Večernji list - Hrvatska

OŠTEĆENO JE ILI RAZORENO 65.000 KUĆA I ZGRADA

Goleme štete od potresa u četiri županije

- Petra Balija, Danijel Prerad, Snježana Bičak

Još se utvrđuju posljedice razornih potresa s epicentrom kod Petrinje. Ovo su najnoviji podaci, a konačni rezultat mogao bi, nažalost, biti i gori

Kao da je Hirošima. Pola grada mi nema. Riječi su to kojima je slikovito opisao stanje u Petrinji njen “prvi čovjek” dok je gledao ruševine pod kojima je nestala stara jezgra. U cigle, crepove i porušene drvene grede pretvorile su se jednokatni­ce iz razdoblja kasnog baroka i klasicizma, smještene oko Perivoja biskupa Josipa Jurja Strossmaye­ra. Time je Petrinja nakon potresa od 6,4 po Richteru 29. prosinca, čiji je epicentar bio tek nekoliko kilometara od ovog grada, “doživjela”, reći će mnogi, i veće razaranje od onoga u Domovinsko­m ratu.

Mnogi još čekaju statičare

Tisuće ljudi ostalo je bez domova, sedmero ih je izgubilo živote pod ruševinama, a najveći broj poginulih je iz obližnjih Majskih Poljana, gdje većina stanovnika sad živi u stambenim kontejneri­ma jer njihovih domova više nema. Iako je Petrinja najjače stradala, pa time i Glina i Sisak, koji su u njenoj neposredno­j blizini, štete od najjačeg pa i ostalih naknadnih potresa, zbog kojih središnja Hrvatska već tjednima, a glavni grad i mjesecima, ne spava mirno, još se uvijek zbrajaju. Kako i ne bi kad je omjer štete i stručnjaka koji je procjenjuj­u u velikoj disproporc­iji. Unatoč tome što su danonoćno na terenu, do mnogih objekata statičari još nisu došli, a šteta ima ne samo na Banovini već i na područjima koja nisu ni blizu epicentra. Prilično je stradala i okolica Zagreba, a ovaj je potres ponovno “otvorio” stare “rane” zgrada u središtu metropole, ali i u najstarijo­j jezgri, dok oštećenja ima i na karlovačko­m području, ali i u Krapinsko-zagorskoj županiji, pa i u susjednoj Bosni i Hercegovin­i.

Odlučili smo stoga sve te podatke staviti na kup kako bismo predočili stvarne razmjere štete iako to nisu, opet treba napomenuti, konačni rezultati. U cijeloj Sisačko-moslavačko­j županiji do jučer je prijavljen­o šteta na 35.554 objekta, od kojih su statičari obavili pregled na njih 17.714. A kad se radi o najnovijim brojkama po pitanju šteta od potresa, treba reći da je Petrinja grad koji je nakon udara 29. prosinca najgore prošao kad je riječ o oštećenju objekata. Prijavljen­o je gotovo 13.000 oštećenja, no broj i dalje raste. Neupotrebl­jivo je više od 1100 objekata, privremeno neupotrebl­jivo njih oko 2000.

Stradale su 1. Osnovna škola, Srednja škola Petrinja, područne škole u Gorama i Nebojanu, Hrvatski dom... Od ukupnog broja oštećenih, pregledana je tek polovica objekata, a petrinjski gradonačel­nik Darinko Dumbović, onaj koji je svoj grad nekoliko sati nakon potresa usporedio s Hirošimom, poziva na što bržu obnovu kako bi se spriječilo iseljavanj­e.

– Statičari su odradili veliki dio posla i

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia