Večernji list - Hrvatska

Putin ne želi od Navaljnog napraviti ruskoga Mandelu

- Hassan Haidar Diab

“Rusija je moja zemlja, Moskva je moj grad, nedostaju mi. Ne zanima me što će sa mnom učiniti”, poručio je uoči povratka u domovinu

“Rusija je moja zemlja, Moskva je moj grad, nedostaju mi. Ne zanima me što će sa mnom učiniti”, poručio je Aleksej Navaljni, najžešći kritičar ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina, kojega su prošle godine, navodno, ruske vlasti pokušale otrovati, zbog čega je boravio na liječenju u Njemačkoj. , te se jučer letom zrakoplovn­e tvrtke Victory iz Berlina vratio u Moskvu. U svojoj je poruci napomenuo kako pitanje “vratiti se ili ne” nikada i nije bilo pred njim, iako mu prijeti 3,5 godine zatvora.

Opsada zračne luke Vnukovo

– Nikada riječ nije bila o tome hoću li se vratiti ili ne, jednostavn­o zato što nikada nisam ni otišao. Završio sam u Njemačkoj nakon što sam stigao u jedinicu intenzivne njege zbog jednog jedinog razloga: pokušali su me ubiti – kazao je Navaljni dodajući da vlada čini sve kako bi ga spriječila u njegovu povratku i da se sada protiv njega “izmišljaju novi kazneni slučajevi”.

Naime, Navaljni je u kolovozu prošle godine zrakoplovo­m prebačen u Njemačku nakon što je kolabirao na letu iz Sibira. Njemačka i ostale zapadne zemlje tvrde da se radilo o pokušaju ubojstva nervnim otrovom, no ruske vlasti odbacuju bilo kakvu umiješanos­t u taj slučaj.

Njemačka je Rusiji predala transkript­e intervjua s Navaljnim u sklopu moskovske istrage navodnog trovanja, rekao je glasnogovo­rnik njemačkog Ministarst­va pravosuđa i zatražio temeljitu istragu. Ministarst­vo kaže da Rusija sada ima sve informacij­e potrebne za provođenje kriminalis­tičke istrage navodnog trovanja Navaljnog. – Pretpostav­ka je njemačke vlade da će ruska vlada odmah poduzeti potrebne korake kako bi razjasnila zločin protiv

Navaljnog. Taj se zločin mora riješiti u Rusiji. To zahtijeva provođenje istraga razmjerno ozbiljnost­i ovog zločina – rekao je glasnogovo­rnik njemačkog ministarst­va.

Odmah nakon najave Navaljnog, na društvenim je mrežama više od tisuću i pol njegovih pristaša najavilo da će ga doći dočekati u moskovskoj zračnoj luci Vnukovo.

Ignorirao savjete oligarha

Navaljni je mjesecima bio u središtu pozornosti jer su na Zapadu tvrdili da je otrovan u Sibiru, a u Rusiji da je sve to igra zapadnih službi kako bi diskrediti­rali predsjedni­ka Putina. Ruska Federalna kaznena služba zahtijeva da Aleksei Navaljni bude uhićen odmah nakon dolaska u moskovsku zračnu luku prije nego što sud odluči hoće li njegovu uvjetnu kaznu pretvoriti u zatvorsku kaznu. Federalna služba za provođenje kazni objašnjava da nakon izlaska iz bolnice 23. rujna 2020. Navaljni nije rekao gdje je, što je morao učiniti. U prosincu 2014. Navaljni i njegov brat osuđeni su zbog prijevare da su kompaniji Yves Rocher oduzeli 26,8 milijuna rubalja. Nakon liječenja i rehabilita­cije, Navaljni se odlučio vratiti u domovinu iako se vjerovalo da će tražiti azil u Njemačkoj. S druge strane, pojedini analitičar­i vjeruju kako Navaljni neće biti uhićen jer ga ruska vlast ne želi pretvoriti u “ruskog Nelsona Mandelu”.

Kad je najavio da će se vratiti u Rusiju, Navaljnog su pojedini ruski milijarder­i, koji su već emigrirali iz Rusije, pokušali uvjeriti da odustane od povratka. Jedan od njih, milijarder Mihail Hodorkovsk­i rekao mu je da se divi njegovoj hrabrosti, ali savjetovao mu je da odustane od povratka u Moskvu jer su velike šanse da završi u zatvoru. Jevgenij Čičvarkin, koji se obogatio prodajom mobitela, a potom emigrirao u Englesku 2009., rekao je Navaljnom da je njegova odluka o povratku u Rusiju “opasna za život”.

 ??  ?? ALEKSEJ NAVALJNI (44)
ALEKSEJ NAVALJNI (44)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia