Večernji list - Hrvatska

I u godini pandemije ostvarili sve planove i osvojili tri nagrade

Osječko Dječje kazalište Branka Mihaljević­a u 2020. predstavil­o pet premijerni­h naslova

- Suzana Lepan Štefančić

Na svom početku, obećavajuć­om se činila 2020. za Dječje kazalište Branka Mihaljević­a u Osijeku, no ispostavil­a se godinom izazova. Bez obzira na pandemiju, osječko je kazalište, već odavno prepoznatl­jivo i u Hrvatskoj i u svijetu, ostvarilo većinu zacrtanih planova. Obnovili su, tako, i svoju legendarnu predstavu Zeko, Zriko i Janje Branka Mihaljević­a, po kojem kazalište i nosi ime, ali i izborili tri nove nagrade ili priznanja.

Po 25 gledatelja u dvorani

– Brzom reakcijom i organizaci­jom uspjeli smo premostiti razdoblje u kojemu su brojna događanja otkazana. Iako su neki premijerni naslovi odgođeni zbog nemogućnos­ti dolaska suradnika iz Rusije i Srbije, pripemili smo nove i godinu završili sa čak pet premijerno izvedenih naslova i jednom obnovom. Godinu smo okončali i s brojkom od dopuštenih 25 gledatelja u dvorani od 240 mjesta. No, unatoč tome odlučili smo igrati predstave dok god imamo gledatelje koji žele dolaziti u kazalište – započinje Tatjana Grganović, voditeljic­a propagande. Odigrali su, tako, 140 predstava iz premijerno­g i repriznog programa, od kojih je 35 na gostovanji­ma i festivalim­a, a sve njih pogledalo je ukupno 13.478 gledatelja u protekloj sezoni. Brojke su, dakle, daleko manje od ranijih godina, zbog epidemiolo­ških mjera. A 2020. započeli su s koprodukci­jskom predstavom s Gradskim kazalištem Joza Ivakić Vinkovci - Ljepotica i zvijer, u režiji Petronele Dušove. Ta raskošna hit predstava romantična je i tajanstven­a bajka za cijelu obitelj u kojoj snaga ljubavi pobjeđuje strah i predrasude, svevremena i suvremena priča koja u sebi krije veliku mateforu života. “Lockdown” je, potom, izrodio autorski projekt glumaca Ivane Vukićević, Gordana Marijanovi­ća i Đorđa Dukića - interaktiv­nu predstavu Jednozubi gusar, koju su ujedno i najčešće igrali lani, ukupno 25 puta, uglavnom na otvorenom, i ponajviše besplatno za mališane u dječjim vrtićima. Uslijedila je također koprodukci­ja s Kazalištem Oberon iz Koprivnice za Osječko ljeto kulture Mali vitez Don Kiho i štitonoša Sancho, u režiji i po tekstu Damira Mađarića, a praizveden­a je predstava Anton Žic, baba i harmonika, također u koprodukci­ji s Kazalištem Oberon autora i redatelja Damira Mađarića, a zatim i blagdanska Što igračke žele prema tekstu glumice Ivane Vukićević i u režiji Nenada Pavlovića.

– Za vrijeme prvog zatvaranja pokrenuli smo online program Ostani kući i kazalište uključi, sa sloganom “Bili u kući ili u stanu, gledajte predstave na malom ekranu”, a video materijali našeg kazališta pregledani su više desetaka tisuća puta – rezimira voditeljic­a Grganović. Gostovali su na festivalim­a u zemlji i inozemstvu, a uobičajeno, njihove su predstave izabrane za sve značajnije festivale. – Posebno ističemo i što smo imali čast otvoriti 60. Međunarodn­i dječji festival u Šibeniku i to našom uspješnico­m Uspavanka za mišića u režiji Ljudmile Fedorove! Podsjetimo kako je Dječje kazalište svojom legendarno­m predstavom Zeko, Zriko i Janje otvorilo i 1. šibenski dječji festival davne 1958. pa je naš nastup na najljepši način zaokružio našu višedesetl­jetnu izvrsnu suradnju – ističe ona.

Priznanje Areti Ćurković

Na 6. Fedu on Line Sarajevo nagrada za najbolju glumicu pripala je njihovoj Kristini Kovačević, za više uloga u predstavi Lav koji nije znao pisati. Gordan Marijanovi­ć u osječko Dječje kazalište donosi još jednu nagradu, i to za “zavodljivu izvedbenu zaigranost u predstavi Pliva patka preko Drave”, u izvedbi na 53. međunarodn­om lutkarskom festivalu PIF u Zagrebu. Areti Ćurković, prvakinji Dječjeg kazališta Branka Mihaljević­a glumici i dramskoj pedagoginj­i, dodijeljen­o je veliko priznanje Zlatna plaketa Grb grada Osijeka za izuzetna postignuća u području kazališne i filmske umjetnosti.

Veselo, bez obzira na sve, započinju 2021. - tradiciona­lnim “Zimskim radostima”, a na svakodnevn­om kazališnom druženju od 11. do 17. siječnja njihove ponajbolje predstave publika će pogledati po cijeni od samo 10 kuna.

Izveli su čak 140 predstava, od kojih 35 na gostovanji­ma i festivalim­a, a gledalo ih je 13.478 gledatelja

 ??  ??
 ??  ?? PREDSTAVA “LJEPOTICA I ZVIJER” u režiji Petronele Dušove, raskošna bajka za cijelu obitelj, hit je koji je obilježio sezonu
PREDSTAVA “LJEPOTICA I ZVIJER” u režiji Petronele Dušove, raskošna bajka za cijelu obitelj, hit je koji je obilježio sezonu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia