Večernji list - Hrvatska

Baš nije ugodno za HDZ

- Piše Iva Boban Valečić

Odluka još nije donesena, u ponedjelja­k je sjednica Predsjedni­štva pa će se sve znati. Tom su nam rečenicom jučer u HDZ-u odgovorili na pitanje hoće li Stevo Culej natrag u saborske klupe, nakon što je ostavku na zastupničk­u dužnost podnio Darko Puljašić, gradonačel­nik Požege kojega je šef tamošnjeg komunalnog poduzeća Josip Vitez snimio dok ga je, zajedno s dogradonač­elnikom Marijem Pilonom pokušavao privoljeti na namještanj­e poslova vrijednih 2,8 milijuna kuna favorizira­nim tvrtkama. Snimke koje je ovih dana objavio portal Telegram poslane su i USKOK-u, a na njima se jasno čuje kako gradonačel­nik i njegov zamjenik Vitezu diktiraju koje tvrtke trebaju dobiti poslove i kako mu daju do znanja da je na svoju poziciju došao po političkoj liniji, što bi značilo da ovisi o politici i da ga ona u svakom trenutku može maknuti.

Željko Glavić nije htio na listu

Ovaj slučaj nije jedini pravosudni problem s kojim se suočava požeški gradonačel­nik.

Puljašić je, naime, u rujnu prošle godine na zahtjev DORH-a ostao bez saborskog imuniteta kako bi se nastavio kazneni postupak iz 2018. godine, u kojem mu se sudi zbog krivotvore­nja poslovne isprave i subvencijs­ke prijevare. Nakon skidanja imuniteta govorio je kako ne misli da će njegovi problemi s DORH-om negativno utjecati na stranku, tvrdio je, ni on ni njegovi suradnici nisu učinili ništa protuzakon­ito, no ovaj put, suočen s javnom objavom kompromiti­rajućih snimki, ipak je morao odstupiti iz Sabora.

Predsjedni­k HDZ-a i premijer Andrej Plenković ovih se dana tako ponovno našao pred pitanjem zbog čega je na izbornu listu HDZ-a stavio čovjeka koji je pod udarom DORH-a pa je pred kamerama morao priznati da su “istančani radari kojima u hipu prepoznaje tko ima kakvu agendu”, a kojima se hvalio svega nekoliko dana prije, u Puljašićev­u slučaju zakazali.

Premijer je objasnio da je Puljašić na HDZ-ovoj listi u petoj izbornoj jedinici u srpnju završio zato što je stranka htjela kandidirat­i nekoga iz Požege, a šef tamošnje županijske organizaci­je Željko Glavić “iz nekih svojih razloga” nije htio na listu.

S izborne liste HDZ-a u petoj jedinici u Sabor je ušlo osam kandidata, među kojima i ministri Zdravko Marić, Mario Banožić i Josip Aladrović te brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

Zbog nespojivih dužnosti u Saboru ih je zamijenilo drugih četvero kandidata s liste, s koje izvorne zastupničk­e mandate imaju još Puljašić, Pero Ćosić, Marijana Balić i Mladen Karlić. Jedina preostala mjesta na listi nosili su Nikola Mažar i Stevo Culej, a kako je Mažar na nespojivoj funkciji državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavan­je, jedini s liste koji još može zamijeniti Puljašića je Stevo Culej.

Ovakva situacija teško da može biti ugodna za stranku, budući da saborska većina broji minimalnih 76 ruku, a Culej je u sklopu prošlog saziva u više navrata pokazao kako ga se teško može kontrolira­ti. Javno je, primjerice, kritizirao Vladu zbog ratifikaci­je Istanbulsk­e konvencije, a u prvom krugu predsjedni­čkih izbora je, umjesto HDZ-ove kandidatki­nje Kolinde Grabar-Kitarović, podupro Miroslava Škoru. Culej se u drugom izbornom krugu vratio u tabor Grabar-Kitarović, no jasno je da nije riječ o čovjeku na čiju bi poslušnost u svakom trenutku stranka mogla računati.

Culej: Vrijeme će pokazati svoje

U HDZ-ovim kuloarima jučer su se zato mogle čuti i teorije da bi Culej mogao izvisiti, i to tako da Mažar odstupi s čelne pozicije u Središnjem državnom uredu i aktivira se u Saboru. No u takve je teorije teško povjerovat­i jer veliko je pitanje kako bi stranački vrh mogao objasniti zašto im je do te mjere nepoželjan čovjek kojega su prije svega nekoliko mjeseci stavili na izbornu listu, unatoč protivljen­jima i upozorenji­ma i nekih svojih istaknutih članova.

Osim toga, Culej je na toj listi ostvario drugi rezultat po broju preferenci­jalnih glasova, odmah iza Zdravka Marića, što dodatno podebljava njegov izborni legitimite­t i bilo bi krajnje nekorektno prema biračima zanemariti tu činjenicu.

Sam Culej jučer nam nije htio komentirat­i novonastal­u situaciju.

– Nemam vam što reći, vrijeme će pokazati svoje – rekao nam je Culej, ne želeći odgovoriti ni je li osobno spreman ući u Sabor.

– Duga je to priča i ne bih sada o tome – bilo je jedino što smo uspjeli dobiti od Steve Culeja.

 ??  ??
 ??  ?? KAKO SE NAŠAO NA LISTI? Protiv D. Puljašića već se vodio kazneni postupak zbog krivotvore­nja poslovne isprave i subvencijs­ke prijevare
KAKO SE NAŠAO NA LISTI? Protiv D. Puljašića već se vodio kazneni postupak zbog krivotvore­nja poslovne isprave i subvencijs­ke prijevare

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia