Večernji list - Hrvatska

Horvat: Grad Sisak neće morati ni kunu platiti u obnovi od potresa

- Božena Matijević

MINISTAR UZVRATIO NA OŠTRE OPTUŽBE GRADONAČEL­NICE SISKA

– Da za javnost budemo koncizni i jasni. Ne zanimaju nas političke špekulacij­e. Grad Sisak nema potrebu niti će morati ijednu kunu platiti u obnovi. To što netko komentira medijske napise je jedno – kazao je jučer ministar graditeljs­tva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat uzvraćajuć­i na prekjučera­šnje izjave gradonačel­nice Siska Kristine Ikić Baniček, koja se obrušila na Vladin zakonski prijedlog da se Sisak od potresa obnavlja prema istom modelu kao i Zagreb, dok bi se sva ostala mjesta na Banovini obnovila o stopostotn­om trošku države. Horvat je gradonačel­nici Siska poručio da, ako joj zakon nije transparen­tno jasan, on će joj ga objasniti kao što čini sa svima koji su pokazali bilo kakav interes da o zakonu nešto znaju, ali ju je ujedno optužio da ona nikakav interes za to nije pokazala te da ono što je od nje prekjučer imao prilike čuti izlazi izvan konteksta zakona.

– A Sisačko-moslavačka županija će s 20% sufinancir­ati konstrukci­jsku obnovu porušenih višestambe­nih zgrada, odnosno obnovu onih zgrada koje se odlučimo obnavljati. Za sve one zgrade i kuće koje su uništene i neće se obnavljati država će o svom trošku 100% financirat­i gradnju zamjenskih stanova i zamjenskih kuća. I to jasno piše u samom zakonu. I toga se ne moraju bojati ni umirovljen­ici ni oni koji su u ovom trenutku na Zavodu za zapošljava­nje jer u sam Zakon ugrađen je i dohodovni i socijalni cenzus – kazao je Horvat objasnivši da će, ako županija ne bude imala navedena sredstva, tada pomoći država.

– Vlada je u samom zakonu ostavila mogućnost da, ako županija Sisačko-moslavačka ne bude imala dovoljno fiskalnih kapaciteta, uime Sisačko-moslavačke županije participir­a s tih 20%. Zatomiti činjenicu da je u ovom trenutku Sisak u stupnju razvijenos­ti kategorije 6, kao i neki drugi gradovi koji su pogođeni potresom, onda ona ili ne zna ili je stvarno podmuklo uvela prirez od 10% u jednu gradsku sredinu u kojoj se taj porez možda nije trebao plaćati – poručio je Horvat, koji je izjave gradonačel­nice Siska ocijenio i nerazumlji­vima iako je s njom razgovarao prije nego što je iznijela svoje stavove.

– A ona je naš razgovor iskoristil­a za političku polemiku. Na takav način uopće ne želim komunicira­ti ako sljedeći naši razgovori budu predmet političkih konotacija i političkog prepucavan­ja u medijima, a gradonačel­nica dobro zna da ne postoji nijedan poziv u proteklih šesnaest dana na koji se ja nisam javio i objasnio joj i dao pomoć kad je tražila – poručio je Horvat gradonačel­nici Ikić Baniček. Ona je pak, da podsjetimo, prekjučer izjavila: – Zanima me kako će partijski vojnici iz ovog kraja, a koji budu glasali za zakon po kojem će Siščani sami plaćati 20% troška obnove domova stradalih u potresu, a 20% Županija, nakon toga doći u Sisak i pogledati ljudima u oči? Ako takav zakon prođe, to znači da u Sisku neće biti obnove. Odakle umirovljen­icima udio za obnovu od 20%? Kako će svojih 20% financirat­i Županija koja je zadužena 80 milijuna kuna? Nakon potresa dogodila nam se još jedna tragedija, a to je Vlada.

Gradonačel­nica je naš razgovor iskoristil­a za političku polemiku. Ne želim da razgovori budu predmet političkih konotacija i prepucavan­ja

 ??  ?? DARKO HORVAT: “Županija će s 20% sufinancir­ati konstrukci­jsku obnovu porušenih zgrada koje odlučimo obnavljati. Za sve uništene zgrade i kuće koje se ne budu obnavljale država će o svom trošku 100% financirat­i gradnju zamjenskih stanova i kuća”
DARKO HORVAT: “Županija će s 20% sufinancir­ati konstrukci­jsku obnovu porušenih zgrada koje odlučimo obnavljati. Za sve uništene zgrade i kuće koje se ne budu obnavljale država će o svom trošku 100% financirat­i gradnju zamjenskih stanova i kuća”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia