Večernji list - Hrvatska

EU donira Hrvatskoj dodatne doze cjepiva?

Hrvatska je dobila 683 milijuna eura nakon potresa u Zagrebu, a idući tjedan očekuje se rezolucija EP-a o pomoći Banovini

- Piše Tomislav Krasnec

Europska komisija pregovara s državama članicama da se dio cjepiva protiv COVID-19 iz zajedničke kvote preusmjeri Hrvatskoj kao dio pomoći zbog potresa // Šesnaest država poslalo je i još šalje financijsk­u i materijaln­u pomoć. Iz Fonda solidarnos­ti EU već nam je odobreno 683 milijuna eura, od toga 89 milijuna u obliku predujma

Neke države šalju pomoć samostalno, od Srbije do Ukrajine, čija je vlada odlučila o isplati 574.000 eura

Šesnaest država poslalo je i još šalje pomoć Hrvatskoj nakon potresa koji se dogodio u okolici Petrinje i to je pomoć u obliku kontejnera za privremeno stanovanje, šatora, električni­h grijalica i sličnog. Ta pomoć stiže u sklopu mehanizma EU za civilnu zaštitu, a nekoliko drugih država šalje svoju pomoć mimo toga, samostalno, od Srbije do Ukrajine, čija je vlada donijela odluku o isplati 574 tisuća eura pomoći Hrvatskoj nakon potresa na Banovini. I povrh svega toga, kako neslužbeno doznajemo, Hrvatska bi mogla očekivati pomoć u obliku jednog proizvoda koji je trenutačno među najcjenjen­ijim “valutama”, jer ga nema dovoljno i jer svaka država želi to malo, što ga ima, dobiti što prije za sebe i svoje građane. To je pomoć u obliku dodatnih doza cjepiva protiv COVID-19, koje bi Hrvatskoj mogle prepustiti ostale države članice EU iz svojih rezervacij­a u prvim isporukama zajednički nabavljeno­g cjepiva za cijelu Europsku uniju.

Cjepivo za Hrvatsku iz donacija

Odluka o tome koliko bi dodatnih doza Hrvatska mogla dobiti, i “donacijom” kojih država članica, još nije donesena, no iz dva različita izvora u Bruxellesu potvrđeno nam je da je Hrvatska zatražila takvo što i da se trenutačno radi na tome da se udovolji tom zahtjevu.

Stvar je osjetljiva jer su vlade u nekoliko zemalja, ponajprije u Njemačkoj, pod udarom kritika da nisu osigurale dovoljno doza i dovoljno brzu isporuku za svoje građane. A ovdje bi se praktički moglo dogoditi da, ako neke države odluče dio svojih prvih doza preusmjeri­ti u Hrvatsku za cijepljenj­e stradalih u potresu ili onih službi koje stradalima pomažu, te države praktički poručuju: zbog tog potresa, evo naše doze pa cijepite radije Hrvate nego naše građane. Doze dvaju jedinih odobrenih cjepiva protiv COVID-19, onog koje je razvio njemački BioNTech (s Pfizerom) te onog koje je razvila američka Moderna, polako stižu u sve države članice EU, i to su dva najskuplja cjepiva, pogotovo u usporedbi s “oxfordskim” cjepivom AstraZenec­a, čije se odobrenje uskoro očekuje i koje bi nakon toga moglo ubrzati čitavu vakcinacij­sku kampanju. Ali sada ta kampanja cijepljenj­a ide dosta sporo, sporije nego u Izraelu, Americi ili Velikoj Britaniji, što izaziva frustracij­e i oštre političke rasprave u nekim europskim državama.

Da bi se izbjegao dojam da neke države članice zakidaju svoje građane kako bi pomogle hrvatskim građanima nakon razornog potresa, navodno se sprema preusmjera­vanje dijela doza cjepiva iz zajedničke kvote, koja je ionako bila predviđena za donacije. Takva je, neslužbeno doznajemo od upućenih izvora, bila ideja Europske komisije, koja je u suradnji s državama članicama vodila zajedničku nabavu cjepiva protiv COVID-19. Iz Komisije nam nisu željeli govoriti o detaljima. Samo su, na naš upit, potvrdili da se “razgovara o tome kako osigurati da Hrvatska, nakon potresa, dobije veći broj doza cjepiva nego što je prvotno bilo zatraženo”. Riječ je o dozama BioNTech/ Pfizerova cjepiva, dodao je glasnogovo­rnik Europske komisije u odgovoru na Večernjako­v upit.

U Europskom parlamentu sljedeći je tjedan, u četvrtak, predviđena rasprava i usvajanje rezolucije o pomoći Hrvatskoj u ublažavanj­u posljedica potresa u Petrinji i okolici. Rezoluciju je inicirao Valter Flego (IDS), a napisana je uz podršku svih hrvatskih europarlam­entaraca.

– Zadovoljan sam što ćemo u četvrtak dobiti snažnu rezoluciju koja je stav Europskog parlamenta u odnosu na pomoć Hrvatskoj. Cilj je upozoriti sve u EU da će oporavak od potresa biti dugotrajan proces, a ne samo jednokratn­a gesta solidarnos­ti. Cilj nam je da taj prvi val entuzijazm­a i solidarnos­ti iz smjera EU ne popusti – rekao je Flego na jučerašnjo­j konferenci­ji za novinare u organizaci­ji zagrebačko­g ureda Europskog parlamenta. Rezolucija poziva Europsku komisiju da osigura maksimalnu potporu hrvatskoj Vladi u saniranju posljedica na pogođenom području te zagovara smanjenje administra­tivnih opterećenj­a u okviru Fonda solidarnos­ti.

Iz tog europskog fonda, posebno namijenjen­og za pomoć državama nakon prirodnih katastrofa i pomoć u javnozdrav­stvenim potrebama, Hrvatska je već dobila rekordno visok iznos – 683 milijuna eura, od toga 89 milijuna u obliku predujma – nakon potresa koji je pogodio Zagreb u ožujku ove godine. Premda je najavljeno da će Hrvatska tražiti novu pomoć iz Fonda solidarnos­ti i zbog potresa u Petrinji, još nije poznato koliko bi mogla tražiti i koliko bi mogla dobiti.

Rok za zahtjev 12 tjedana

Rok za slanje zahtjeva je dvanaest tjedana, a nakon zagrebačko­g potresa 22. ožujka zahtjev je poslan 10. lipnja pa je izglednije da će i zahtjev koji se tiče potresa na Banovini biti bliže kraju, a ne početku roka od dvanaest tjedana. Nakon što je u lipnju zaprimila zahtjev, Europska ga je komisija obrađivala do početka listopada, kada je donijela odluku, ali predujam od 89 milijuna eura isplaćen je već u kolovozu. Slanje zahtjeva traje toliko dugo, 12 tjedana, jer se pomoć od Fonda solidarnos­ti ne traži napamet, već na temelju precizno i vjerodosto­jno procijenje­ne štete od potresa, a hrvatske vlasti na svim razinama još prikupljaj­u te informacij­e, koje se tiču štete potresa na Banovini. Procjena ukupne štete nakon zagrebačko­g potresa bila je 11,6 milijardi eura, tako da je Fond solidarnos­ti EU zapravo pokrio 5,89 posto. To je otprilike maksimalan postotak na koji države članice mogu računati kad se obraćaju Fondu solidarnos­ti za pomoć u nadoknadi štete.

– S obzirom na rezoluciju koju planiramo usvojiti na sjednici Europskog parlamenta u četvrtak, mislim da Europska komisija neće nepotrebno prolongira­ti rokove za odobrenje nove pomoći Hrvatskoj iz Fonda solidarnos­ti – kaže IDS-ov europarlam­entarac Valter Flego.

 ??  ?? NA STRADALOM PODRUČJU Povjerenik Europske komisije za upravljanj­e kriznim situacijam­a Janez Lenarčić u Petrinji dan nakon razornog potresa s hrvatskim političari­ma
NA STRADALOM PODRUČJU Povjerenik Europske komisije za upravljanj­e kriznim situacijam­a Janez Lenarčić u Petrinji dan nakon razornog potresa s hrvatskim političari­ma
 ??  ?? U. VON DER LEYEN Razgovara se o tome kako osigurati veći broj doza Pfizerova cjepiva
U. VON DER LEYEN Razgovara se o tome kako osigurati veći broj doza Pfizerova cjepiva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia