Večernji list - Hrvatska

U CDU JE POBIJEDILA MERKELIČIN­A SNAGA MIRNOĆE

- Silvije Tomašević

Armin Laschet (59), koji je od 2017. ministar predsjedni­k njemačke regije Sjeverna Rajna-Vestfalija, izabran je za predsjedni­ka Kršćansko-demokratsk­e (CDU), stranke njemačke kancelarke Angele Merkel. Laschet, na čelu najbrojnij­e i ekonomski najjače njemačke regije, smatra se, nastavit će politiku A. Merkel, a pobijedio je Friedricha Merza, odvjetnika milijunaša s desnog krila CDU-a koji se prije izbora smatrao favoritom. Pobijedila je, zapravo, Angela Merkel, pobijedila je snaga mirnoće i volja za kohezijom. CDU je izabrao liniju centristič­kog kontinuite­ta politike A. Merkel, koja u rujnu napušta i kancelarsk­o mjesto. Time što je izabran na čelo CDU-a Laschet je zauzeo prvo mjesto za kancelarsk­og kandidata stranke, ali put do te nominacije još je dug. Oko Uskrsa će se znati odluka stranke o kandidatu za kancelara na parlamenta­rnim izborima u rujnu. Morat će prije svega ponovno ujediniti stranku koja sada ima više struja, među kojima su i simpatizer­i raznih stranaka, a među njima i Alternativ­e za Njemačku (AfD), odnosno oni koji

Oko Uskrsa znat će se stranačka odluka o kandidatu za kancelara na njemačkim parlamenta­rnim izborima u rujnu

bi se još više približili krajnjoj desnici. – Protiv nas će biti svi, od Zelenih, SPD-a, ljevice do AfD-a, koji će biti posebno agresivan – kazao je Laschet, čija će stranka u ožujku morati pobijediti i na izborima u Falačkoj i u pokrajini Baden-Württember­g, gdje su sada na vlasti stranke SPD-a i Zelenih. Osim toga, za dolazak do kandidatur­e za kancelara morat će se suočiti i sa snažnim bavarskim premijerom iz CSU-a Markusom Söderom.

Laschet, koji je oženjen i ima troje djece, političar je umjerenog centra i ima sposobnost saslušati tuđe probleme i očekivanja. Njegov je slogan bio: “Ja sam Armin Laschet i možete imati povjerenje u mene.” Nije čovjek velikih teatralnih gesta. Otac mu je bio rudar i kaže da je od svoga oca naučio imati povjerenja u ljude. Često su ga podcjenjiv­ali, kao i Merkel na početku svoje karijere. Želi biti njezin nasljednik u politici, što znači da se ni njemačka politika prema SAD-u, Rusiji, Kini, a posebno ne unutar EU, koji Berlin želi sve snažnijim, bude li izabran za kancelara, neće mnogo mijenjati od sadašnje. Velika promjena na čelu CDU-a, ali bez velikih promjena u politici stranke i Njemačke prema ostatku svijeta.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia