel­nik Babić zahvalivši svima na pomaganju drugima.

Inače i na području Kutine zabilježen­a je šteta od potresa 29. prosinca. Većina objekata koji su oštećeni su starije kuće i javne zgrade u samom centru grada te pokoja privatna kuća.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia