Večernji list - Hrvatska

‘Otac me tukao u djetinjstv­u, sjećanje je bolno’

Arnold Schwarzene­gger nakon nereda u Capitolu pozvao Amerikance na slogu, ali i otkrio detalj iz obiteljske prošlosti

- Tamara Janušić

Jedan od najpoznati­jih glumaca akcijskih hitova 80-ih i 90-ih godina te bivši guverner Kalifornij­e Arnold Schwarzene­gger na Twitteru je objavio video u kojem se obratio svojim obožavatel­jima, ali i svim Amerikanci­ma vezano za rulju koja je prošli tjedan upala u Capitol. Naime, Arnold, iako se deklarira kao republikan­ac, poznat je kao veliki kritičar Donalda Trumpa. U videu je usporedio upad Trumpovih pristaša u Capitol s Kristalnom noći za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i otkrio nepoznatu činjenicu iz privatnog života.

Rulja je razbila i ideje

– Moramo zajedno izliječiti ono što se upravo dogodilo. Moramo to liječiti, ne kao republikan­ci ili kao demokrati, već kao Amerikanci – kazao je Schwarzene­gger na početku videa pozivajući na slogu između dvije strane te je zamolio da se prihvati da je pobjeda Joea Bidena potvrđena, bez obzira na to što je Donald Trump u sada već obrisanom videu na ugašenom Twitter profilu tvrdio da su rezultati izbora lažni te da je Biden ukrao pobjedu. Mnogi su tvrdili da su upravo njegove riječi bile poticaj njegovim pristašama da upadnu u Capitol i naprave kaos u kojem je živote izgubilo četvero ljudi, a posljedice se osjećaju i nekoliko dana kasnije te je jedan od policajaca zaduženih za osiguranje sam sebi oduzeo život u subotu.

– Rulja nije razbila samo prozore Kapitola. Rulja je razbila i ideje koje smo uzimali zdravo za gotovo i pogazila same principe na kojima je osnovana naša zemlja – kazao je Arnold dodajući da je rođen 1947. te je i sam osjetio posljedice Drugog svjetskog rata na svojoj koži u djetinjstv­u.

– Nikada to nisam javno podijelio jer je to bolno sjećanje. Ali moj bi se otac vraćao kući pijan jednom ili dva puta tjedno, vrištao bi i udarao nas i plašio moju majku. Nisam ga smatrao sasvim odgovornim jer je naš susjed isto to radio svojoj obitelji, a isto su radili i mnogi drugi očevi u susjedstvu – priznao je Arnold.

Oca su zavodili lažima

– Čuo sam to svojim ušima i vidio svojim očima. Ljudi su bili u velikoj boli od stvari koje su učinili, ali i zbog šrapnela u tijelima. Mog oca i naše susjede

Naš nogometaš Duje Ćaleta-Car i njegova djevojka Adriana Đurđević svoj odmor provode u Abu Dhabiju, gradu koji je jedno od njihovih omiljenih odredišta za odmor, pogotovo u ovim zimskim mjesecima. Adriana redovito otkriva obožavatel­jima na Instagramu kako se provode, a otkrila je i gdje se to nije smjela fotografir­ati i kako je pronašla način da zaobiđe neka pravila. Ovaj par, koji je dobio nadimak i hrvatski Beckhami, posjetio je džamiju šeika Zajeda koja se nalazi petnaestak kilometara od središta Abu Dhabija. Gradnja također su zavodili lažima, a ja znam kamo takve laži vode – dodao je glumac koji je rekao i da ocu više ne zamjera što je činio.

No za Trumpa nema nijednu dobru riječ te njemu mnogo toga zamjera.

– Predsjedni­k Trump neuspjeli je lider. Ući će u povijest kao najgori predsjedni­k u povijesti. Dobra stvar je što će uskoro biti nebitan kao stari tvit – kazao je.

Inače, Schwarzene­gger se doista uspješno oporavio od teške operacije zbog koje je neko vrijeme u listopadu proveo u bolnici. Rođen je sa srčanom manom, a otkrio je da mu je ugrađen novi aortni zalistak.

– Imam novi aortni zalistak uz novi zalistak plućne arterije od prošle operacije. Osjećam se fantastičn­o i već šećem ulicama Clevelanda – kazao je Arnold i dodao fotografij­e iz bolnice, a potom i neke iz šetnje.

Schwarzene­gger je 2018. bio na hitnoj operaciji na otvorenom srcu te mu je tada zamijenjen zalistak plućne arterije.

Duje i Adriana zaobišli stroga pravila i slikali se ispred džamije u Abu Dhabiju

ove džamije trajala je 12 godina i stajala je oko 500 milijuna dolara, a jedna je od dviju džamiju u Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima koju mogu posjetiti i osobe koje nisu muslimansk­i vjernici. “Iako se nismo smjeli zagrliti, snašli smo se koliko smo mogli da se bar malo priljubimo jedno uz drugo. Sa svojim šeikom”, napisala je Adriana na fotografij­ama na kojima s Dujom pozira u blizini džamije. U komentarim­a je, odgovaraju­ći prijatelji­ma i pratitelji­ma, otkrila i kako je neke fotografij­e morala izbrisati.

 ??  ??
 ??  ?? SRETNI PAR Adriana je morala izbrisati neke fotografij­e
SRETNI PAR Adriana je morala izbrisati neke fotografij­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia