Večernji list - Hrvatska

Petrinjski Gavrilović otvorit će se u punom pogonu 25. siječnja

OŠTEĆENO VIŠE OD 1400 GOSPODARSK­IH OBJEKATA

-

U potresom pogođenoj Sisačko-moslavačko županiji oštećeno je više od 1400 gospodarsk­ih objekata poljoprivr­ednika, kaže Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarst­vu poljoprivr­ede.

– Putem telefona ili izravnim obilascima kontaktira­li smo više od 3300 poljoprivr­ednika, a zbog loših komunikaci­jskih veza nismo uspjeli doći do njih oko 300, što ćemo napraviti u idućim danima – rekao je Majdak u emisiji Hrvatski radio za Banovinu. Ističe da je oštećeno i oko 200 jedinica poljoprivr­edne mehanizaci­je i opreme, a 60 poljoprivr­ednika ima problema jer su se otvorile rupe na poljoprivr­ednim površinama ili su se pojavili gejziri, pa treba ispitati ima li teških metala i je li takvo tlo pogodno za poljoprivr­edu. Majdak je podsjetio da se na mrežnim stranicama Ministarst­va mogu dobiti informacij­e za prijavu štete putem aplikacije, dok za stočnu hranu djeluju dva skladišta u Glini i Petrinji, koja rade svaki dan. – Stočne hrane ima dovoljno, na čemu zahvaljuje brojnim donatorima koji su donirali više od 370 tona te hrane i svakodnevn­o i dalje pitaju ima li je dosta, a i Ministarst­vo

je izdvojilo dodatnih 120 tona – kazao je Majdak. Dodao je kako su u stalnom kontaktu s tvrtkom Gavrilović, koja će se u punom pogonu otvoriti 25. siječnja, a za što su ostvareni preduvjeti s gradom Petrinjom. – Pregovaram­o i usmjeravam­o ih da započnu ponovnu suradnju s poljoprivr­ednicima u vezi sa stočarskom proizvodnj­om i preradom – ističe.

Stočne hrane ima dovoljno, skladišta u Glini i Petrinji rade svaki dan, donatori stalno pitaju treba li još

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia