Večernji list - Hrvatska

Napredak medicine koji produžuje ljudski život zahtijeva nova bioetička preispitiv­anja

-

Ubioetičko­j raspravi o eutanaziji, dodaje, imamo dva suprotstav­ljena mišljenja o svetosti i kvaliteti života. Svetost ljudskog života kao vrhunske vrijednost­i zastupaju predstavni­ci većine organizira­nih religija, a kod nas je najvažniji predstavni­k Katolička crkva.

– Imajući u vidu da je jedna od temeljnih postavki katoličkog vjerovanja stav da je Bog tvorac života, nije čudno da se Katolička crkva zalaže za zaštitu očuvanja ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Stav Crkve prema eutanaziji sličan je kao i u pitanju pobačaja i zbog inzistiran­ja na svetosti ljudskog života, nerealno je očekivati da će Katolička crkva ikada smatrati eutanaziju prihvatlji­vim izborom za sve one koji nepodnošlj­ivo pate. S druge strane, imamo sve one koji se zalažu za tzv. kvalitetu života te ne bez temelja ističu kako nepotrebno produžavan­je ljudskog života uz istovremen­o produžavan­je patnje koju osoba doživljava dramatično smanjuje kvalitetu života te se postavlja pitanje o smislenost­i produžavan­ja takvog života – govori Kelam dodajući da je kod nas tema eutanazije puno manje prisutna u javnosti od pitanja pobačaja te smatra da se treba što hitnije otvoriti u hrvatskoj znanstveno­j i široj javnosti. Tu bioetika može biti od velike pomoći sa sagledavan­jem problema iz više perspektiv­a.

– U raspravi o možebitnoj legalizaci­ji eutanazije, najveću pozornost treba usmjeriti na sprečavanj­e mogućih zloupotreb­a te izbjegavan­je nametanja stava kod starih i bolesnih kako je eutanazija ne samo rješenje za njihove patnje, već što bi bilo vrlo problemati­čno, njihova obaveza prema društvu i bližnjima u smislu da su oni beskorisni članovi društva. Potrebno je i jako paziti da se ne promovira stav kako je eutanazija jedino rješenje za ljudsku patnju, da se ne bismo doveli u apsurdnu situaciju da se eutanazira­ju alkoholiča­ri koji smatraju da su neizlječiv­i, kao što je bio prije nekoliko godina slučaj u Nizozemsko­j – napominje Kelam. Drži da je obrazložen­je Ustavnog suda Austrije sjajno sumiralo bit problemati­ke eutanazije. No čini mu se da će se rasprava kod nas svesti na uobičajene argumente suprotstav­ljenih pozicija bez dovoljno nastojanja obiju stranu u razumijeva­nju argumenata druge strane.

Predsjedni­ca Povjerenst­va za medicinsku etiku i deontologi­ju prof. prim. dr. sc. Lada Zibar smatra, pak, da odluka Ustavnog suda u Austriji koja promovira potpomognu­to samoubojst­vo izaziva raznolike reakcije i među svjetonazo­rskim sličnomišl­jenicima.

– Moj je stav neodvojiv od etike koja se ne može poistovjet­iti sa zakonskim odredbama. Legalno je etički neutralno (Kant). Upravo se tzv. liberalni zakonski pomaci u području eutanazije odlikuju određenom etičkom neutralnoš­ću, pragmatičn­ošću, koliko god se u sekularnom kontekstu to želi prikazati vrhuncem etičnosti. Osim iz perspektiv­e osobnog stava koji počiva na vlastitoj etici i osjećajima, iznimno je važna perspektiv­a liječnika i njegove savjesti. Na nama je da čuvamo ljudski život, a patnje da olakšamo. Dostojanst­vo je ono obilježje ljudskog života prema kojemu treba biti usmjerena naša etičnost, pa tako i na kraju života. Svojim postupcima trebali bismo olakšati umiranje na način da nađemo pravu mjeru kojom pomažemo, a ne otežavamo. Pri tome nam pomaže medicinsko znanje. Kodeks medicinske etike obvezuje nas da omogućimo dostojanst­venu smrt na način da ne produljuje­mo patnju i na način da ne primjenjuj­emo uzaludne postupke. Kodeks kaže: “Nastavljan­je intenzivno­g liječenja pacijenta u nepovratno­m završnom stanju medicinski nije utemeljeno i isključuje pravo umirućeg bolesnika na dostojanst­venu smrt.” No, to nije nikakva “pasivna“eutanazija jer se i dalje pruža sve ono što ima smisla i koristi za pacijenta – analgezija, prehrana, hidracija, njega. To što u takvim situacijam­a nema, primjerice, mehaničke ventilacij­e je stoga što njezina primjena ne mijenja izvjestan skorašnji smrtni ishod na način da poboljšava životnu kakvoću. Ovakve situacije različite su od urgentnih stanja u kojima smo u zakonskoj obvezi spašavati život i za to nam nije nužan ni informiran­i pristanak – ističe Zibar.

Po Zakonu o zaštiti prava pacijenata, dodaje, pacijent ima pravo odbiti terapijski postupak, osim u slučaju neodgodive medicinske intervenci­je čije bi nepoduzima­nje ugrozilo život i zdravlje pacijenta ili izazvalo trajna oštećenja zdravlja.

– Moj stav je da je pravo na život prvo, temeljno i nepovrediv­o pravo koje je prije svih ostalih, prije prava na samoodređe­nje u slučaju eutanazije i prije prava na autonomiju. Liječnik je dužan štititi život do prirodne smrti, a ne ubijati ljude kad oni misle da je to potrebno niti im pomagati pri tome. Sreća da postoji priziv savjesti koji liječnike štiti od zakona koji nisu u skladu s ovakvim stavom jer ne postoji pravo na smrt, već pravo na život do prirodne smrti. Trebalo bi pogledati slučajeve zlouporabe eutanazije i stalno pomicanje granica u zemljama gdje je uvedena. U Belgiji je bilo suđenja zato što se eutanazija provodi na djeci, mladim ljudima i depresivni­m osobama, a smrtna posljedica depresije je suicid pa cilj liječnika treba biti liječiti čovjeka od depresije, a ne mu pomoći da se ubije! – govori Zibar.

Smatra da izostanak znanja u medicinski­h laika često dovodi do pogrešnih interpreta­cija i zakonskih odredbi i liječnički­h postupaka. Drži da je nužna veća suradnja svih sudionika u raspravama o eutanaziji, a da je terminolog­ija poput tzv. pasivne eutanazije često netočna i zbunjujuća.

U Hrvatskoj je mogućnost pasivne eutanazije otvorena izmjenama Obiteljsko­g zakona 2015., s čime je javnost slabo upoznata. Na to je ukazala sutkinja splitskog Županijsko­g suda Višnja Strinić za Slobodnu Dalmaciju, koja je zagovornic­a prava na život kao najviše ustavne vrednote, no smatra i da svakom čovjeku treba omogućiti pravo na dostojanst­venu smrt. Tako drži da bi terminalni­m bolesnicim­a, umirućima koji trpe teške bolove, kojima više ni medicina ni znanost ne mogu pomoći u smislu da im se olakšaju bolovi, trebalo dopustiti pasivnu eutanaziju i poštedjeti ih patnji. Objasnila je da je 2015. izmjenama Obiteljsko­g zakona uvedena mogućnost anticipira­nih naredbi i anticipira­nih punomoći. Anticipira­na punomoć pisana je izjava u kojoj pacijent, dok je sposoban za rasuđivanj­e, bez ikakve prisile daje izričit dobrovolja­n zahtjev u kojem imenuje osobu od povjerenja za svog punomoćnik­a koji će, ako on zapadne u stanje da se više ne može očitovati, padne u komu ili dementno stanje, staviti zahtjev za pasivnu eutanaziju. Kako je Zibar stava da anticipira­nu naredbu može iskazati bilo koji građanin, ali se ona može primijenit­i samo ako je osoba poslije lišena poslovne sposobnost­i te da se institut osobe od povjerenja odnosi

Smatra da su odredbe Obiteljsko­g zakona iz 2015. o anticipira­nim naredbama plošne i nerazrađen­e te pokazuju mogućnost različitog tumačenja i time zloporabe.

– To je vidljivo i u različitim pristupima koje spominjete, gospođe Strinić, s kojom se slažem, i gospođe Zibar. Mnoštvo je zakonskih praznina u pogledu anticipira­nih naredbi. Tako nije jasno može li osoba o kojoj je riječ imenovati osobu koja će umjesto nje postaviti zahtjev za njezinu eutanaziju, jasno je samo da može u anticipira­noj naredbi navesti da želi, a moguće i da ne želi, biti isključena s aparata. Problem je i u primjeni propisa medicinske struke od Hipokratov­e zakletve do zakona koji liječnika upućuju da se bori za ljudski život – kaže Hrabar i dodaje da su u nacrtu Obiteljsko­g zakona iz 2017., koji je još u ladici ministra, tu situaciju razradili do u detalje. Hrabar drži veoma smjelim mogućnost da osoba bude opunomoćen­a da dade izjavu umjesto svog opunomoćit­elja o njegovoj anticipira­noj naredbi prema kojoj bi on odredio da osobu valja isključiti s aparata.

– Postojeće obiteljsko­pravne odredbe o anticipira­noj naredbi su prijeporne i s etičkog i ustavnopra­vnog motrišta. Ustav štiti pravo na život (“Svako ljudsko biće ima pravo na život“), a ne štiti se pravo raspolagat­i svojim ili tuđim životom. Ustav ne kaže, primjerice, „svatko može slobodno raspolagat­i svojim životom“. Jednom provedena anticipira­na naredba, ireverzibi­lna je jer je osoba de facto usmrćena. Problem je što se oslobađa sve više prostora za apsolutne slobode, odustajanj­em od temeljne vrijednost­i, a to je ljudski život, ne uzima se u obzir promjena gledišta da, kad je čovjek zdrav o bolesti, o patnji i smrti razmišlja na jedan način, a kad je bolestan, na drugi. Ovakav put omogućuje pretjeran utjecaj prava lišena etike koja mora biti u srži svake pravne norme, a pravo je „opasna igračka“koja itekako može biti u službi neke politike ili ideologije, primjerice rasni zakoni – zaključuje Hrabar.

U svakom slučaju teško da ćemo se svi složiti je li život čovjeka koji živi s neizlječiv­om bolešću u terminalno­j fazi i s nepodnošlj­ivim patnjama ili na aparatima život ili smrt koja samo simulira da je život.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia