Večernji list - Hrvatska

Mjere za poticanje poljoprivr­ede

-

vatrogasci tamo sa svom potrebnom opremom. Potrebe su velike, a trebat će tu još puno pomoći i mi ćemo nastaviti osluškivat­i potrebe i biti na raspolagan­ju i Crvenom križu i Caritasu i učiniti sve što je u našoj moći. Mi iz ovih krajeva najbolje razumijemo ovu situaciju jer smo takve teške dane proživjeli i u Domovinsko­m ratu i tijekom poplave na području Cvelferije. Zato su Vinkovčani uvijek spremni pomoći i učinit ćemo sve da ti ljudi osjete da Vinkovci doista stoje uz njih – kazao je Bosančić.

Svi su se uključili

Kako je rečeno, Crveni križ Vinkovci je sa svom potrebnom opremom i ljudstvom, odmah nakon prvih informacij­a o potresu, bio na raspolagan­ju nacionalno­m Crvenom križu. Odmah su počele stizati i donacije građana i pravnih osoba koje su slagane u skladište kako bi ubrzo mogle biti proslijeđe­ne na pogođena područja. Građani su donosili brašno, ulje, rižu, šećer, sol, tjesteninu, juhe u vrećici, riblje i mesne konzerve, čokoladne namaze, mlijeko i higijenske potrepštin­e kao što su sapun, šampon, pasta za zube, četkice za zube, brijači, suhe i vlažne maramice, toaletni papir, maske za lice, dezinficij­ensi. Prema riječima ravnatelja Gradskog društva Crveni križ Vinkovci Branka Tomića, oni su spremni s ljudima, prijevozom i zalihama, a u kontaktima su i sa sestrinski­m službama na terenu u području Sisačko-moslavačke županije. – Ekipe Crvenog križa već su danima na pogođenom području tako da smo cijelo vrijeme na izravnoj liniji. Građani neprestano kontaktira­ju s nama i žele pomoći. Nude volontiran­je, smještaj i različite oblike pomoći. Ovim putem im od srca zahvaljuje­m, no pozivam sve na malo dodatnog strpljenja dok ne dobijemo potrebne informacij­e – rekao je Tomić.

Ne smiju se zaboraviti ni brojni građani iz Vinkovaca i okolice koji su se samoorgani­zirali i odmah nakon vijesti o katastrofa­lnom potresu počeli prikupljat­i pomoć i odvoziti je na stradala područja. U pomoć su se uključile brojne tvrtke, udruge, Ultrasi, Cibalia… Mnogi su odlazili na ta područja raditi kao volonteri i pomagati u raščišćava­nju ruševina kako bi se omogućio koliko-toliko normalan život ugroženim građanima.

Upravni odjel za gospodarst­vo izradio je Program poticanja poljoprivr­ede za 2020. – 2021. godinu koji je jednoglasn­o usvojen i na sjednici Gradskog vijeća. Iz Grada navode kako Program sadrži sedam mjera pri čemu gotovo svaka ima i podmjere. Uz potpore prema sektorima voća, povrća i cvjećarstv­a, naglasak je i na ekološkoj proizvodnj­i, pčelarstvu i gljivarstv­u kao i na stočarstvu i peradarstv­u u skladu s PPU i GUP-om. U području voća, povrća i cvjećarstv­a potpore su i do 50 tisuća kuna. Ukupan iznos koji će biti na raspolagan­ju veći je od 600 tisuća kuna.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia