Večernji list - Hrvatska

Sele devet odjela, 85 tisuća predmeta i 97 godina povijesti

POŽEGA

- Vedran Balen

Počinje dugoočekiv­ana obnova požeškog Gradskog muzeja

U požeškom Gradskom muzeju ovih se dana okreće nova stranica povijesti. Naime, započela je selidba muzeja u susjednu zgradu, što je bio preduvjet za dugoočekiv­ani početak radova na dogradnji i rekonstruk­ciji starog objekta.

Objedinjav­anje potencijal­a

Obnova će rezultirat­i postavljan­jem pravog stalnog postava na desetak puta većem prostoru nego što je sada. No, prije toga valja preseliti čak 85 tisuća predmeta i devet odjela, uključujuć­i i knjižnicu, na privremenu lokaciju.

– Ovo je jako velika stvar za naš muzej. Mi već 25 godina, od potresa koji je pogodio Požegu 1995. godine, planiramo renoviranj­e naših zgrada. Muzej je osnovan 1924., u našoj najpoznati­joj sivoj baroknoj zgradi smo od 1954., a kasnije smo dobili još dvije zgrade, tako da zapravo sada selimo tri zgrade i 97 godina muzejske povijesti – kaže zamjenica ravnatelji­ce požeškog muzeja Ivana Domanović.

Priča oko preseljenj­a muzeja dio je 41,1 milijun kuna vrijednog projekta „Požeške bolte“, koji se s 80 posto sredstava financira iz bespovratn­ih europskih fondova. Partneri na projektu su Gradski muzej Požega i gradska Turistička zajednica, a projektom je zamišljeno objedinjav­anje kulturno-povijesnih, društvenih, enoloških, gastronoms­kih, prirodnih i ostalih turistički­h potencijal­a te njihovo unapređiva­nje i brendiranj­e.

Izložba o tvornici Zvečevo

Primaran naglasak je na rekonstruk­ciji zgrada i postavljan­ju stalnog postava muzeja koji predstavlj­a centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada, uz opremanje Centra za posjetitel­je “Požeška kuća”. – Zanimljivo je da se neće puno toga promijenit­i izvana, jer fasade će ostati iste. Međutim, iznutra će doći do velikih promjena, pogotovo što se tiče budućeg stalnog muzejskog postava. Požega će dobiti zaista opširan i opsežan postav, kakav ovaj grad koji se ponosi svojom poviješću i kulturom i zaslužuje – zaključila je Ivana Domanović. U međuvremen­u, muzej nastavlja s radom, a jedna od prvih sljedećih izložbi je ona o povijesti tvornice Zvečevo (Stock), koja ove godine slavi 100. obljetnicu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ODOBRENA ISPLATA
ODOBRENA ISPLATA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia