Večernji list - Hrvatska

Imovinske kartice sudaca dostupne građanima

- (Marinko Jurasić)

Državno sudbeno vijeće objavilo je na poveznici https:// imovinske-kartice.pravosudje. hr pristup mrežnoj aplikaciji s izvješćima o imovini svih nešto više od 1700 sudaca u Hrvatskoj te 636 državnih odvjetnika. Time je konačno ispunjeno obećanje bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovi­ća iz 2017. godine, jer je u međuvremen­u trebalo provesti još neke normativno-tehničke radnje na tom pravosudno­m “vrućem krumpiru”.

Imovinske kartice i do sada su bile dostupne, ali uz pisani zahtjev te su novinari više redakcija, pa i Večernjeg lista, već objavili imovinske kartice sudaca Vrhovnog suda i predsjedni­ka županijski­h i većih općinskih sudova. Sada su te kartice bez ikakva ograničenj­a stalno dostupne svim građanima. Takvoj objavi protivila se Udruga hrvatskih sudaca te istaknutij­i suci, obrazlažuć­i da je njihov položaj zbog trajnosti njihove funkcije neusporedi­v s položajem političara pa je objava njihova imovnog stanja zapravo trajnog, cjeloživot­nog karaktera. A i radi vlastite i sigurnosti svoje obitelji inzistiral­i su barem na kontrolira­noj objavi kakva je postojala do sada, jer svatko tko je htio dobiti uvid u imovinsko stanje pojedinog suca morao je poslati obrazložen­i zahtjev.

Suci najkasnije do 1. ožujka ove godine moraju objaviti bitne promjene u svojoj i imovini svoga (izvan)bračnog druga, životnog partnera i maloljetne djece. Naime, uz imovinu dužnosnika posebno se vodi i imovina partnera ili partnerice te maloljetne djece. Imovinska kartica predsjedni­ka Vrhovnog suda Đure Sesse objavljena je već prije pa se sada može usporediti aktualno stanje sa stanjem iz 2017., kad je postao predsjedni­k. Imovinsko stanje glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek detaljno je objavljeno prije nešto više od pola godine kad je stupila na dužnost.

 ??  ?? ĐURO SESSA Imovinska kartica predsjedni­ka Vrhovnog suda objavljena je već prije pa se sada može usporediti sa stanjem iz 2017.
ĐURO SESSA Imovinska kartica predsjedni­ka Vrhovnog suda objavljena je već prije pa se sada može usporediti sa stanjem iz 2017.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia