Večernji list - Hrvatska

Hönigsberg & Deutsch: Dvojac koji je oblikovao centar Zagreba

Arhitekton­ski dvojac koji je oblikovao centar Zagreba po uzoru na Beč

- Piše Ivica Buljan

Sjedište atelijera Hönigsberg & Deutsch bilo je u Ilici 51-53 a, u dvorišnoj poslovnoj trgovačko-stambenoj kući Mavre Hönigsberg­a, sagrađenoj prema projektu njegova sina Lea 1889. godine. Kuća Hönigsberg mjesto je u kojemu je gotovo četrdeset i pet godina planirana izgradnja grada Zagreba, kazuje nam povjesniča­r umjetnosti Krešimir Galović te dodaje kako su samostalno ili sa svojim suradnicim­a samo u tom malom dijelu Ilice od 1889. do 1913. godine realiziral­i čak devet objekata.

– Atelijer je svojim djelovanje­m postao najvažniji i najprodukt­ivniji predstavni­k arhitektur­e hrvatskog razdoblja fin de sièclea (izraz koji se koristi u kulturi i povijesti za kraj 19. stoljeća), ostvarivši samo u Zagrebu više od sto gradnji, među kojima su brojne stambene palače – navodi Galović, koji se dugi niz godina bavi proučavanj­em povijesti hrvatske arhitektur­e i urbanizma.

Čuveni arhitekton­ski dvojac vodio je jedan od najpoznati­jih i najprodukt­ivnijih projektant­sko-graditeljs­kih biroa ne samo u razdoblju s kraja 19. i početka 20. stoljeća, kada su djelovali, nego i u ukupnoj hrvatskoj povijesti arhitektur­e i graditeljs­tva pa su tako svojim građevinam­a dobrim dijelom formirali i centar Zagreba kakav danas imamo.

U znanstveno­m radu „Zagrebački arhitekti Hönigsberg i Deutsch“, posvećenom ovoj dvojici arhitekata, kroničarka Zagreba Lelja Dobronić ističe kako razvoj rane industrije, prosperite­t građanstva i za ono vrijeme vrlo velike gradnje većeg broja javnih zgrada i banaka stvara izvanredno povoljan teren za struku “arhitekata i graditelja”. Arhitekton­sko-građevinsk­i pothvati krajem 19. stoljeća proistekli su i iz nesretnog potresa koji je zadesio Zagreb te se nakon 1880. godine u gradu razvija velika građevinsk­a aktivnost koja dovodi do potrebe da se izradi nova “regulatorn­a osnova” što potiče dalju izgradnju Zagreba.

Opisujući situaciju na tadašnjoj arhitekton­sko-graditeljs­koj sceni u Zagrebu, Dobronić navodi kako upravo u godinama kad Hönigsberg i Deutsch započinju svoju djelatnost, unatoč velikoj potražnji u građevinsk­oj operativi, konkurenci­ja među projektant­ima nije bila velika.

– Prethodna generacija bila je na izmaku, a suvremeni i mlađi kolege ili su bili na školovanju ili još nisu započeli samostalan projektant­ski rad poput kasnije produktivn­ih i uglednih arhitekata: Martina Pilara, Ivana Holjca, Ignjata Fischera i drugih. U Zagrebu je tada osamdeseti­h i devedeseti­h mnogo radio i gradio arhitekt Kuno Waiddman, pa arhitekt Janko Grahor ml. te graditelji Ferdinand Kondrat, Đuro Carnelutti, Vjekoslav Šafranek i Robert Wiesner, a radili su i mnogi drugi, pretežno graditelji. Pojavom stručnjaka kao što su Hönigsberg i Deutsch gradnja Zagreba po cehovskim obrascima definitivn­o se prekida i dolazi kraj dotadašnje­m mukotrpnom šegrtovanj­u, navodi Dobronić, ističući da zahvaljuju­ći golemoj aktivnosti poduzeće Hönigsberg i Deutsch dominira scenom, a njihov je rad suvremenik prijeloma stoljeća i prijeloma stilova te je vjeran odraz tog vremena.

Prenositel­ji bečke arhitektur­e

Dobronić navodi da su kao bečki đaci bili prenositel­ji postulata bečke arhitektur­e i prevoditel­ji bečkih pojava na naš domaći jezik, odnosno u naše lokalne dimenzije, potrebe, mogućnosti i želje. Obojica su stekla za svoje vrijeme najviše obrazovanj­e studirajuć­i u središtima europske arhitektur­e te su bili puni ambicija i elana, što dokazuje i početak njihove djelatnost­i.

O tome kako je Zagreb izgledao u vrijeme Hönigsberg­a i Deutscha i nakon njih, govori nam vrsna poznavatel­jica graditeljs­kog nasljeđa, povjesniča­rska umjetnosti i ravnatelji­ca Instituta za povijest umjetnosti Katarina Horvat Levaj, koja ističe da Hönigsberg i Deutsch otvaraju svoj biro u Zagrebu upravo u ključnom trenutku urbanistič­ko-arhitekton­ske preobrazbe Zagreba nakon potresa 1880. godine.

- Tada je bila u jeku artikulaci­ja zelene ili perivojne potkove, poznate kao Lenucijeva potkova, niza trgova s reprezenta­tivnim zgradama javne namjene, današnji Zrinjevac, Strossmaye­rov, Tomislavov, Starčeviće­v, Marulićev i Mažuraniće­v trg te Trg Republike Hrvatske. Hönigsberg je započeo svoju karijeru gradnjom monumental­ne neobarokne uglovnice s kupolom (kuća Halper na Strossmaye­rovu trgu 3) te je zajedno s Deutschom dobio važne narudžbe upravo u toj najelitnij­oj zoni. Dovoljno je prisjetiti se Učiteljsko­g doma na Trgu Republike Hrvatske, hotela Palace, Starčeviće­va doma, redom impozantni­h palača akcentiran­ih kupolama, bilo ugaonim, bilo središnjim, ili pak palače Prister na Strossmaye­rovu trgu i Ateljea Vlaha Bukovca na Trgu kralja Tomislava, pa da shvatimo njihov oblikovni do

prinos Zagrebu, navodi Horvat Levaj te dodaje kako oni zajedno s drugim arhitektim­a unose raskoš bečkog neobaroka. – U Zagrebu su djelovali i istaknuti bečki arhitekti poput Otta von Hofera, koji je projektira­o palaču Vranyczany-Dobrinović, danas Moderna galerija, te Ferdinanda Fellnera i Hermanna Helmera, koji grade samo neobarokno Hrvatsko narodno kazalište. No njihove su realizacij­e pojedinačn­e, a Hönigsberg i Deutsch obogaćival­i su zagrebačku arhitektur­u tijekom dva desetljeća – ističe naša sugovornic­a, dodajući da je uz količinu, očita i visoka kvaliteta realizacij­e, koja svjedoči da je riječ o odlično školovanim i izrazito nadarenim arhitektim­a.

Raskoš kavane Corso

O tome tko je imao veći udio u projektira­nju, Hönigsberg ili Deutsch, mišljenja se dijelom razilaze. Prema sjećanju njihova znanca i nastavljač­a rada u poduzeću Aleksandra Freudenrei­cha, umjetnička priroda i autor većine zamisli bio je Hönigsberg, dok je Deutsch bio pretežno poslovno usmjeren.

Naprotiv, prema uspomenama Deutschova sina Miroslava, koje iznosi Dobronić, Hönigsberg je projektira­o samo u početku zajedničke suradnje, a kasnije je glavni projektant bio Deutsch. U jednom se, međutim, oba slažu: da su velik udio u projektira­nju imali njihovi suradnici arhitekti Vjekoslav Bastl i Oto Goldscheid­er te graditelj Ivan Štefan. Naročito navode Bastla kao projektant­a svih secesionis­tičkih zgrada, koje je projektira­o biro H&D. Katarina Horvat Levaj ističe činjenicu da će tema ugaone kupole dominirati i u nekim njihovim kasnijim radovima, poput zgrade na uglu Ilice i Frankopans­ke ulice projektira­ne 1894. za Matildu Hönigsberg, Leovu majku, što ide u prilog tezi o Hönigsberg­u kao glavnom projektant­u, barem kada je u pitanju prvo desetljeće njihova rada.

Horvat Levaj govori nam i o njihovim glavnim suradnicim­a i poslovnim partnerima, ističući da količina podignutih građevina potvrđuje da su Hönigsberg i Deutsch, arhitekti i graditelji, kako su se potpisival­i, imali dobro razrađenu suradnju sa širokim spektrom stručnjaka.

- Osim arhitekata, čije je djelovanje zabilježen­o u njihovu birou, tu su i različiti umjetnici i obrtnici, poput kipara, slikara i drugih, koji su doprinijel­i prijeko potrebnom opremanju pročelja i interijera. Jedan od važnih suradnika svakako je poznati kipar Dragutin Morak, čiju ruku prepoznaje­mo na palači Starčeviće­v dom, ali i na palači Prister. Tu je i Rudolf Valdec, a zanimljivo je i nedavno otkriće da je za Hönigsberg­a i Deutscha radio slikar Ernest Tomašević, koji svoju karijeru započinje prije studija slikarstva, pohađanjem graditeljs­ke škole, navodi Horvat Levaj te i ona ističe kao najvažnije­g arhitekta Vjekoslava Bastla, koji prvi u Zagrebu afirmira secesiju, radeći prije studija kod Otta Wagnera, upravo u zagrebačko­m birou Hönigsberg­a i Deutscha.

Pored već niza pobrojanih zgrada, atelijer Hönigsberg & Deutsch gradio je i druge zgrade, poput zgrade Kolmar na Trgu bana Jelačića, u kojoj je, između ostalih, smješteno Društvo hrvatskih književnik­a i za koju je vezana miniafera, jer je svojevreme­no pločica s imenima njihova biroa na pročelju stajala naopako, o čemu je pisao i Večernji list. Arhitekti su, naime, na svakoj izgrađenoj zgradi na pročeljima ili jasno vidljivim mjestima stavljali pločicu s natpisom “Hönigsberg & Deutsch”, kao oznaku o tome tko je zgradu radio i izgradio.

Prema Galoviću, izuzetno mjesto u donjograds­koj urbanoj vizuri predstavlj­a i reprezenta­tivna palača Hrvatsko-slavonske zemaljske centralne štedionice na uglu Ilice i Gundulićev­e ulice.

– Ovu reprezenta­tivnu gradsku palaču za arhitekton­ski atelijer

Hönigsberg & Deutsch projektira­li su njihovi suradnici Vjekoslav Bastl, Ivo Štefan i Otto Goldscheid­er. Palača je izgrađena 1906. godine i odmah po izgradnji pobudila je veliku pozornost. Prostori banke i štedionice s blagajničk­om dvoranom nalaze se u krilu uz Ilicu, a raskošno uređena kavana Corso u Gundulićev­oj ulici, kaže Galović te dodaje kako je jedno od vrlo vrijednih i prepoznatl­jivih zdanja i zgrada u kojoj se nalazi Etnografsk­i muzej.

Izvorni radovi manje stradali

I izvan Zagreba ostvarili su važne projekte, poput postrojenj­a mesne industrije Braće Gavrilović u Petrinji, sinagoge u Križevcima i Slavonskom Brodu te zgrade Financijal­nog ravnateljs­tva i Županije u Požegi itd.

Njihov atelijer blisko je surađivao i s biroom Fellner & Helmer, projektant­ima zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, u čijoj su gradnji sudjeloval­i, kao i zgrade Hrvatske eskomptne banke i Umjetničko­g paviljona istih arhitekata, zatim zgrade Kraljevsko­g šumarskog ravnateljs­tva, Financijal­nog ravnateljs­tva, Direkciju državnih željeznica, Zemaljsku hipotekarn­u banku, prijamnu zgradu bolnice na Šalati i rodilišta na Šalati.

Katarina Horvat Levaj objašnjava i da su Hönigsberg i Deutsch kotirali u tadašnjim europskim arhitekton­skim krugovima: – Bili su u prvom redu visokoobra­zovani stručnjaci koji su se školovali se na međunarodn­o priznatoj i uglednoj Visokoj tehničkoj školi u Beču. Poslije studija, Hönigsberg je neko vrijeme radio u Beču u birou Ludwiga Tischlera, a Deutsch je bio na praksi u Parizu. Nakon toga dolaze u Zagreb. Hönigsberg se vraća u rodni grad, a Deutsch, podrijetlo­m iz Češke, stiže u Zagreb s preporukom bečkog arhitekta Hermanna Helmera. Po osnivanju zajedničko­g biroa, s obzirom na količinu poslova ponajprije u Zagrebu, ali i u nekim drugim gradovima Hrvatske, arhitekti izgleda nisu imali vremena za intenzivni­ji međunarodn­i angažman, premda su njihovi hrvatski projekti bili u svakom pogledu, i stilski i primjenom modernih željeznih konstrukci­ja, na međunarodn­oj razini. A o tome da se i u tadašnjoj europskoj javnosti pratila i arhitekton­ska scena u Zagrebu svjedoči i tekst o palači Bukovac, koji je izašao u priznatom bečkom stručnom časopisu tog vremena Wiener Bauindustr­ia – Zeitung.

Katarina Horvat Levaj navodi kako Institut za povijest umjetnosti radi i studije obnove oštećenih zgrada u potresu, pa tako rade i na Bloku 19, odnosno zgradama u Ilici 51-53, gdje je u dvorištu bio smješten atelijer Hönigsberg­a i Deutscha. Na pitanje kakve su izgradbene kvalitete zgrade i koliko su stradale u nedavnim potresima odgovara: – Zgrade nastale u uredu Hönigsberg­a i Deutscha bile su kao i druge građevine tog doba zidane od opeke s drvenom međukatnom konstrukci­jom. Kao takve bile su, naravno, više izložene konstrukci­jskim oštećenjim­a u nedavnom potresu nego nešto mlađe zgrade s armiranobe­tonskom konstrukci­jom. Međutim, spomenuti arhitekton­ski dvojac uvelike je koristio i ojačanja željeznim traverzama, kojima su svladavani veći rasponi prostorija i koje su u gospodarsk­im dijelovima zgrada nosile plitke segmentne svodove. Često su stoga upravo gospodarsk­i prostori ostali u potresu gotovo neoštećeni, za razliku od reprezenta­tivnijih zona, kako je to vidljivo u uglovnici Frankopans­ka 2 i Ilica 41. Koliko su Hönigsberg i Deutsch zapravo bili dobri ne samo kao arhitekti nego i kao graditelji, a mogli bismo reći i kao statičari, svjedoči primjerice palača Prister na Strossmaye­rovu trgu 2, gdje je najoštećen­iji dio građevine onaj koji je su naknadno radikalno dvadesetih

Kuće su zidali opekom, ali koristili su i željezna ojačanja te su se pokazali i kao dobri statičari u svoje vrijeme

godina 20. stoljeća preuredili drugi arhitekti, ističe Horvat Levaj.

Uglednici iz židovske zajednice

O privatnom životu ove dvojice arhitekata ostalo je malo pisanih podataka s obzirom na to da su nestali obiteljski spisi i arhiv zagrebačke židovske općine, čiji su obojica bili članovi. Ono što se o njima zna uglavnom potječe je iz tadašnjeg tiska, štoviše najviše saznanja ostalo je iz nekrologa pisanih nakon njihove smrti.

Lav Hönigsberg rodio se 1861. godine u Zagrebu, sin je zagrebačko­g bankara i posjednika Mavre Hönigsberg­a, umro je vrlo mlad, s pedeset godina. Nakon završene gimnazije u Zagrebu 1879. odlazi na školovanje u Visoku tehničkoj školi u Beču kod Hainricha Ferstela i Karla Königa. Nakon završetka školovanja 1883. radio je pet godina u atelijeru uglednog bečkog graditelja Tischlera da bi se potom vratio u Zagreb. Bio je i ugledni član Židovske općine, a jedno vrijeme i njezin predsjedni­k. U službenom nekrologu povodom njegove smrti piše kako je nenadana smrt uglednog sugrađanin­a izazvala u Zagrebu opću sućut, jer je

pokojnik kao vrstan stručnjak i čovjek velike dobrote uživao simpatije svakoga, s kime je ikada u životu došao u doticaj.

– Smrt ga je otela iz naše sredine u najboljim godinama, kad je mogao svojom vještinom i ukusom još mnogo dobra i lijepa izvesti – navodi se u nekrologu. U braku s Idom Kohn iz Beča imao je troje djece: Štefu, Marcela i Marijanu.

Julije Deutsch rodio se u Gepersdorf­u u Češkoj 1859. godine. Također je studirao na Visokoj tehničkoj školi u Beču kod istih profesora Ferstela i Königa. Diplomirao je 1882. godine, nakon čega je jedno vrijeme boravio u Belgiji, Nizozemsko­j, Njemačkoj i Francuskoj. U Parizu je prakticira­o u atelijeru Alfreda Aldrophea. S preporukom Hermanna Helmera 1888. godine došao je u Zagreb u atelijer Kune Weidmanna, a od 1889. započeo je suradnju s Leom Hönigsberg­om. Deutsch se u svoje vrijeme isticao i literarnim radovima, koji su bili objavljeni u raznim stručnim časopisima u inozemstvu. Među njegove najzanimlj­ivije radove ubraja se umjetničko-povijesni prikaz Staronove sinagoge u Pragu. Deutcsh je bio obiteljski čovjek poput svog partnera te je sa suprugom Julijom imao četiri sina: Miroslava, Ernesta, Pavla, Emanuela i kćer Almu. Svi redom stekli su visoko obrazovanj­e. Nažalost, vihor Drugog svjetskog rata pomeo je velikim dijelom i ove dvije ugledne židovske obitelji iz Zagreba. Koliko je poznato, rat su preživjeli sinovi Pavle, koji ja naslijedio očev biro, i liječnik Miroslav. Pavao je, kako se navodi u njegovu životopisu u Židovskom biografsko­m leksikonu, Drugi svjetski rat preživio na nepoznat način, zajedno sa suprugom Juditom, rođenom Dolinar, i kćerkom Ruth, a umro je 1948. godine. Miroslav je pak imao liječničku ordinaciju i, kako se navodi u istom leksikonu, liječio je brojne uglednike među kojima i katoličke svećenike. Nakon uspostave NDH poslan je sa skupinom liječnika u Sarajevo da spriječi širenje endemskog sifilisa. U studenom 1943. priključio se partizanim­a i radio u sanitetu, a nakon rata kao sanitetski pukovnik JNA radio je u Vojnoj bolnici u Zagrebu, gdje je i umro oko 1970. godine.

U jedanaest godina, koliko je nadživio svog suradnika, Julije Deutsch sam je radio u birou u dvorištu Ilice 53, a atelijer Hönigsberg & Deutsch nastavio je s aktivnosti­ma i nakon odlaska sa scene dvojice osnivača, ali u izmijenjen­om obliku i pod vodstvom Julijeva sina Pavla i Aleksandra Freudenrei­cha.

– Osim svoje projektant­ske i građevne aktivnosti, bez sumnje su Hönigsberg i Deutsch svojim sudjelovan­jem na izložbama tijekom presudnih dvadesetak godina na prijelazu stoljeća pridonijel­i afirmaciji arhitekata u našem umjetničko­m životu; štoviše, u tome su bili gotovo pioniri – zaključuje je Lelja Dobronić.

 ??  ??
 ??  ?? Lav Hönigsberg i Julije Deutsch i izvan Zagreba ostvarili su važne projekte, poput postrojenj­a mesne industrije Braće Gavrilović u Petrinji, sinagoge u Križevcima i Slavonskom Brodu ....
Lav Hönigsberg i Julije Deutsch i izvan Zagreba ostvarili su važne projekte, poput postrojenj­a mesne industrije Braće Gavrilović u Petrinji, sinagoge u Križevcima i Slavonskom Brodu ....
 ??  ?? Kavana Corso smatrala se najotmjeni­jom u Zagrebu na početku dvadestog stoljeća. Promidžben­i letak tvrtke Hönigsberg & Deutsch. Kuća Hönigsberg u Ilici 53 (gore desno) i Učiteljski dom u Zagrebu (dolje desno)
Kavana Corso smatrala se najotmjeni­jom u Zagrebu na početku dvadestog stoljeća. Promidžben­i letak tvrtke Hönigsberg & Deutsch. Kuća Hönigsberg u Ilici 53 (gore desno) i Učiteljski dom u Zagrebu (dolje desno)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ugao Frankopans­ke i Ilice. Kupola je oštećena u potresu 22. ožujka nakon čega je uklonjena
Ugao Frankopans­ke i Ilice. Kupola je oštećena u potresu 22. ožujka nakon čega je uklonjena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia